Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ekologiczne ziarna sezamu

Sezam

Sezam jest znany na całym świecie, nie występuje dziko w przyrodzie, jest uprawiany. Stosuje się go w medycynie naturalnej, kosmetyce i kuchni. Zależnie od gatunku, ziarna sezamu mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Najpopularniejsze odmiany to biała i czarna. Biały sezam ma lekko orzechowy, słodki smak. Czarny sezam też jest słodkawy, lecz ma znacznie intensywniejszy aromat.

Wyrażenie „Sezamie, otwórz się!” ponoć wzięło się stąd, że dojrzałe ziarna sezamu pękają i otwierają się same.
Każda z odmian jest odporna na jełczenie, dzięki naturalnym przeciwutleniaczom sezamolu i sezamolinie.

Sezamolina jest niezwykle cenna dla osób ze schorzeniami układu krążenia – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zawartość złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Obniża stres oksydacyjny – który jest najczęstszą przyczyną powstawania komórek nowotworowych. Zawartość sezamolu i sezamoliny powoduje apoptozę komórek nowotworowych u chorych na białaczkę limfatyczną. Hamuje również namnażanie się komórek nowotworowych czerniaka.

Mówi się też o korzystnym wpływie nasion sezamu na niwelowanie ryzyka tworzenia się zakrzepów. Niski indeks glikemiczny ziaren sezamu pozwala na dodanie sezamu do swojej diety osobom chorującym na cukrzycę czy insulinooporność.

Sezam stanowi jedno z najbogatszych źródeł fitosteroli. Są to roślinne sterole, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Sezam zawiera najwięcej fitosteroli spośród wszystkich nasion.
Podstawowy składnik odżywczy w sezamie stanowią tłuszcze – z jego ziaren wytłacza się aromatyczny olej sezamowy, zawierający głównie kwasy nienasycone – oleinowy oraz linolenowy.

Sezam zawiera również około 20% białek, a także fosfor, potas, magnez oraz znaczną ilość witaminy E, silnego przeciwutleniacza, jak również lignany – substancje chroniące przed wystąpieniem nowotworów wywołanych nieprawidłowym poziomem hormonów w organizmie, zwłaszcza raka piersi i prostaty.

Wysoki poziom wapnia w ziarnach sezamu jest dobrym źródłem tego pierwiastka w diecie osób na diecie bezmlecznej. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, gdyż bierze udział w krzepnięciu krwi i przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi. Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłych to 800-1000 mg. Tymczasem 100 g ziaren sezamu dostarcza aż 975 mg tego pierwiastka, więcej niż szklanka mleka (300 mg).

Ziarna sezamowe wykazują działanie przeciwbólowe, zwłaszcza w przypadku bólów reumatycznych. Mieszanką oleju sezamowego z sokiem z imbiru wystarczy nasączyć gazę i przykładać do bolącego miejsca.

Sezam ma działanie wykrztuśne, w medycynie naturalnej jest stosowany przy mokrym, uporczywym kaszlu. Trzeba przygotować mieszankę: 250 ml wody, 15 g ziaren sezamu, łyżka siemienia lnianego, szczypta soli i trochę miodu. Taką miksturę należy wypijać codziennie, by usunąć flegmę z dróg oddechowych.

Sezam ma również działanie moczopędne, stosuje się go także w leczeniu hemoroidów.

Zastosowanie sezamu w kuchni
Duża zawartość olejków eterycznych sprawia, że po rozgryzieniu pojedynczego ziarenka bardzo długo utrzymuje się na języku jego intensywnie orzechowy, niezwykle specyficzny smak i aromat.

Choć zwykle sezam służy w kuchni jako dodatek i przyprawa, to istnieje kilka produktów, w których jest on podstawowym składnikiem. Jeden z nich to sezamki - słodka przekąska w postaci twardych, chrupiących ciasteczek, ziarna sezamu sklejone ze sobą za pomocą naturalnego miodu i wysuszone. Taka łakoć jest niezwykle energetyczna i dużo zdrowsza niż batony z wysoką zawartością cukrów.

Sezam jest również bazą do tworzenia rozpływającej się w ustach i wyśmienitej w smaku chałwy – mieszanki oleju sezamowego z cukrem, słodkości o bardzo intensywnym smaku i zapachu.

Z sezamu powstaje pasta tahini – czyli inaczej masło sezamowe, produkt intensywnego mielenia prażonych ziaren sezamu. Tahini jest doskonała do wafli, chrupkiego pieczywa, czy jako dodatek do innych potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Jest, obok ciecierzycy, bazą do przyrządzenia hummusu – klasycznej pasty roślinnej znanej w kuchniach bliskowschodnich, coraz częstszej na naszych stołach.

Bardzo popularna jest panierka sezamowa do drobiowych udek czy skrzydełek albo nuggetsów. Takie mięso nabiera charakteru, zyskując też miękkość dzięki tłuszczowi sezamowemu wydobywającemu się podczas obróbki termicznej i przenikającemu do mięsa. Najczęściej jednak ziarna sezamu dodawane są do pieczywa  – stosuje się je jako posypkę do bułeczek, ciastek,  jako dodatek do ciasta chlebowego.

Sezamowe ziarna można także dodawać do zup-kremów, dla estetycznego podania i  dla wzbogacenia ich smaku, zapachu i wartości odżywczej. Świetnie sprawdza się jako odżywcza posypka do sałat czy kanapek – zwłaszcza uprażony z solą i grubo zmielony, znany pod nazwą gomasio.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl