Selen stanowi element składowy aminokwasów, które budują enzymy, czyli struktury kluczowe dla przebiegu wielu przemian metabolicznych. Należy do grupy pierwiastków antyoksydacyjnych, które odgrywają ważną rolę w reakcjach odpornościowych organizmu, a tym samym budowaniu ochrony przeciwnowotworowej. W przyrodzie selen występuje w znikomych ilościach. Można go znaleźć przede wszystkim w rudach siarczkowych. Z tego względu jest zaliczany do grupy mikroelementów.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Selen – jakie pełni funkcje w organizmie?
Prawie 47% zasobów selenu w organizmie znajduje się w mięśniach. Tylko 4% tego pierwiastka zawarte jest w nerkach. Selen jest składnikiem aminokwasów selenometioniny oraz selenocysteiny, które tworzą peroksydazę glutationową. Jest to enzym antyoksydacyjny, który wspomaga ochronę komórek i tkanek przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
Selen pełni wiele ważnych funkcji w organizmie:
wspiera działanie układu odpornościowego i wytwarzanie ciał odpornościowych, limfocytów oraz makrofagów,
wspomaga usuwanie wolnych rodników, co wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca, udaru mózgu, choroby Alzheimera oraz spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
chroni tarczycę przed uszkodzeniem oksydacyjnym oraz uczestniczy w produkcji hormonów tarczycy,
wspiera proces leczenia depresji,
pomaga łagodzić dolegliwości bólowe spowodowane przez reumatoidalne zapalenie stawów,
wspiera proces leczenia astmy oskrzelowej.
Selen – w jakich produktach jest go najwięcej?
Organizm najlepiej przyswaja selen organiczny, czyli ten występujący naturalnie w pożywieniu. Jego wchłanianie wynosi 55-65%. Przyswajanie selenu dodatkowo wspomaga białko, witamina A, C i E. Zawartość pierwiastka w pokarmie zależy od jego bioprzyswajalności, na którą wpływa:
forma chemiczna,
odczyn gleby,
czynniki klimatyczne,
obecność substancji organicznych,
aktywność mikroorganizmów obecnych w glebie.
Największą ilość selenu w 100 gramach zawierają następujące produkty:
Duże zróżnicowanie zawartości selenu w jajkach wynika z rodzaju pokarmu podawanego kurom. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest także wołowina i mięso z indyka. Porcja 100 gramów wołowiny jest w stanie pokryć aż 50% dziennego zapotrzebowania na selen. Dla porównania analogiczna dawka ryżu pokrywa raptem 15% zapotrzebowania na ten minerał. Wartościowym źródłem selenu są także grzyby. Skuteczną formą uzupełniania niedoboru tego pierwiastka są również suplementy z selenem.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na selen?
Organizm człowieka gromadzi zapasy selenu w pierwszej połowie życia. Z tego względu dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek zależy głównie od wieku oraz stanu fizjologicznego organizmu. W poszczególnych grupach wiekowych zaleca się następujące dzienne dawki selenu:
kobiety – 55 µg,
mężczyźni – 55 µg,
kobiety w ciąży – 60 µg,
kobiety karmiące piersią – 70 µg,
niemowlęta do 6 miesiąca życia – 15 µg,
niemowlęta w wieku 7-12 miesięcy – 20 µg,
dzieci w wieku 1-3 lat – 20 µg,
dzieci w wieku 4-9 lat – 30 µg,
dzieci w wieku 10-12 lat – 40 µg,
młodzież w wieku 13-18 lat – 55 µg.
Jakie są przyczyny i objawy niedoboru selenu w organizmie?
Poziom selenu w produktach spożywczych zależy od zawartości pierwiastka w glebie i wodzie. Dlatego na obszarach, gdzie podłoże jest ubogie w ten minerał, częściej występują jego niedobory u ludzi. Doskonałym tego przykładem są Chiny. Polskie gleby również nie są zasobne w selen. Dlatego jego podaż z produktów spożywczych może być niewystarczająca. W takich sytuacjach wskazane jest stosowanie suplementów z selenem.
Przyczyną niedoboru tego pierwiastka może być niewystarczająco zbilansowana dieta oraz następujące choroby:
Bardziej narażeni na niedobory selenu są mężczyźni. Wynika to z faktu, że pierwiastek ten jest zawarty w płynie nasiennym.
Typowe objawy wskazujące na niedobór selenu to:
nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
niewydolność serca,
niewydolność serca,
łamliwość i utrata paznokci,
wypadanie włosów,
zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego,
nieprzyjemny oddech.
Jakie są przyczyny i objawy nadmiaru selenu w organizmie?
Zbyt duże stężenie selenu może być toksyczne dla organizmu. Nadmierny poziom tego pierwiastka nazywany jest selenozą. Szkodliwe może być już spożycie dawki przekraczającej 400 µg dziennie. Dlatego suplementy z selenem należy przyjmować ściśle według zaleceń.
Zbyt duże dawki selenu mogą powodować:
obrzęki płuc,
marskość wątroby,
rozwój chorób nowotworowych.
To stwarza bezpośrednie zagrożenie dla życia.
Objawy wskazujące na przewlekłe zatrucie selenem to przede wszystkim:
próchnica zębów,
nadmierne wypadanie włosów,
łamliwość, bladość i występowanie białych plamek na płytce paznokcia,
brak apetytu,
zaburzenia procesów trawiennych,
uczucie kwaśnego smaku w ustach,
drętwienie palców dłoni i stóp,
czerwone przebarwienia na skórze.
Aby zapobiec przedawkowaniu, należy łączyć selen w suplementach z witaminą E. To wzmacnia ochronę antyoksydacyjną oraz wspiera proces oczyszczania organizmu z metali ciężkich.
Czy wiesz, że…
…jeszcze do lat 60. XX wieku selen był uznawany za pierwiastek toksyczny. Minerał ten został odkryty w 1817 roku przez szwedzkiego chemika J.J. Berzeliusa. Początkowo uważano go za toksyczny związek, który powoduje sztywnienie kości, utratę włosów, ślepotę oraz ciężką anemię. Dopiero w 1957 roku szczegółowe badania wykazały, że określone ilości selenu są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecnie dosyć powszechne są suplementy z selenem, które pomagają uzupełnić niedobory tego pierwiastka.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.