Filtruj
Czas wysyłki
Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ryż wywodzi się z Chin i tam też mieszczą się największe jego uprawy. Karmi się nim prawie połowa ludzkiej populacji.

Biały ryż zawdzięcza swój kolor procesowi polerowania ziaren, w którym oddziela się plewy i otręby zostawiając samo bielmo składające się głównie ze skrobi. Takie przetworzenie ryżu czyni go dłużej świeżym, ponieważ wraz z łuską usuwa się sporą ilość tłuszczu, co przeciwdziała zbyt szybkiemu jełczeniu ziaren. Ryż w tej postaci przechowywać możemy nawet do dwóch lat, natomiast pozbawiony dostępu powietrza i szczelnie zamknięty nawet 8 do 10 lat.

Polerowany ryż ma bardzo delikatny, łagodny smak i przyjemną dla podniebienia konsystencję. Szybko się gotuje, wystarczy nam 10-15 minut w proporcji 1:2 wody.

Oczyszczanie ziaren do postaci białego ryżu, wbrew pozorom owocuje kilkoma korzyściami. Między innymi czyni go lekkostrawnym. Stąd jego popularność w daniach dla rekonwalescentów, półrocznych niemowląt oraz osób cierpiących na zespól jelita drażliwego, czy wszelkie inne nieżyty jelitowe.

Jest mimo wszystko bogaty w błonnik oraz mikroelementy: magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. To również skarbnica witamin z grupy B oraz całkiem dobry regulator poziomu cholesterolu.

Ryż polerowany jest sprawnie przyswajany przez organizm ponieważ zawiera głównie szybko rozkładane cukry proste. Z tego względu posiada dość wysoki indeks glikemiczny na poziomie 70. Kaloryczność białego ryżu jest też raczej wysoka. W 100 gramach ziaren spożyjemy aż 350 kcal. Jest natomiast hipoalergiczny, stosunkowo rzadko spotyka się alergię na biały ryż, chociaż w dzisiejszych czasach i takie przypadki nikogo już nie dziwią. Ostatnio dużo mówi się o zawartości arsenu w ryżu. Znajduje się on w nim jednak w niewielkich ilościach, głównie w osłonkach, więc biały ryż jest go praktycznie pozbawiony, co jest kolejną jego zaletą.

Biały ryż to oczywiście zarówno odmiana długoziarnista o wąskich ziarnach, jak i okrągła o bardziej kulistym kształcie. Ten pierwszy ugotujemy na sypko, ten drugi na kleisto.

Biała wersja ziaren jest nieco tańsza od odmian kolorowych, najprostsza i najszybsza w przygotowaniu. Nie zaleca się jednak gotować ryżu w reklamowanych plastikowych saszetkach. Niestety plastik w wysokiej temperaturze wygotowuje się do wody wchłanianej przez ziarna, po czym ląduje z nimi na naszym talerzu a w efekcie końcowym (o zgrozo) w naszym organizmie.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl