Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Ryby, Owoce Morza

Ryby i owoce morza to produkty spożywcze, które są bardzo dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sklepach można znaleźć wiele różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskichoraz owoców morza. Ten ostatnie to bezszkieletowe zwierzęta morskie. Do owoców morza możemy zaliczyć między innymi: krewetki, kalmary, ostrygi czy kraby. Ryby są bardzo ważnym elementem codziennej diety. Wiele gatunków z nich może stanowić bardzo dobry zamiennik dla tłustych mięs. Nie tylko jest w nich o wiele mniej tłuszczu, ale również obfitują one w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mięso pochodzące z ryb, owoców morza jest też bogate w mikroelementy takie jak: potas, sód, fosfor, jod czy selen. Znajdują się w nim również witaminy z grupy B, witamina E i D. 

Ryby, Owoce Morza

Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos

Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos

Ekologiczne Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos

Po namoczeniu w wodzie wodorosty kombu stają się miękkie i mięsiste.
Mają specyficzny, słonawy smak. Doskonale wzmacniają smak wywarów i zup.
Wchodzą też w skład popularnych dań kuchni japońskiej.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,13 zł

szt.

Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos

Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos

Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos

Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,13 zł

szt.

Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos

Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos
Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos

Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos 

Składniki
ekologiczne algi morskie Porphyra yezoensis 

Opakowanie zawiera 6 płatów alg nori. 
Algi uprawiane są na Wybrzeżu Północno-Zachodnim (Korea Południowa).
3 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,21 zł

szt.

Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos

Suszone algi morskie dulse zapewniają posiłkom duża ilość cennych wartości odżywczych: białka, błonnika, witamin i minerałów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,68 zł

szt.

Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos

Składniki:
ekologiczne suszone algi morskie kombu (Laminaria ochroleuca)

Opis:
Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Algi kombu są stosowane do aromatyzowania wody, wykorzystywanej do przygotowania zup, bulionów, sosów, dań z ryżem, warzywami, rybami, mięsem czy dań z gulaszem. 

1 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

20,25 zł

szt.

Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos

Składniki:
algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.)
*certyfikowany składnik ekologiczny

Sposób przygotowania:
Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 989,5 kJ / 237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
Węglowodany: 17,3 g
- w tym cukry: < 0,5 g
Błonnik: 31,5 g
Białko: 22,6 g
Sód: 4,8 g

Kraj producenta: Hiszpania
Kraj pochodzenia składników: Hiszpania
Certyfikaty: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,80 zł

szt.

Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g (Torebka Foliowa) Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g (Torebka Foliowa) Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g (Torebka Foliowa) Porto Muinos

Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatek. Gotowane jako dodatek do dań z RYB i owoców morza lub do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronów i hamburgerów. 4 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Składniki:
ekologiczne suszone algi morskie wakame (Undaria pinnatifida)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

24,56 zł

szt.

Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos

Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos

Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

45,75 zł

Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos

Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos
Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos

Ekologiczne Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos

Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.
Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,80 zł

szt.

Ryby, owoce morza – różne składniki odżywcze w każdym gatunku

Zawartość składników odżywczych jest zależna od gatunku ryby, a także od grupy, do jakiej się zalicza. Dlatego już na samym początku należy sprawdzić, czy jest to ryba tłusta, na przykład węgorz lub makrela, czy chuda, czy przykład mintaj czy dorsz. Zależnie od gatunku ryby może być sugerowany inny sposób jej przygotowywania.

Ryby różnią się między sobą również pochodzeniem. Warto wspomnieć tutaj o rybach słodkowodnych, takich, jak karp, szczupak, pstrąg, leszcz, okoń czy płotka. Natomiast najpopularniejsze ryby morskie to: śledź, sardynka, makrela, łosoś, sola czy dorsz.

Wśród owoców morza znajdują się trzy grupy. Są to: skorupiaki, mięczaki i głowonogi. Najczęściej spożywa się takie skorupiaki, jak: krewetki, kraby, homary, kraby czy langusty. Pośród mięczaków możemy wymienić: omułki, przegrzebki, ostrygi, oraz mule, czy ślimaki. Do owoców morza zaliczamy również głowonogi. Są to: ośmiornice, kalmary i mątwy.

Ryby, owoce morza – na co warto uważać?

Ryby, owoce morza to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Mają one również opinię silnego afrodyzjaku. Nie mogą po nie sięgać osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jeżeli stosujesz dietę lekkostrawną, to powinieneś zrezygnować z jedzenia tłustych ryb. Na ryby, owoce morza powinny szczególnie uważać również osoby, które mają na nie alergię lub skłonność do niej.

Przy kupowaniu tego rodzaju produktów spożywczych trzeba zwrócić bardzo silną uwagę na jakość mięsa. Ryby hodowlane żyją w specyficznych warunkach. O wiele lepszej jakości jest mięso ryb, które żyją na wolności. Jednak te ryby, które żyją dziko niestety mogą mieć styczność ze skażonym środowiskiem naturalnym. Może to powodować u nich zatrucia. Wtedy w rybach zbierają się substancje w postaci metali ciężkich.

Najbezpieczniejsze są te ryby, owoce morza, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Należy unikać takich ryb, które pochodzą ze szczególnie skażonych źródeł. Warto również sprawdzić, które gatunki ryb są najbardziej narażone na wchłanianie dużych ilości zanieczyszczeń.

ryba na obiad

Ryby, owoce morza w puszce – czy warto je spożywać?

Na temat ryb w puszkach krąży wiele mitów. Jeden z nich dotyczy tego, że ich mięso jest toksyczne. To nieprawda. Gdyby tak było, to nie znalazłyby się na sklepowych półkach. Każdy produkt spożywczy musi być szczegółowo przebadany. Jeżeli przekracza dopuszczalne normy np. rtęci, to nie jest dopuszczany do obrotu. Nawet przy jedzeniu bardzo dużych ilości ryb w puszkach przekroczenie bezpiecznej dla zdrowia ilości rtęci jest po prostu niewykonalne. Wtedy należałoby zjeść aż 30 puszek w ciągu tygodnia.

Następny popularny mit odnosi się do tego, że ryby są drogie. To prawda. Jednak ryby w puszce mogą być dobrą, bardziej ekonomiczną alternatywą dla tych świeżych, kupowanych w sklepach rybnych. Jedne z droższych ryb to tuńczyk, halibut, czy łosoś. Warto sięgać po ich tańsze zamienniki w puszkach. Możesz je dodać do obiadu, ponieważ wcześniej są gotowane. Przykładowo tuńczyk w sosie własnym doskonale pasuje do faszerowanej i zapiekanej w piekarniku cukinii. Ryby, owoce morza stanowią bardzo dobry zamiennik dla czerwonego mięsa i są również smaczną propozycją na rodzinny obiad.

Jak przygotować domową pastę rybną?

Pasta rybna z ogórkiem kiszonym to świetny wybór na śniadania. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Bazą do niej będzie wędzona makrela. Wystarczy do niej dodać ogórki, które sprawią, że stanie się delikatnie kwaśne. Pozostałe składniki to musztarda i jogurt naturalny. W wersji bardziej kalorycznej możesz go zastąpić majonezem. Przygotowanie rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie pokrój je razem z ogórkami. Pozostałe składniki wystarczy już tylko ze sobą dokładnie wymieszać. Tego rodzaju pasta rybna jest bardzo dobrą propozycją również na rodzinną kolację.

Jeżeli nie masz czasu samodzielnie przygotować pasty rybnej, to warto zajrzeć do Biosklepu. Znajdziesz w nim między innymi wyśmienitą pastę z łososia, czy dorsza.

Czy wiesz, że…

… zabarwienie krewetek jest zależne od gatunku. Popularnym gatunkiem jest różowo ubarwiona Pandalus borealis (Krewetka Północna). Natomiast krewetki ciepłowodne mają bardziej szary kolor. Należą do nich gatunki Penaeus i Litopenaneus.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium