BIO Ryby, Owoce Morza
Ryby i owoce morza to produkty spożywcze, które są bardzo dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sklepach można znaleźć wiele różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskichoraz owoców morza. Ten ostatnie to bezszkieletowe zwierzęta morskie. Do owoców morza możemy zaliczyć między innymi: krewetki, kalmary, ostrygi czy kraby. Ryby są bardzo ważnym elementem codziennej diety. Wiele gatunków z nich może stanowić bardzo dobry zamiennik dla tłustych mięs. Nie tylko jest w nich o wiele mniej tłuszczu, ale również obfitują one w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mięso pochodzące z ryb, owoców morza jest też bogate w mikroelementy takie jak: potas, sód, fosfor, jod czy selen. Znajdują się w nim również witaminy z grupy B, witamina E i D.
Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Ekologiczne Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Po namoczeniu w wodzie wodorosty kombu stają się miękkie i mięsiste.
Mają specyficzny, słonawy smak. Doskonale wzmacniają smak wywarów i zup.
Wchodzą też w skład popularnych dań kuchni japońskiej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makrela w BIO Oliwie z Oliwek 120 g Pan do Mar
Ryba Makrela w BIO Oliwie z Oliwek 120 g Pan do Mar
Mięso makreli jest wyjątkowo cennym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, niezbędnych dla prawidłowej pracy serca, układu nerwowego i zachowania dobrej kondycji mózgu.
Ponadto, dzięki zawartości witaminy D pomaga utrzymać zdrowie kości i zębów. Można w niej także znaleźć witaminy z grupy B oraz A.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makrela w BIO Sosie Pomidorowym Bezglutenowa 120 g Pan do Mar
Składniki:
filety z makreli 75%, pomidor* 12%, oliwa z oliwek* 7%, cebula* 3%, papryka*, czosnek*, sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sardynki w BIO Oliwek z Oliwek 120 g Pan do Mar
Sardynki w BIO Oliwek z Oliwek 120 g Pan do Mar
Składniki:
sardynki 75%, oliwa z oliwek* 24%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk w BIO Oliwie z Oliwek Bezglutenowy 120 g Pan do Mar
Składniki:
tuńczyk 75%, oliwa z oliwek* 24%, sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk w Solance 120 g Pan do Mar
Ryba Tuńczyk w Solance 120 g Pan do Mar
Składniki:
tuńczyk 75%, woda, sól morska
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos
Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos
Składniki
ekologiczne algi morskie Porphyra yezoensis
Opakowanie zawiera 6 płatów alg nori.
Algi uprawiane są na Wybrzeżu Północno-Zachodnim (Korea Południowa).
3 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos
Suszone algi morskie dulse zapewniają posiłkom duża ilość cennych wartości odżywczych: białka, błonnika, witamin i minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos
Składniki:
ekologiczne suszone algi morskie kombu (Laminaria ochroleuca)
Opis:
Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Algi kombu są stosowane do aromatyzowania wody, wykorzystywanej do przygotowania zup, bulionów, sosów, dań z ryżem, warzywami, rybami, mięsem czy dań z gulaszem.
1 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos
Składniki:
algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 989,5 kJ / 237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
Węglowodany: 17,3 g
- w tym cukry: < 0,5 g
Błonnik: 31,5 g
Białko: 22,6 g
Sód: 4,8 g
Kraj producenta: Hiszpania
Kraj pochodzenia składników: Hiszpania
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g (Torebka Foliowa) Porto Muinos
Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatek. Gotowane jako dodatek do dań z RYB i owoców morza lub do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronów i hamburgerów. 4 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Składniki:
ekologiczne suszone algi morskie wakame (Undaria pinnatifida)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos
Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Anchois (Sardele) w BIO Oliwie z Oliwek 50 g Pan do Mar
Ryby Anchois (Sardele) w BIO Oliwie z Oliwek 50 g Pan do Mar
Składniki:
filety anchois 60%, oliwa z oliwek extra virgin* 40%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Anchois Sardele w BIO Oliwie z Oliwek Extra Virgin 78 g La Bio Idea
Anchois Sardele w BIO Oliwie z Oliwek Extra Virgin 78 g La Bio Idea
Składniki:
Filety z sardeli (55%) (sardele, sól); ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin (45%)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Filety Śledziowe w BIO Sosie Musztardowo-Koperkowym 200 g Sywan
Filety Śledziowe w BIO Sosie Musztardowo-Koperkowym 200 g Sywan
Filety ze śledzia ze zrównoważonego rybołówstwa.
Śledzie złowione na północno-wschodnim Atlantyku.
Składniki:
filety śledziowe (60%), woda, musztarda* (14%) (woda, gorczyca*, ocet brandy*, sól morska, przyprawy*, zioła*), olej słonecznikowy*, cukier trzcinowy*, miód*, przyprawy*, koper*, ocet brandy*, sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Filety Śledziowe w BIO Sosie Pomidorowym 200 g Sywan
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Filety Śledziowe w BIO Sosie Pomidorowym z Warzywami 200 g Sywan
Filety Śledziowe w BIO Sosie Pomidorowym z Warzywami 200 g Sywan
Filety śledziowe ze zrównoważonego rybołówstwa. Śledzie złowione na północno-wschodnim Atlantyku.
Składniki:
filety śledziowe (55%), woda, warzywa* w zmiennych proporcjach (cebula*, ogórki*, papryka*, marchew*), przecier pomidorowy*, olej słonecznikowy*, cukier trzcinowy*, ocet winny*, gorczyca*, sól morska, przyprawy* (zawierają seler), substancja zagęszczająca: guma guar*, mączka chleba świętojańskiego* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Filety z Makreli w BIO Sosie Musztardowo-Koperkowym 200 g Sywan
Filety z Makreli w BIO Sosie Musztardowo-Koperkowym 200 g Sywan
Filety z makreli ze zrównoważonego rybołówstwa.
Makrela złowiona na północno-wschodnim Atlantyku.
Składniki:
filety z makreli (60%), woda, musztarda* (14%) (woda, gorczyca*, ocet brandy*, sól morska, przyprawy*, zioła*), olej słonecznikowy*, cukier trzcinowy*, miód*, przyprawy*, koper*, ocet brandy*, sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kałamarnica w BIO Oliwie z Oliwek 120 g Pan do Mar
Kałamarnica w BIO Oliwie z Oliwek 120 g Pan do Mar
Składniki:
macki kałamarnicy 75%, oliwa z oliwek* 24%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Łosoś Dziki Wędzony MSC Filety w BIO Oleju Słonecznikowym 170 g (124 g) Followfood
Puszka przepysznej ryby, którą można dodać do różnego rodzaju potraw, jak również zjeść bez niczego. ŁOSOŚ świetnie smakuje w każdej sytuacji, okazuje się idealnym dodatkiem do ryżu, makaronu, a także sałatki.
Ryby powinny zagościć w codziennej diecie każdego człowieka. ŁOSOŚ to bogate źródło białka, może być spożywany na śniadanie, obiad lub kolację. Chętnie polecany przez sportowców.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
ŁOSOŚ dziki** (72,9%), olej słonecznikowy* (26,6%), sól, dym.
*certyfikowany składnik ekologiczny, **ze zrównoważonego rybołówstwa)
26,7% składników pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych.
ŁOSOŚ dziki (Oncorhynchus gorbuscha) złowiony w Północno-wschodnim Pacyfiku (FAO 67) i Północno-zachodnim Pacyfiku (FAO 61). Narzędzia połowowe: Sieci okrążające i podrywki, Sieci skrzelowe i podobne.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makrela Filety w BIO Oliwie z Oliwek Extra Virgin 190 g (125 g) Słoik Emperatriz
Pyszne filety z makreli z oliwą z oliwek extra virgin. Można dodać je do sałatki, kanapki, pizzy, dań z warzywami i makaronem lub podać jako przekąskę.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
MAKRELA atlantycka (Scomber scombrus), ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin, sól.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makrela w BIO Oliwie z Oliwek 220 g Pan do Mar
Makrela w BIO Oliwie z Oliwek 220 g Pan do Mar
Składniki:
makrela (scomber scombrus) 70%, oliwa z oliwek* 29%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makrela w BIO Pikantnym Sosie 120 g Pan do Mar
Ryba Makrela w BIO Pikantnym Sosie 120 g Pan do Mar
Filety z makreli pochodzących ze zrównoważonych połowów w obrębie Zatoki Biskajskiej, z dodatkiem sosu pomidorowego wyprodukowanego z ekologicznych warzyw.
Zawarte w mięsie makreli kwasy Omega-3 zapobiegają chorobom serca i wspomagają pracę mózgu. Dodatkowo ryba ta jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Małże Marynowane BIO 115 g Pan do Mar
Małże (Omułki) Marynowane BIO 115 g (85 g) Pan do Mar
Opis:
Omułki śródziemnomorskie (Mytilus galloprovincialis) zebrane w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim (FAO 27.IX.a).
Składniki:
omułki** 74 %, oliwa z oliwek extra virgin* 14 %, ocet jabłkowy* 9 %, papryka*, cebula*, czosnek*, sól morska
* z rolnictwa ekologicznego, ** z ekologicznej akwakultury
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos
Ekologiczne Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos
Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.
Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sardynki Europejskie w BIO Oliwie z Oliwek Extra Virgin 190 g (133 g) Słoik Emperatriz
Obszar połowu: Atlantyk Północno-Wschodni. Opakowanie zawiera 5-6 sardynek. Produkt sterylizowany.
Składniki:
SARDYNKA europejska (Sardina Pilchardus), oliwa z oliwek extra virgin*, sól
*certyfikowane składniki ekologiczne
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Sardynki Smażone w BIO Oliwie z Oliwek 220 g Pan do Mar
Sardynki Smażone w BIO Oliwie z Oliwek 220 g Pan do Mar
Składniki:
sardynki 70%, oliwa z oliwek* 29%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Szproty Wędzone MSC w BIO Oleju Słonecznikowym 110 g (80 g) Followfood
Puszka przepysznej ryby, którą można dodać do różnego rodzaju potraw, jak również zjeść bez niczego. Szproty świetnie smakują w każdej sytuacji, okazują się idealnym dodatkiem do ryżu, makaronu, a także sałatki.
Ryby powinny zagościć w codziennej diecie każdego człowieka. Szproty to bogate źródło białka, może być spożywany na śniadanie, obiad lub kolację. Chętnie polecany przez sportowców.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
SZPROTY** (73%), olej słonecznikowy* (26%), sól, dym.
*certyfikowany składnik ekologiczny, **ze zrównoważonego rybołówstwa
26,3% składników pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych
Szproty (Sprattus sprattus) złowione w Atlantyku Północno-wschodnim (FAO 27), Wschodnie Morze Bałtyckie. Narzędzia połowowe: włoki pelagiczne.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk Bonito MSC Filety Fair Trade w BIO Oleju Słonecznikowym 185 g (130 g) Followfood
Puszka przepysznej ryby, którą można dodać do różnego rodzaju potraw, jak również zjeść bez niczego. TUŃCZYK świetnie smakuje w każdej sytuacji, okazuje się idealnym dodatkiem do ryżu, makaronu, a także sałatki.
Ryby powinny zagościć w codziennej diecie każdego człowieka. TUŃCZYK to bogate źródło białka, może być spożywany na śniadanie, obiad lub kolację. Chętnie polecany przez sportowców.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
TUŃCZYK bonito* (70%), olej słonecznikowy** (21%), woda, sól morska. (**certyfikowany składnik ekologiczny),
*certyfikat Fair Trade™ wydany przez Fair Trade USA®
23,1% składników pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych.
TUŃCZYK bonito (Katsuwonus pelamis) złowiony w Zachodnim Oceanie Indyjskim (FAO 51), Malediwy. Narzędzia połowowe: haki i liny.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk Bonito MSC Filety Fair Trade w BIO Oliwie z Oliwek Extra Virgin 160 g (120 g) Followfood
Puszka przepysznej ryby, którą można dodać do różnego rodzaju potraw, jak również zjeść bez niczego. TUŃCZYK świetnie smakuje w każdej sytuacji, okazuje się idealnym dodatkiem do ryżu, makaronu, a także sałatki.
Ryby powinny zagościć w codziennej diecie każdego człowieka. TUŃCZYK to bogate źródło białka, może być spożywany na śniadanie, obiad lub kolację. Chętnie polecany przez sportowców.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
TUŃCZYK bonito* (75%), oliwa z oliwek extra virgin** (17,5%), woda, sól morska. (**certyfikowany składnik ekologiczny),
*certyfikat Fair Trade™ wydany przez Fair Trade USA®). 18,9% składników pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych.
TUŃCZYK bonito (Katsuwonus pelamis) złowiony w Zachodnim Oceanie Indyjskim (FAO 51), Malediwy. Narzędzia połowowe: haki i liny.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk Lekki w Bio Oliwie z Oliwek 120 g Pan Do Mar
Tuńczyk Lekki w Bio Oliwie z Oliwek 120 g Pan Do Mar
Składniki:
tuńczyk 75%, oliwa z oliwek* extra virgin 24%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk w BIO Oleju Słonecznikowym 120 g Pan do Mar
Tuńczyk w BIO Oleju Słonecznikowym 120 g Pan do Mar
Składniki:
tuńczyk 75%, olej słonecznikowy* 24%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk w Sosie Własnym 220 g Pan do Mar
Tuńczyk w Sosie Własnym 220 g Pan do Mar
Składniki:
tuńczyk 75%, woda, sól morska.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ryby, owoce morza – różne składniki odżywcze w każdym gatunku
Zawartość składników odżywczych jest zależna od gatunku ryby, a także od grupy, do jakiej się zalicza. Dlatego już na samym początku należy sprawdzić, czy jest to ryba tłusta, na przykład węgorz lub makrela, czy chuda, czy przykład mintaj czy dorsz. Zależnie od gatunku ryby może być sugerowany inny sposób jej przygotowywania.
Ryby różnią się między sobą również pochodzeniem. Warto wspomnieć tutaj o rybach słodkowodnych, takich, jak karp, szczupak, pstrąg, leszcz, okoń czy płotka. Natomiast najpopularniejsze ryby morskie to: śledź, sardynka, makrela, łosoś, sola czy dorsz.
Wśród owoców morza znajdują się trzy grupy. Są to: skorupiaki, mięczaki i głowonogi. Najczęściej spożywa się takie skorupiaki, jak: krewetki, kraby, homary, kraby czy langusty. Pośród mięczaków możemy wymienić: omułki, przegrzebki, ostrygi, oraz mule, czy ślimaki. Do owoców morza zaliczamy również głowonogi. Są to: ośmiornice, kalmary i mątwy.
Ryby, owoce morza – na co warto uważać?
Ryby, owoce morza to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Mają one również opinię silnego afrodyzjaku. Nie mogą po nie sięgać osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jeżeli stosujesz dietę lekkostrawną, to powinieneś zrezygnować z jedzenia tłustych ryb. Na ryby, owoce morza powinny szczególnie uważać również osoby, które mają na nie alergię lub skłonność do niej.
Przy kupowaniu tego rodzaju produktów spożywczych trzeba zwrócić bardzo silną uwagę na jakość mięsa. Ryby hodowlane żyją w specyficznych warunkach. O wiele lepszej jakości jest mięso ryb, które żyją na wolności. Jednak te ryby, które żyją dziko niestety mogą mieć styczność ze skażonym środowiskiem naturalnym. Może to powodować u nich zatrucia. Wtedy w rybach zbierają się substancje w postaci metali ciężkich.
Najbezpieczniejsze są te ryby, owoce morza, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Należy unikać takich ryb, które pochodzą ze szczególnie skażonych źródeł. Warto również sprawdzić, które gatunki ryb są najbardziej narażone na wchłanianie dużych ilości zanieczyszczeń.
Ryby, owoce morza w puszce – czy warto je spożywać?
Na temat ryb w puszkach krąży wiele mitów. Jeden z nich dotyczy tego, że ich mięso jest toksyczne. To nieprawda. Gdyby tak było, to nie znalazłyby się na sklepowych półkach. Każdy produkt spożywczy musi być szczegółowo przebadany. Jeżeli przekracza dopuszczalne normy np. rtęci, to nie jest dopuszczany do obrotu. Nawet przy jedzeniu bardzo dużych ilości ryb w puszkach przekroczenie bezpiecznej dla zdrowia ilości rtęci jest po prostu niewykonalne. Wtedy należałoby zjeść aż 30 puszek w ciągu tygodnia.
Następny popularny mit odnosi się do tego, że ryby są drogie. To prawda. Jednak ryby w puszce mogą być dobrą, bardziej ekonomiczną alternatywą dla tych świeżych, kupowanych w sklepach rybnych. Jedne z droższych ryb to tuńczyk, halibut, czy łosoś. Warto sięgać po ich tańsze zamienniki w puszkach. Możesz je dodać do obiadu, ponieważ wcześniej są gotowane. Przykładowo tuńczyk w sosie własnym doskonale pasuje do faszerowanej i zapiekanej w piekarniku cukinii. Ryby, owoce morza stanowią bardzo dobry zamiennik dla czerwonego mięsa i są również smaczną propozycją na rodzinny obiad.
Jak przygotować domową pastę rybną?
Pasta rybna z ogórkiem kiszonym to świetny wybór na śniadania. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Bazą do niej będzie wędzona makrela. Wystarczy do niej dodać ogórki, które sprawią, że stanie się delikatnie kwaśne. Pozostałe składniki to musztarda i jogurt naturalny. W wersji bardziej kalorycznej możesz go zastąpić majonezem. Przygotowanie rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie pokrój je razem z ogórkami. Pozostałe składniki wystarczy już tylko ze sobą dokładnie wymieszać. Tego rodzaju pasta rybna jest bardzo dobrą propozycją również na rodzinną kolację.
Jeżeli nie masz czasu samodzielnie przygotować pasty rybnej, to warto zajrzeć do Biosklepu. Znajdziesz w nim między innymi wyśmienitą pastę z łososia, czy dorsza.
Czy wiesz, że…
… zabarwienie krewetek jest zależne od gatunku. Popularnym gatunkiem jest różowo ubarwiona Pandalus borealis (Krewetka Północna). Natomiast krewetki ciepłowodne mają bardziej szary kolor. Należą do nich gatunki Penaeus i Litopenaneus.