BIO Ryby, Owoce Morza
Ryby i owoce morza to produkty spożywcze, które są bardzo dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sklepach można znaleźć wiele różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskichoraz owoców morza. Ten ostatnie to bezszkieletowe zwierzęta morskie. Do owoców morza możemy zaliczyć między innymi: krewetki, kalmary, ostrygi czy kraby. Ryby są bardzo ważnym elementem codziennej diety. Wiele gatunków z nich może stanowić bardzo dobry zamiennik dla tłustych mięs. Nie tylko jest w nich o wiele mniej tłuszczu, ale również obfitują one w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mięso pochodzące z ryb, owoców morza jest też bogate w mikroelementy takie jak: potas, sód, fosfor, jod czy selen. Znajdują się w nim również witaminy z grupy B, witamina E i D.
Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Ekologiczne Kombu Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Po namoczeniu w wodzie wodorosty kombu stają się miękkie i mięsiste.
Mają specyficzny, słonawy smak. Doskonale wzmacniają smak wywarów i zup.
Wchodzą też w skład popularnych dań kuchni japońskiej.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Wakame Wodorosty Suszone BIO 25 g Porto Muinos
Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos
Algi Morskie Nori Prażone do Sushi BIO 15 g Porto Muinos
Składniki
ekologiczne algi morskie Porphyra yezoensis
Opakowanie zawiera 6 płatów alg nori.
Algi uprawiane są na Wybrzeżu Północno-Zachodnim (Korea Południowa).
3 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Dulse BIO 25 g Porto Muinos
Suszone algi morskie dulse zapewniają posiłkom duża ilość cennych wartości odżywczych: białka, błonnika, witamin i minerałów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Kombu BIO 100 g Porto Muinos
Składniki:
ekologiczne suszone algi morskie kombu (Laminaria ochroleuca)
Opis:
Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Algi kombu są stosowane do aromatyzowania wody, wykorzystywanej do przygotowania zup, bulionów, sosów, dań z ryżem, warzywami, rybami, mięsem czy dań z gulaszem.
1 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Sałatkowy Mix BIO 25 g Porto Muinos
Składniki:
algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 989,5 kJ / 237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g
Węglowodany: 17,3 g
- w tym cukry: < 0,5 g
Błonnik: 31,5 g
Białko: 22,6 g
Sód: 4,8 g
Kraj producenta: Hiszpania
Kraj pochodzenia składników: Hiszpania
Certyfikaty: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g (Torebka Foliowa) Porto Muinos
Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie). Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatek. Gotowane jako dodatek do dań z RYB i owoców morza lub do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronów i hamburgerów. 4 g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Składniki:
ekologiczne suszone algi morskie wakame (Undaria pinnatifida)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos
Algi Morskie Suszone Wakame BIO 100 g Porto Muinos
Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makrela Filety w BIO Oliwie z Oliwek Extra Virgin 190 g (125 g) Słoik Emperatriz
Pyszne filety z makreli z oliwą z oliwek extra virgin. Można dodać je do sałatki, kanapki, pizzy, dań z warzywami i makaronem lub podać jako przekąskę.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
MAKRELA atlantycka (Scomber scombrus), ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin, sól.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makrela MSC Filety w Sosie Własnym 125 g (90 g) Followfood
Puszka przepysznej ryby, którą można dodać do różnego rodzaju potraw, jak również zjeść bez niczego. MAKRELA świetnie smakuje w każdej sytuacji, okazuje się idealnym dodatkiem do ryżu, makaronu, a także sałatki.
Ryby powinny zagościć w codziennej diecie każdego człowieka. MAKRELA to bogate źródło białka, może być spożywana na śniadanie, obiad lub kolację. Chętnie polecana przez sportowców.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
MAKRELA chilijska** 65,6%, woda, sól. (**ze zrównoważonego rybołówstwa).
MAKRELA (Trachurus murphyi) złowiona w Południowo-wschodniej części Oceanu Spokojnego (FAO 87). Narzędzia połowowe: okrężnice.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Małże Marynowane BIO 115 g Pan do Mar
Małże (Omułki) Marynowane BIO 115 g (85 g) Pan do Mar
Opis:
Omułki śródziemnomorskie (Mytilus galloprovincialis) zebrane w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim (FAO 27.IX.a).
Składniki:
omułki** 74 %, oliwa z oliwek extra virgin* 14 %, ocet jabłkowy* 9 %, papryka*, cebula*, czosnek*, sól morska
* z rolnictwa ekologicznego, ** z ekologicznej akwakultury
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos
Ekologiczne Nori Suszone Płatki BIO 25 g Porto Muinos
Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.
Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Wegańska a'la Łosoś 100 g Unfished
Składniki:
woda, olej rzepakowy, skrobia, błonnik bambusowy, błonnik grochowy, białko z grochu 3%, cukier, białko z SOI 3%, sól, naturalne aromaty, aromaty, koncentrat soku z cytryny, barwnik: ekstrakt z papryki.
Opis:
PlantZalmon to roślinna alternatywa dla łososia wytwarzana z białka sojowego. Dostarcza kluczowe składniki odżywcze wysokiej jakości RYB, takie jak białko ze źródeł roślinnych.
Pasta roślinna z białkiem z grochu i białkiem z soi. Produkt sterylizowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Pasta Wegańska a'la Tuńczyk 100 g Unfished
Składniki:
woda, olej rzepakowy, skrobia, błonnik bambusowy, błonnik grochowy, białko z grochu 3%, cukier, białko z SOI 3%, sól, naturalne aromaty, aromaty, koncentrat soku z cytryny, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza.
Opis:
PlanTuna to roślinna alternatywa dla TUŃCZYKA wytwarzana z białka sojowego. Dostarcza kluczowe składniki odżywcze wysokiej jakości RYB, takie jak białko ze źródeł roślinnych.
Pasta roślinna z białkiem z grochu i białkiem z soi. Produkt sterylizowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tuńczyk Bonito MSC Filety Fair Trade w Bio Oleju Słonecznikowym z Chili 160 g (109 g) Followfood
Puszka przepysznej ryby, którą można dodać do różnego rodzaju potraw, jak również zjeść bez niczego. TUŃCZYK świetnie smakuje w każdej sytuacji, okazuje się idealnym dodatkiem do ryżu, makaronu, a także sałatki.
Ryby powinny zagościć w codziennej diecie każdego człowieka. TUŃCZYK to bogate źródło białka, może być spożywany na śniadanie, obiad lub kolację. Chętnie polecany przez sportowców.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
TUŃCZYK bonito* (66%), olej słonecznikowy** (22%), chili** (3%), woda, sól morska. (**certyfikowany składnik ekologiczny), (*certyfikat Fair Trade™ wydany przez Fair Trade USA®).
27,5% składników pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych.
TUŃCZYK bonito (Katsuwonus pelamis) złowiony w Zachodnim Oceanie Indyjskim (FAO 51), Malediwy. Narzędzia połowowe: haki i liny.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Tuńczyk Lekki w Bio Oliwie z Oliwek 120 g Pan Do Mar
Tuńczyk Lekki w Bio Oliwie z Oliwek 120 g Pan Do Mar
Składniki:
tuńczyk 75%, oliwa z oliwek* extra virgin 24%, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Wegańska Alternatywa Tuńczyka w Oliwie z Oliwek 150 g Unfished
Składniki:
53% teksturowane białko SOJOWE (woda, białko SOJOWE, GLUTEN PSZENNY, sól, olej SOJOWY, naturalne aromaty), woda, 8% oliwa z oliwek, olej lniany, aromaty, koncentrat soku z cytryny, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Opis:
PlanTuna® to roślinna alternatywa dla TUŃCZYKA wytwarzana z białka sojowego. Dostarcza kluczowe składniki odżywcze wysokiej jakości RYB, takie jak duże ilości białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 ze źródeł roślinnych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wegańska Alternatywa Tuńczyka w Zalewie 150 g (125 g) Unfished
Składniki:
56% teksturowane białko SOJOWE (woda, białko SOJOWE, GLUTEN PSZENNY, sól, olej SOJOWY, naturalne aromaty), woda, olej lniany, aromaty, zagęszczony sok z cytryny, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Opis:
PlanTuna® to roślinna alternatywa dla TUŃCZYKA wytwarzana z białka sojowego. Dostarcza kluczowe składniki odżywcze wysokiej jakości RYB, takie jak duże ilości białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 ze źródeł roślinnych.
Produkt sterylizowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wegańska Alternatywa Tuńczyka w Ziołach Śródziemnomorskich 150 g Unfished
Składniki:
55% teksturowane białko SOJOWE (woda, białko SOJOWE, GLUTEN PSZENNY, sól, olej SOJOWY, naturalne aromaty), woda, olej rzepakowy, olej lniany, aromaty, przyprawy i suszone warzywa (w zmiennych proporcjach: pietruszka, pomidory, czosnek, papryka), 0,7% zioła śródziemnomorskie (rozmaryn, bazylia, oregano), skrobia, koncentrat soku z cytryny.
Opis:
PlanTuna® to roślinna alternatywa dla TUŃCZYKA wytwarzana z białka sojowego. Dostarcza kluczowe składniki odżywcze wysokiej jakości RYB, takie duże ilości białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 ze źródeł roślinnych.
Produkt sterylizowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Wegańska Alternatywa Tuńczyka z Cytryną i Pieprzem 150 g Unfished
Składniki:
52% teksturowane białko SOJOWE (woda, białko SOJOWE, GLUTEN PSZENNY, sól, olej SOJOWY, naturalne aromaty), woda, olej rzepakowy, olej lniany, przyprawy i zioła (w zmiennych proporcjach: papryka, rozmaryn, kolendra, pietruszka, pieprz 0,4%, cebula, czosnek, koperek, kurkuma), cukier, mąka kukurydziana, skrobia, skórka z cytryny, 1,3% koncentrat soku z cytryny, aromaty, przeciwutleniacze: kwas cytrynowy, mieszanina tokoferoli.
Opis:
PlanTuna® to roślinna alternatywa dla TUŃCZYKA wytwarzana z białka sojowego. Dostarcza kluczowe składniki odżywcze wysokiej jakości RYB, takie jak duże ilości białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 ze źródeł roślinnych.
Produkt sterylizowany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ryby, owoce morza – różne składniki odżywcze w każdym gatunku
Zawartość składników odżywczych jest zależna od gatunku ryby, a także od grupy, do jakiej się zalicza. Dlatego już na samym początku należy sprawdzić, czy jest to ryba tłusta, na przykład węgorz lub makrela, czy chuda, czy przykład mintaj czy dorsz. Zależnie od gatunku ryby może być sugerowany inny sposób jej przygotowywania.
Ryby różnią się między sobą również pochodzeniem. Warto wspomnieć tutaj o rybach słodkowodnych, takich, jak karp, szczupak, pstrąg, leszcz, okoń czy płotka. Natomiast najpopularniejsze ryby morskie to: śledź, sardynka, makrela, łosoś, sola czy dorsz.
Wśród owoców morza znajdują się trzy grupy. Są to: skorupiaki, mięczaki i głowonogi. Najczęściej spożywa się takie skorupiaki, jak: krewetki, kraby, homary, kraby czy langusty. Pośród mięczaków możemy wymienić: omułki, przegrzebki, ostrygi, oraz mule, czy ślimaki. Do owoców morza zaliczamy również głowonogi. Są to: ośmiornice, kalmary i mątwy.
Ryby, owoce morza – na co warto uważać?
Ryby, owoce morza to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Mają one również opinię silnego afrodyzjaku. Nie mogą po nie sięgać osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jeżeli stosujesz dietę lekkostrawną, to powinieneś zrezygnować z jedzenia tłustych ryb. Na ryby, owoce morza powinny szczególnie uważać również osoby, które mają na nie alergię lub skłonność do niej.
Przy kupowaniu tego rodzaju produktów spożywczych trzeba zwrócić bardzo silną uwagę na jakość mięsa. Ryby hodowlane żyją w specyficznych warunkach. O wiele lepszej jakości jest mięso ryb, które żyją na wolności. Jednak te ryby, które żyją dziko niestety mogą mieć styczność ze skażonym środowiskiem naturalnym. Może to powodować u nich zatrucia. Wtedy w rybach zbierają się substancje w postaci metali ciężkich.
Najbezpieczniejsze są te ryby, owoce morza, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Należy unikać takich ryb, które pochodzą ze szczególnie skażonych źródeł. Warto również sprawdzić, które gatunki ryb są najbardziej narażone na wchłanianie dużych ilości zanieczyszczeń.
Ryby, owoce morza w puszce – czy warto je spożywać?
Na temat ryb w puszkach krąży wiele mitów. Jeden z nich dotyczy tego, że ich mięso jest toksyczne. To nieprawda. Gdyby tak było, to nie znalazłyby się na sklepowych półkach. Każdy produkt spożywczy musi być szczegółowo przebadany. Jeżeli przekracza dopuszczalne normy np. rtęci, to nie jest dopuszczany do obrotu. Nawet przy jedzeniu bardzo dużych ilości ryb w puszkach przekroczenie bezpiecznej dla zdrowia ilości rtęci jest po prostu niewykonalne. Wtedy należałoby zjeść aż 30 puszek w ciągu tygodnia.
Następny popularny mit odnosi się do tego, że ryby są drogie. To prawda. Jednak ryby w puszce mogą być dobrą, bardziej ekonomiczną alternatywą dla tych świeżych, kupowanych w sklepach rybnych. Jedne z droższych ryb to tuńczyk, halibut, czy łosoś. Warto sięgać po ich tańsze zamienniki w puszkach. Możesz je dodać do obiadu, ponieważ wcześniej są gotowane. Przykładowo tuńczyk w sosie własnym doskonale pasuje do faszerowanej i zapiekanej w piekarniku cukinii. Ryby, owoce morza stanowią bardzo dobry zamiennik dla czerwonego mięsa i są również smaczną propozycją na rodzinny obiad.
Jak przygotować domową pastę rybną?
Pasta rybna z ogórkiem kiszonym to świetny wybór na śniadania. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Bazą do niej będzie wędzona makrela. Wystarczy do niej dodać ogórki, które sprawią, że stanie się delikatnie kwaśne. Pozostałe składniki to musztarda i jogurt naturalny. W wersji bardziej kalorycznej możesz go zastąpić majonezem. Przygotowanie rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie pokrój je razem z ogórkami. Pozostałe składniki wystarczy już tylko ze sobą dokładnie wymieszać. Tego rodzaju pasta rybna jest bardzo dobrą propozycją również na rodzinną kolację.
Jeżeli nie masz czasu samodzielnie przygotować pasty rybnej, to warto zajrzeć do Biosklepu. Znajdziesz w nim między innymi wyśmienitą pastę z łososia, czy dorsza.
Czy wiesz, że…
… zabarwienie krewetek jest zależne od gatunku. Popularnym gatunkiem jest różowo ubarwiona Pandalus borealis (Krewetka Północna). Natomiast krewetki ciepłowodne mają bardziej szary kolor. Należą do nich gatunki Penaeus i Litopenaneus.