Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Przyprawy bezglutenowe
Przyprawy bezglutenowe to bardzo ważny składnik diety osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu lub alergie pokarmowe. To one pozwalają wydobyć pełnię smaku przyrządzanych potraw. Wiele osób nie zwraca większej uwagi na zawartość opakowania z daną przyprawą. Dopiero po przeczytaniu składu można zauważyć, że znajduje się w nim seler, zboża, jaja, mleko, gorczyca, soja, sezam lub orzeszki ziemne. Gluten może dostać się do opakowania nawet zupełnym przypadkiem. Takie sytuacje zdarzają się, kiedy dany zakład produkuje jednocześnie wyroby glutenowe i bezglutenowe. Dlatego tak ważny jest wybór przypraw, które dają gwarancję czystości składu.
Jak wybierać przyprawy bezglutenowe?
Wybierając przyprawy bezglutenowe, należy bezwzględnie kierować się informacjami podanymi na opakowaniu. Każdy producent powinien poinformować kupującego, jeśli dopuszcza możliwość przedostania się glutenu do wnętrza opakowania. Na pewno warto wybierać produkty od dostawców, którzy prowadzą monoprodukcję i specjalizują się w asortymencie bezglutenowym. Przyprawy bezglutenowe są poddawane badaniom laboratoryjnym. Dopiero ich pozytywny wynik sprawia, że producent może umieścić na opakowaniu dobrze znany symbol przekreślonego kłosa. To oznaczenie daje gwarancję, że produkt nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu.
Rodzaje przypraw bezglutenowych
Przyprawy bezglutenowe to szeroka paleta produktów, które są powszechnie wykorzystywane w każdej kuchni. Wśród najbardziej popularnych można wymienić:
Pieprz czarny, który przyspiesza metabolizm, działa przeciwzapalnie i poprawia przyswajanie witaminy A, C oraz selenu.
Czosnek, który zawiera duże ilości substancji leczniczych i działa jak naturalny antybiotyk, wspomagając proces walki z różnymi infekcjami.
Bazylia, która jest wartościowym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu, cynk, miedzi oraz witamin A, E, C i kwasu foliowego.
Gałka muszkatołowa, która zawiera składniki odżywcze jak białko, tłuszcz, węglowodany, a także tiaminę, niacynę, fyboflawinę, kwas foliowy, witaminę A, C, B6 oraz minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk i żelazo.
Imbir, który jest bogaty w witaminę C, B1, B2, A, E, K, kwas foliowy oraz minerały jak wapń, fosfor, żelazo i potas.
Kurkuma, która zawiera kurkuminę, czyli silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych, a także witaminy z grupy B, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę E i K, kwas foliowy oraz magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód i cynk.
Kolendra, która stanowi bogate źródło witaminy A i C, naturalnych antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy K oraz minerałów jak żelazo, magnez, cynk, potas i wapń.
Majeranek, który dostarcza witaminę A, C, sole mineralne, fitoncydy, karoten, rutynę oraz substancje o charakterze antyoksydacyjnym jak kwas askorbinowy, kwas ursolowy, karwakrol, eugenol i fenol.
Oregano, które zawiera witaminę A, C, E, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz minerały wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.
Lubczyk, który zawiera kumarynę o działaniu przeciwzakrzepowym oraz fitosterole zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Liść laurowy, który stanowi bogate źródło substancji czynnych (olejki eteryczne geraniol, cyneol, terpena), flawonoidów, lignanów, garbników, alkaloidów izochinolinowych, żywic, gorczycy i pektyny, a także witaminy A, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego oraz minerałów jak wapń, mangan, potas, selen, żelazo, miedź, cynk i magnez.
Ziele angielskie zawierające węglowodany, błonnik, a także wartościowe minerały jak żelazo, wapń, miedź, magnez, potas oraz witaminy z grupy B i C.
Tymianek, który jest źródłem olejków eterycznych, minerałów jak potas, wapń, fosfor i magnez oraz flawonoidów, witamin z grupy B i witaminy C.
Wśród przypraw bezglutenowych można znaleźć także gotowe kompozycje (zioła prowansalskie, curry), mieszanki do drobiu, ryb, bigosu, potraw kuchni włoskiej i chińskiej, a nawet do piernika. Dla miłośników galaret i deserów dobrą informacją będzie dostępność bezglutenowej żelatyny wieprzowej. W takiej wersji występuje również agaranta, czyli naturalna substancja żelująca zawierająca wyciąg z czerwonych alg oraz jod. Bezglutenowa guma Guar sprawdzi się jako zagęstnik w wyrobach cukierniczych i piekarniczych, procesie produkcji niskokalorycznej żywności, koncentratach rybnych, deserach i smakowych napojach. W wersji bezglutenowej dostępne są również kostki warzywne oraz buliony niezbędne do przygotowania pysznych zup, risotto, smoothies i wielu innych dań.
Przyprawy bezglutenowe ułatwiają skomponowanie zróżnicowanego, smacznego i pełnowartościowego menu dla osób z nietolerancją tego białka. Potwierdzeniem wysokiej jakości jest fakt, że po produkty bez glutenu coraz częściej sięgają osoby, które nie chorują na celiakię.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.