Przetwory bezglutenowe możesz robić niezależnie od pory roku, ponieważ zawsze są jakieś warzywa i owoce warte tego, żeby je zamienić w coś zdrowego. Do przetworów bezglutenowych możemy zaliczyć zakwas z buraków, bulion wołowy, czy kapustę kiszoną. Wszystkie te produkty wymagają odpowiedniego przygotowania, aby przypadkowo nie dostał się do nich gluten.
Dlatego trzeba korzystać ze sprawdzonych przepisów na potrawy bezglutenowe, dobrze znać listę produktów dozwolonych na diecie bezglutenowej lub kupić tego rodzaju przetwory w sklepie. Te bez glutenu zazwyczaj mają dobry skład i nie zawierają niepotrzebnych, sztucznych dodatków. Za to mają w sobie witaminy i minerały, których w szczególności w sezonie jesienno-zimowym, zawsze jemy zbyt mało.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry. Produkt pasteryzowany.
Składniki: buraki* (93,7 %), olej rzepakowy*, sok z cytryny*, sól himalajska *składnik z certyfikowanych upraw ekologicznych
Krem Orzechowy (bez laktozy) BIO 700 g Nocciolata Produkt bezglutenowy
Czekoladowa rozpusta w wersji eko, w dodatku wegańska - bez oleju palmowego, sztucznych aromatów i konserwantów, powstała z wyselekcjonowanych składników pochodzących wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Idealna dla osób poszukujących smaku i konsystencji klasycznego kremu orzechowo-czekoladowego bez dodatku mleka krowiego i laktozy.
Pasta Słonecznikowa z Curry Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów. Produkt wegański: bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży.
Pasta do smarowania na bazie filetu z SARDYNKI (Sardina pilchardus W.) z ekologiczną natką pietruszki i oliwą z oliwek extra virgin. Produkt sterylizowany. Sardynka została złowiona w środkowo-wschodnim Oceanie Atlantyckim (FAO 34.I.31/27.VIII). Idealny dodatek do tostów, sałatek, jajka bądź kanapek.
Składniki: SARDYNKI 55%, cebula* 13%, natka pietruszki* 12%, oliwa z oliwek extra virgin* 10%, płatki ziemniaczane* 9%, czosnek*, pieprz*, sól morska. *składnik z rolnictwa ekologicznego 45% składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Przede wszystkim dlatego, że charakteryzują się pewnym składem i naprawdę wysoką jakością. Są nie tylko smaczne, ale również wyróżniają się właściwościami prozdrowotnymi. Jeżeli samodzielnie chcesz przygotować przetwory bezglutenowe, to pamiętaj o tym, żeby wybierać wyłącznie owoce i warzywa ze sprawdzonych miejsc. Muszą być świeże, jędrne i pełne składników odżywczych.
Najlepiej wybierz się w tym celu na targ, bazar lub kup składniki na przetwory bezpośrednio od rolnika. Jeżeli nie masz możliwości, zrobić zakupów w żadnym z wymienionych tutaj miejsc, to zawsze pozostaje Ci opcja wybrania się do supermarketu i kupienia warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Gdy sama robisz przetwory, to możesz też dozować ilość cukru. Niestety sklepowe przetwory często mają go za dużo.
Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu przetworów bezglutenowych?
Konserwanty obok cukru białego są drugim, niechcianym składnikiem w przetworach bezglutenowych. Jeżeli myślisz, że piękny kolor i intensywny aromat sklepowych przetworów bierze się z owoców i warzyw, to często jesteś w błędzie. Niestety wielu producentów dodaje do nich sztuczne barwniki i aromaty.
Często spotykanym składnikiem są również substancje słodzące, zagęstniki. Uważaj też na wszystkie składniki na liście, które są oznaczone symbolem E. Spożywanie produktów, które zawierają te dodatki do żywności w dużych ilościach może prowadzić do przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Inne sygnały, że Twój organizm ich nie toleruje to wysypki, nudności, bóle głowy, alergie, czy duszności.
Dlatego wybierając przetwory bezglutenowe postaw na te firmy, które specjalizują się w tego rodzaju żywności. Przykłady to między innymi: Finck Ayurweda, Zakwasowania, czy Bio Food. Te produkty nie tylko na pewno nie zawierają glutenu, ale również mają prosty skład. Z założenia przetwory nie powinny mieć w sobie glutenu, ale może się on do nich dostać w procesie produkcji. Dlatego wybieraj te przetwory bezglutenowe, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. One są przebadane na zawartość tego alergenu.
Pozostałe przetwory bezglutenowe
W naszym Biosklepie znajdziesz m.in. następujące przetwory:
dżemy, konfitury, musy bezglutenowe;
pasty kanapkowe bezglutenowe;
przetwory owocowe bezglutenowe;
przetwory warzywne bezglutenowe;
kiszonki bezglutenowe;
kremy orzechowe i czekoladowe bezglutenowe;
masło orzechowe bezglutenowe.
Wszystkie te produkty pochodzą o producentów specjalizujących się w asortymencie bezglutenowym. Charakteryzują się wysoką jakością i są przebadane na zawartość tego alergenu. Mogą być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię oraz na nietolerancję glutenu.
Czy wiesz, że…
… w zakwasie buraczanym bezglutenowym znajduje się o wiele więcej składników odżywczych niż w soku z buraków. Jest też korzystniejszy dla zdrowia, bo podczas procesu fermentacji tworzy się między innymi kwas mlekowy. To naturalny probiotyk, który ożywia pozytywne bakterie jelitowe.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.