Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Płatki drożdżowe bez glutenu

Płatki drożdżowe z wyglądu przypominają bułkę tartą. Gdy doda się je do potraw, to nadają im serowy posmak. Właśnie dlatego czasami płatki drożdżowe bezglutenowe są czasami nazywane wegańskim parmezanem. Od samego początku drożdży używa się do pieczenia i do przeprowadzania procesów fermentacji. Płatki drożdżowe bezglutenowe mogą mieć korzystne działanie na Twoje zdrowie, w szczególności na cerę i włosy. Mogą zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego w codziennej diecie. Nie tylko podbijają smak dań, ale również są bardzo bogate w białko i witaminy. Powinny po nie sięgać w szczególności osoby na diecie wegańskiej, które potrzebują uzupełnić swoją dietę w niezbędne składniki odżywcze.

Płatki Drożdżowe Bezglutenowe

Płatki drożdżowe bezglutenowe – czym są? 

Płatki drożdżowe bezglutenowe są bardzo mocno powiązane z klasycznymi drożdżami piekarniczymi lub browarniczymi. Nazwa tych ostatnich to Saccharomyces cerevisiae. Jednak jest pewna istotna różnica pomiędzy płatkami a drożdżami piekarniczymi. Polega ona na tym, że są nieaktywne. To znaczy nie mają takich samych funkcji jak drożdże. W procesie produkcji poddano je działaniu bardzo wysokich temperatur. W praktyce oznacza to tyle, że nie można z ich dodatkiem upiec żadnego, domowego ciasta. Nie mają już żadnych zdolności fermentacyjnych. Nie oznacza to jednak, że nie mają również działania dobroczynnego.

Płatki drożdżowe bezglutenowe charakteryzują się żółtym kolorem i serowo-orzechowym smakiem. Dlatego można nimi w pewnych daniach zastąpić smak sera i tym samym zmniejszyć kaloryczność całej potrawy.

Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe bezglutenowe?

Płatki drożdżowe w języku angielskim to "nutritional yeast". W wolnym tłumaczeniu oznacza to drożdże odżywcze. Ten produkt jest znany ze znaczącej ilości witamin i składników mineralnych i pełnowartościowego białka. Już w trzech łyżkach płatków drożdżowych bezglutenowych znajduje się około: 50–60 kcal, 4–8 g białka, 2–3 g błonnika, pewne ilości witamin z grupy B. Dodatkowo, są one cennym źródłem selenometioniny, która ma bardzo sile właściwości przeciwstarzeniowe. Warto przed zakupem płatków drożdżowych dokładnie przeczytać etykietę, ponieważ nie w każdym produkcie są takie same wartości odżywcze. Gdy cierpisz na celiakię lub nietolerancję glutenu, to powinieneś uważać również na ten składnik.

Płatki drożdżowe bezglutenowe – do czego je dodawać? Jak jeść i ile?

Płatki drożdżowe bezglutenowe mogą z powodzeniem zastąpić parmezan, gdy jesteś na diecie wegańskiej lub po prostu chcesz ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Dlatego może on być wykorzystywany jako posypka do dań wytrawnych, dodatek do pesto, czy majonezu. Zaletą tego produktu jest, że nie wymaga on żadnej dodatkowej obróbki. Wszystko za sprawą wyeliminowania ich właściwości fermentacyjnych. Płatki drożdżowe bezglutenowe możesz dodawać do kanapek i sałatek. Możesz po nie sięgać nawet codziennie, ponieważ nie ma w nich zbyt dużych ilości tłuszczu w przeciwieństwie do tradycyjnego, żółtego sera. Zmniejszenie ilości spożywanych nasyconych tłuszczów roślinnych może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

Gdzie możesz kupić płatki drożdżowe bezglutenowe? Na co warto uważać?

Płatki drożdżowe bezglutenowe łatwo i szybko znajdziesz w sklepach oferujących zdrową żywność, w supermarketach, które handlują tego rodzaju asortymentem oraz w sklepach internetowych, takich jak nasz Biosklep. Są oferowane w opakowaniach o bardzo różnej wadze. Najczęściej jest to od 50 do 300 gramów. Im większe opakowanie, tym cena może być atrakcyjniejsza. Ogólnie 100 gramów płatków drożdżowych bezglutenowych może kosztować od kilkunastu do dwudziestu paru złotych. Jeżeli są to produkty certyfikowane, ekologiczne i bezglutenowe, to nie szkoda dopłacać za ich wyjątkowo wysoką jakość.

Chociaż płatki drożdżowe ze swojej natury nie zawierają glutenu, to może się on do nich dostać podczas produkcji. Osoby z nietolerancją glutenu lub z celiakią powinny bardzo dokładnie czytać składy. Najbezpieczniejsze są takie produkty, które posiadają certyfikaty lub są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Dopiero wtedy masz pewność, że kupujesz płatki drożdżowe bezglutenowe, które nie zawierają w sobie glutenu.

Jak zrobić masełko z płatkami drożdżowymi bezglutenowymi?

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki: pół szklanki mleka sojowego (około 125 mililitrów), jedna szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, jedna łyżeczka soku z cytryny, jedna łyżeczka płatków drożdżowych bezglutenowych, jedna szczypta soli kala namak (można pominąć lub dodać himalajskiej). Wszystkie składniki kolejno łącz ze sobą i blenduj. Gotowe masełko z płatkami drożdżowymi powinno mieć konsystencję serka topionego. Możesz je trzymać w lodówce nawet przez kilka dni.

Czy wiesz, że…

… maseczka z płatków drożdżowych może być świetnym wsparciem w walce z niedoskonałościami. 25 gramów płatków wymieszaj z łyżką letniego mleka. Taką papkę nałóż na twarz i pozostaw na 20 minut.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium