Producenci
Koszty dostawy

12.95 zł

11.90 zł

5.00 zł*

Darmowa dostawa
od 250 zł

*DLA ZAKUPÓW POWYŻEJ 40 ZŁ

FABIJAŃSCY to polska rodzinna wytwórnia ekologicznych makaronów.

Makaron wytwarzamy z mąk ekologicznych: orkiszowej, gryczanej, żytniej, ryżowej, kukurydzianej, quinoa (komosy ryżowej), owsianej, grochowej, jaglanej
...oraz żywej wody źródlanej Kapellanka, której źródło znajduje się wśród czystych pól i łąk Gór Kaczawskich…

Orkisz to gatunek zboża, który na długi czas został zapomniany przez ludzkość, dzięki czemu ominęły go wszelkie modyfikacje. Więcej – jest na nie odporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.

Gryka gości na naszych stołach nieprzerwanie, przez cały czas od stuleci, więc jej pozytywne działanie na organizm jest znane i pamiętane. Nasiona gryki zawierają nawet do 16% białka. Pod względem wartości i strawności jest ono zbliżone do białek roślin strączkowych i bije na głowę białka pochodzące ze zbóż.

Mąka ryżowa z której tworzymy makaron w porównaniu z pszenną jest mniej kaloryczna ‒ 100 g zawiera ok. 340 kcal. Jest produkowana zarówno z ryżu białego jak i brązowego. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, mąka z białego ryżu nie odbiega od ciemnej mąki ryżowej. Jest bogata w te same minerały a co najważniejsze, jest lekkostrawna, tym samym polecana w dietach.

Ziarno żyta zawiera więcej dobrze rozpuszczalnego błonnika niż pszenica, co zapobiega wchłanianiu tłuszczu i innych składników odżywczych w jelitach. Makaron żytni jest doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak : żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odbudowuje naczynia krwionośne.

Mąka kukurydziana z której otrzymuje się makaron zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna, nie zakwasza tak bardzo organizmu a tym samym pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Makaron ten ma wyjątkowy smak i piękny, złocisty kolor. Polecany jest osobom, które stosują diety niskobiałkową oraz cierpiącym na choroby nerek lub wątroby.

Białko Quinoa (komosy ryżowej) jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Spożywając makaron z quinoa dostarczamy 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż jedząc makaron pszenny.

Owies jest źródłem luteiny, która chroni oczy, wyostrza pamięć i upiększa skórę. Makaron owsiany zawiera wysoki poziom błonnika który równoważy poziom cukru we krwi, białko i tłuszcze. Wzbogacenie codziennej diety o owies jest zalecane osobom cierpiącym na cukrzycę i choroby układu krążenia.

W medycynie chińskiej groch uchodzi za warzywo niezwykle energetyczne, mocno rozgrzewające, wzmacniające żołądek, śledzionę, nerki i trzustkę. Zawarty w grochu potas pomaga regulować rytm serca i ciśnienie krwi oraz wspomaga krążenie tętnicze.

Kasza jaglana (proso) zawiera bardzo cenną krzemionkę i antyoksydanty dzięki czemu, zapewnia zdrowy i ładny wygląd Twoim włosom, paznokciom i skórze. Lecytyna zawarta w prosie wspomaga pamięć i koncentrację.

Skład makaronów:
Ekologiczna mąka - pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej (w większości są to mąki pełnoziarniste)
Woda Kapellanka - krystalicznie czysta, prosto z naturalnego źródła, filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.
Z niezmiennym i bogatym składem mikroelementów oraz zachowaną biologiczną czystością. Źródło znajduje się w paśmie Gór Kaczawskich, poniżej wzgórza Kapella - stąd jej nazwa.

Co oznacza mąka PEŁNOZIARNISTA?
Pełnoziarnistośc oznacza, że w skład mąk wchodzą całe ziarna, łącznie z okrywą owocowo-nasienną i zarodkiem. To z kolei oznacza, iż większość pożytecznych składników jak błonnik pokarmowy, składniki mineralne, białka i tłuszcze oraz witaminy są zachowane i trafiają na Państwa talerze.

Gdy do diety wprowadzamy potrawy z mąk pełnoziarnistych, suplementy w postaci czystego błonnika są zbyteczne. Ilośc składników mineralnych również jest na wyższym poziomie.To zalety pełnoziarnistości.

Cechą charakterystyczną makaronów z mąki pełnoziarnistej jest wyrazisty smak oraz kolor - od beżowego po brązowy, zależnie z jakiego zboża. Mają również grubszą teksturę, są twardsze i mniej rozciągliwe. Zachowują więcej wody i z tego względu należy gotować je nieco krócej niż tradycyjne makarony, jednak to zależy również od indywidualnych upodobań.

Posiadają wysokie walory kulinarne - są po prostu smaczne : )

DLACZEGO woda źródlana Kapellanka, a nie kranówka?
Wszystko co znajduje się w wodzie źródlanej, pozostaje w makaronie.

Ostatnie badania i wnioski z nich wypływające są ... zadziwiające. Fizyka, biologia, matematyka - wszystko łączy się ze sobą, naturalnie! Przecież to wiedza o naturze. Również - zadziwiającej naturze wody, która jest substancją jedyną we Wszechświecie, mającą właściwości odmienne od wszystkich innych substancji, które znamy.

Nasz mózg składa się w 90% z wody. Można usunąć dużą część mózgu (szarych komórek) i ciągle normalnie egzystować.

Lecz gdy usunie się wodę, mózg przestanie funkcjonować. To samo dotyczy struktury DNA. Łańcuch DNA jest upakowany molekułami wody i jeśli w organizmie zabraknie wody - łańcuch się rozpadnie.

Cząsteczki wody łączą się w grupy, tworząc określoną, harmonijną strukturę. Możemy to zobaczyć w płatkach śniegu. Taką strukturę ma zdrowa, naturalna woda. Struktura wody (kształt połączeń) jest tworzona poprzez wibracje cząsteczek wody. Cząsteczki wibrujące przekazują informację tworząc określone połączenia między cząsteczkami. Można to porównać do tworzenia słów i zdań z liter. Ostatecznie budujemy przekaz informacyjny.

Każda cząsteczka wody zawiera w sobie całą historię, również tą najnowszą: zanieczyszczenia, promieniowanie, niewłaściwe urządzenia, którymi płynie bądź jest "wyciskana" z ziemi. Te negatywne informacje odbijają się w jej strukturze: jest asymetryczna, zdeformowana, zawiera błędy. Nie tworzy takich pięknych, symetrycznych gwiazdek. Nie pasuje do komórek naszego organizmu. Nasz organizm jest nieprzygotowany do przyjmowania wody o takiej budowie.

Więc decydujące jest, jaką wodę używasz do jedzenia i picia, ponieważ Twoje komórki absorbują oddzielnie każdą molekułę, wody poprzez cienką rurkę w membranie komórki i jeśli ta molekuła nie ma odpowiedniej geometrii Twoje komórki jej nie wpuszczą.

Możesz, więc pić bardzo dużo, a Twoje komórki będą ciągle odwodnione.

Dlatego nasz makaron wytwarzany jest na naturalnie żywej wodzie, która ma dziewiczą strukturę (geometrię) i pełna jest pozytywnych informacji, które odżywiają Twój organizm - woda źródlana Kappelanka.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl