Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Gospodarstwo Ekologiczne Babalscy
9 hektarowe gospodarstwo prowadzimy metodami ekologicznymi od 1986 roku, w 1990 roku otrzymaliśmy atest Ekolandu nr 90001 (nr 1 w Polsce).
Obecnie posiadamy certyfikat rolnictwa ekologicznego wydany przez jednostkę certyfikującą Agro Bio Test (PL EKO 07 90001).
Nasze gospodarstwo znajduje się we wsi Pokrzydowo (woj. Kujawsko – Pomorskie, poj. Brodnickie, gmina Zbiczno).
Od 1991 roku przy gospodarstwie działa Wytwórnia Makaronu BIO. Przetwarza ona produkty zbożowe pochodzące z upraw ekologicznych.
Produkcja gospodarstwa to:
stare gatunki zbóż: pszenica orkisz, pszenica płaskurka, samopsza;
warzywa: marchew, buraczki, fasola, dynia.
owoce: truskawki, wiśnie, śliwki, stare odmiany jabłoni;
Chów zwierząt dawnych ras: kury zielononóżki, krowy czerwone polskie

Wytwórnia makaronu
Od 1991 roku Wytwórnia Makaronu BIO zajmuje się produkcją:
mąki razowej: pszennej, żytniej, orkiszowej, jęczmiennej, owsianej, gryczanej, grochowej;
makaronów razowych: pszennych, żytnich, orkiszowych i z ziołami;
płatków zbożowych: pszennych, żytnich, jęczmiennych, owsianych, orkiszowych;
kasz: orkiszowe, jęczmienne, gryczane
kasz: jęczmiennych, orkiszowych;
kawy orkiszowej
ziaren zbóż

Nasza historia
Żyjemy w czasach, w których od rolnika oczekuje się, że będzie produkował dużo, szybko i tanio.
Czy nie można by prowadzić gospodarstwa tak, by chronić środowisko i produkować zdrową, dobrą żywność?
Na takim gruncie wyrosła idea rolnictwa ekologicznego, przyjaznego środowisku, a także zdrowiu konsumentów.
Plony są niższe, ale jakość uzyskiwanej żywności o wiele wyższa niż w rolnictwie konwencjonalnym.
Pionierem takiego sposobu gospodarowania jest właśnie Mieczysław Babalski, właściciel firmy.
"Dlatego właśnie w 1985 roku zaczęliśmy nasze małe gospodarstwo przestawiać na metody ekologiczne.
Przez pierwszych 10 lat mało kto się interesował i mało kto zabiegał o produkty ekologiczne. Boom na nie zaczął się od roku 2000, a zainteresowanie ciągle wzrasta.
Pomyślałem sobie, że zboża mamy dużo, nic tylko przerabiać. W końcu żyjemy w kraju, gdzie zboże udaje się najlepiej.
Tym sposobem w latach 90. zaczęliśmy zajmować się przetwórstwem zbożowym i produkować makarony. Trzeba je było jednak także sprzedać, zdobyć klientów.
To nie było takie proste, bo razowy, ciemny makaron wzbudzał nieufność, ludzie nie kupowali go zbyt chętnie. Rynek zbytu był głównie w Warszawie.
Po dwóch latach powstał w stolicy pierwszy sklep z ekologiczną żywnością. I dalej już poszło.
Obecnie na polach uprawiamy płaskurkę, samopszę, orkisz, te prawie zapomniane odmiany pszenic. Podobnie jest w sadzie, tam mam osiemdziesiąt dawnych odmian jabłoni. To są grapsztyny, koksy, cesarz Wilhelm, szara reneta, złota reneta, szampańskie i wiele innych.
Trzeba wrócić do takich właśnie ras i odmian, które mogą plonować i produkować bez pędzenia ich chemią.
Rolnictwo ekologiczne to nasza pasja już od wielu lat. Naszą specjalnością stał się makaron ekologiczny w wielu odmianach oraz produkty zbożowe (np. mąka, otręby, płatki czy kawa).
Większość naszych produktów przygotowywanych jest na bazie dawnych gatunków zbóż, obfitujących w prozdrowotne składniki i doskonale nadających się do ekologicznej uprawy, takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza.
Cieszymy się, że od wielu lat spotykają się one z uznaniem konsumentów a także jury wielu konkursów kulinarnych.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, sposobem wytwarzania produktów a także informacjami o dawnych gatunkach zbóż."

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl