Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Zakwas Piekarski BIO 250 g Bionat

Dostępność: 1000 szt.
Czas wysyłki: od 24 do 48 godzin
Cena: 17,49 zł 17.49
Produkt dostępny od ręki.
Możliwość szybkiego odbioru osobistego w Bojanie k. Gdyni.
ilość szt.
Zyskujesz 17 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.40909
Producent: BIONAT (zakwas piekarski)
Kod produktu: 5906992392855

Opis

Zakwas Piekarski BIO 250 g Bionat
Wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g

Składniki:
otręby żytnie*,  woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.
Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa.

Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.
Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

Receptury:

Zalecenia ogólne:
Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:
Chleby pszenne: ok. 1-2%  (10-20 g na 1 kg mąki)
Chleby pszenno-żytnie: ok. 2-3% (20-30 g na 1 kg mąki)
Chleby wieloziarniste: ok. 3-4% (30-40 g na 1 kg mąki)
Chleby żytnie: ok. 5% (50 g na 1 kg mąki)

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:
1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencj.
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.
5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejscena około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.
6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210oC  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawic naczynie z wodą.
7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.
8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.
 
Domowy wypiek chleba w automacie
1. Wszyskie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.
2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub wedłg uznania.
3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.
 
Chleb żytni 100%
1. Rozpuszczamy 1/2 dawki Zakwasu Piekarskiego Bio w 2/3 ilości wody plus 1/2 porcji mąki żytniej razowej plus 1/10 (szczypta) dawki drożdży. Bez dodatku soli !!!
2. Intensywnie mieszamy w naczyniu lub mikserze ok. 5 minut, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (1/2 zakwasu, 1/3 wody, 1/2 mąki żytniej, 9/10 drożdży i sól). Następnie postępujemy według dlaszych zaleceń dla wypieku chleba domowego

Receptura:
0,5 kg mąka żytnia 720
0,5 kg mąka razowa 200
~ 40-50 g Zawas Piekarski Bio
40 g drożdże
22 g sól
700 ml woda

Wypiek chleba domowego z kminkiem (3 bochenki po 350 g)
- Mąka pszenna chlebowa 500 g
- Mąka żytnia razowa 100 g
- Mąka żytnia chlebowa 720: 80 g
- Zakwas Piekarski Bio: ok. 20 g
- Sól: 15 g
- Drożdże świeże: ok. 20 g
- Kminek: 10 g
- Woda o temp. 26 st. C: 450 ml

Receptura na wypiek chleba pszenno-żytniego ze śliwkami i słonecznikiem (2 bochenki po ok. 450 g)
- Mąka pszenna chlebowa: 400 g
- Mąka żytnia chlebowa 720: 140 g
- Zakwas Piekarski Bio: ok. 16 g
- Drożdże świeże: ok. 16 g
- Sól: 12 g
- Śliwka kalifornijska: 50 g
- Słonecznik: 45 g
- Woda o temp. 26 st. C: 350 ml

Receptura na wypiek chleba żytniego z sezamem, siemieniem lnu i słonecznikiem (2 bochenki po ok. 550 g)
- Mąka żytnia jasna: 310 g
- Mąka żytnia razowa: 300 g
- Zakwas Piekarski Bio: ok. 30 g
- Drożdże świeże: ok. 25 g
- Sól: 15 g
- Słonecznik: 50 g
- Siemię lnu:: 30 g
- Sezam: 20 g
- Woda o temp. 26 st. C: 475 ml

Receptura na wypiek Makrowitów w domowym piekarniku (3 bochenki po ok. 485 g lub 4 bochenki po ok. 365 g lub 5 bochenków po 300 g)
Wykaz składników:
- Mieszanka Makrowit Orawski, Rodzinny, Orkiszowy  1 kg
- Drożdże: ok. 30 g
- Zakwas Piekarski Bio: ok. 30 g
- Woda : dla Orawskiego: 580 ml
  dla Rodzinnego i Orkiszowego: 600 ml
- Mieszanie: ręczne  ok. 10 minut; mikserem 4/4 wolne/średnie
- Leżakowanie: 20 min
- Kęsy: 330 g /415 g /550 g
- Fermentacja: ok. 40-60 min
- Pieczenie: temp. 210 st. C ok. 30/40/50 min zależnie od gramatury

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 702,39 kJ;
Tłuszcz: 1,55 g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g;
Węglowodany: 25,66 g;
- w tym cukry: 4,50 g;
Białko: 5,96 g;
Sól: 0,009 g


Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikaty: BIO
Bio

Parametry

Kraj producenta Polska
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach) 30
Bez glutenu (z certyfikatem) Nie
Certyfikat BIO Tak
Bez glutenu (w składnikach) Nie
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Nie
Bez laktozy Nie
Bez cukru Tak
Bez jaj Tak
Bez drożdży Nie
Producent BIONAT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, ZAWIŁA 53, 30-390 KRAKÓW
Dystrybutor Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno

Opinie o produkcie (0)

Produkty powiązane

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl