Producenci
Statystyki
Produktów:
4055
Nowości:
77
Promocje:
48

Zakwas, Starter do Jogurtu Vitalakt 2 szt x 0.5 g VIVO

Zakwas, Starter do Jogurtu Vitalakt 2 szt x 0.5 g VIVO
Dostępność: 9 szt.
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 12,90 zł 12.90
quantity szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Zakwas, Starter do Jogurtu Vitalakt 2 szt x 0.5 g VIVO

Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus , Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis, mikroflora ziaren kefiru, LC. lactis, Lactobacillus spp., drożdże kefirowe

Ilość bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld

Bogata flora kultur bakterii
Spośród wszystkich oferowanych Zakwasek, Vitalakt cechuje największa różnorodność kultur bakterii. Starter zawiera laktobakterie, bifidobakterie, pałeczki kwasu mlekowego oraz mikroflorę ziaren kefiru. Vitalakt został opracowane z myślą o osobach aktywnych fizycznie, mających zwiększony wysiłek fizyczny czy też dzieci (od +1 roku życia) lub młodzieży. Z powodzeniem mogą też korzystać z niego osoby dorosłe (szczególnie kobiety i seniorzy).
Zawarte w Vitalakcie kultury bakterii ukwaszają jogurt o delikatnym, lekko kwaśnym smaku. Naturalnymi produktami metabolizmu tych kultur są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy.

Dla dzieci i dorosłych
Jogurt uzyskany z Vialaktu to znakomita propozycja na codzienny posiłek dla całej rodziny. Doskonały na śniadanie, z dodatkiem owoców i bakalii. Sprawdzi się również jako baza do owocowych koktajli.
Osobom, którym zależy na żywych kulturach bakterii poleca się spożywać uzyskany z Vialaktu jogurt bez słodkich dodatków (owoców, rodzynek), najlepiej na czczo, bez popijania do pół godziny po jedzeniu. Dobrą praktyką jest dodanie do jogurtu odrobiny np. oleju lnianego lub pestek dyni lub słonecznika.

Vitalakt Vivo polecany jest:
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- dla osób dorosłych i seniorów,
- dla osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny,
- do codziennego spożycia

Przygotowanie jogurtu:


Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g

UWAGA!
Produkt w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
Wysyłka tylko na odpowiedzialność zamawiającego!

Parametry

Bez glutenu z certyfikatem Nie
Naturalnie bezglutenowe Tak
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Bez laktozy Tak
Bez jaj Tak
Bez cukru Tak
Bez drożdży Tak

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

 

 

 

 

 

 

Nowości
Ocet UME 250 ml Natural
Ocet UME 250 ml Natural
9,20 zł
szt.
Pektyna do Dżemów 30 g C&G
Pektyna do Dżemów 30 g C&G
5,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl