Producenci
Statystyki
Produktów:
4055
Nowości:
77
Promocje:
48

Zakwas, Starter do Jogurtu Acidolakt 2 szt x 0.5 g VIVO

Zakwas, Sterter do Jogurtu Acidolakt 2 x 0.5 g VIVO
Dostępność: dużo w magazynie
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 12,90 zł 12.90
quantity szt.
Zyskujesz 12 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Zakwas, Starter do Jogurtu Acidolakt 2 x 0.5 g VIVO

Składniki: Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Bifidobacterium lactis

Ilość bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 5 mld

Opis: Kultury bakterii zawarte w fiolkach Acidolakt Vivo umożliwiają przygotowanie jogurtu probiotycznego (inaczej mówiąc mleka acidofilnego), o dużym stężeniu kwasu mlekowego. Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.

Bakterie acidofilne - co warto wiedzieć?
Zakwaska Acidolakt ukwasza jogurt probiotyczny bogaty w szczepy z rodziny lactobacillus acidophilus, które dobrze aklimatyzuje się w jelitach. Jogurt uzyskany dzięki działaniu tych kultur znany jest również jako mleko acidofilne. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków. Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie dla nich niesprzyjającego środowiska. Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.

Dla dzieci i dorosłych
Od wielu lat Acidolact (mleko acidofilne) jest wykorzystywany jako pożywienie dla dzieci już od 1 roku życia. Domowo uzyskany jogurt np. z Zakwaski Acidolakt zawiera świeżą florę bakteryjną o wysokiej aktywności. Dodatkowym atutem takiego jogurtu jest brak jakichkolwiek zbędnych substancji takich jak: mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier.

Ciekawostka - stosowanie miejscowe
Przy bakteryjnych i grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych można stosować ukwaszone produkty mleczne takie jak Acidolact w formie okładu. Na dotknięte chorobą miejsca nanosi się ukwaszony produkt mleczny i pozostawia na 5-15 minut. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Miejsce po okładzie należy umyć zimną wodą bez mydła. Zamiast ukwaszonego mleka można użyć Zakwaskę z buteleczki, którą rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej).

Acidolakt polecany jest dla:
- osób chcących wprowadzić do diety florę bakteryjną lactobacillus acidophilus,
- osób w trakcie leczenia chorób,
- dla dzieci od 1 roku życia,
- dla młodzieży, dorosłych i seniorów
- do diety codziennej

Przygotowanie jogurtu:


Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g

UWAGA!
Produkt w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
Wysyłka tylko na odpowiedzialność zamawiającego!

Parametry

Bez glutenu z certyfikatem Nie
Naturalnie bezglutenowe Tak
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Bez laktozy Tak
Bez jaj Tak
Bez cukru Tak
Bez drożdży Tak

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

 

 

 

 

 

 

Promocje
Napój Cheqio 150 ml Cheqio
Napój Cheqio 150 ml Cheqio
9,50 zł 7,60 zł
szt.
Lipowy Płyn Micelarny 200 ml Sylveco
Lipowy Płyn Micelarny 200 ml Sylveco
19,20 zł 15,36 zł
szt.
Migdały BIO 1 kg Bio Planet
Migdały BIO 1 kg Bio Planet
84,15 zł 69,99 zł
szt
Wiórki Kokosowe BIO 500 g Bio Planet
Wiórki Kokosowe BIO 500 g Bio Planet
14,54 zł 12,99 zł
szt
Krem pod Oczy z Koenzymem Q10 50 ml Lavera
Krem pod Oczy z Koenzymem Q10 50 ml Lavera
47,70 zł 42,90 zł
szt.
Rodzynki Sułtanki BIO 1 kg Bio Planet
Rodzynki Sułtanki BIO 1 kg Bio Planet
24,64 zł 21,90 zł
szt
Czekolada Mleczna ze Stewią bez cukru 100 g Torras
Czekolada Mleczna ze Stewią bez cukru 100 g Torras
9,10 zł 7,30 zł
Nowości
Ocet UME 250 ml Natural
Ocet UME 250 ml Natural
9,20 zł
szt.
Pektyna do Dżemów 30 g C&G
Pektyna do Dżemów 30 g C&G
5,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl