Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł

Sok z Owoców Róży BIO 250 ml Polska Róża

Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Cena: 18,34 zł 18.34
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do ulubionych
Ocena: 4.13332
Producent: POLSKA RÓŻA soki i syropy ekologiczne
Kod produktu: 5902768174052

Opis

Sok z Owoców Róży BIO 250 ml Polska Róża

Bio sok z owoców róży – moc natury!

Sięgnij po ekologiczny sok z owoców róży – naturalny i wyjątkowo pyszny. To przetwór, po który sięgały już nasze babcie, zwłaszcza w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia. Ekologiczny sok z róży powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców dzikiej róży, tradycyjnymi metodami. Zamknięty w butelce z brązowego szkła, nie traci cennych witamin i innych składników odżywczych i utrzymuje wyśmienity smak. Zamów i odkryj jego drogocenną moc!

Ekologiczny sok z owoców dzikiej róży. Wszystkie owoce, z których został wyprodukowany sok pochodzą z ekologicznych plantacji dzikiej róży na terenie Polski.

Sok jest bogaty w naturalną, owocową witaminę C, pochodzącą w całości z wytłoczonych owoców. Jest jej aż 450 mg w 100 ml soku. Ze względu na zawartość innych naturalnie występujących substancji, takich jak beta-karoten i bioflawonoidy, owocowa witamina C jest wielokrotnie lepiej przyswajalna od syntetycznej.

Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jest to niezawodny środek na przeziębienia, poprawę odporności i anemię.

Owoce róży przyczyniają się do:

  • prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu nerwowego,
  • utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych,
  • zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu co ma wpływ na właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł,
  • pomaga zachować zdrową skórę,
  • ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego przyswajania przez organizm żelaza,
  • pomaga również w utrzymaniu właściwego stanu błon śluzowych oraz prawidłowego widzenia.
  • Proponowany sposób podania: 2x dziennie po 50 ml soku (rano i wieczorem).

Jak przechowywać dany produkt? Jak długo? Czy trzeba go trzymać w lodówce?

Soki bez dodatku cukrów po otwarciu należy przechowywać w lodówce, przez maksymalnie 10 dni. Soki są pasteryzowane, nie są dodawane tam żadne konserwanty i w związku z tym po otwarciu po upływie 10 dni zaczynają się tam pojawiać procesy fermentacyjne. Bardzo ważne jest trzymanie soków po otwarciu w lodówce. Jeżeli po otwarciu stoją w cieple, procesy fermentacyjne mogą się pojawić nawet następnego dnia po otwarciu. Oznacza to, że w soku jest dużo substancji odżywczych, sok jest naturalny, przez co jest też dobry dla naszego organizmu.

Syropy – po otwarciu również należy przechowywać w lodówce. W zależności od rodzaju syropów można je przechowywać przez 14, 21 lub 30 dni. Informacja ta podana jest na etykiecie każdego z produktów.

Soków w kartonach 3litrowych po otwarciu nie trzeba chować do lodówki. Mogą one stać w temperaturze pokojowej (jednak lepiej żeby nie były wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych). Sok należy wypić w ciągu 21 dni.

Jaka jest temperatura pasteryzacji?

Dokładnej temperatury pasteryzacji soku z róży nie podajemy – jest to nasz unikalny proces technologiczny, który dopracowujemy od 1979 roku. Możemy zapewnić że jest ona na tyle niska, aby zachować jak najwięcej witaminy C, a na tyle wysoka – żeby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu.

Pytanie to często pojawia się w kontekście witaminy C, więc spieszymy z odpowiedzią – zawartość witaminy C podana na opakowaniu, 450 mg w 100 ml, to zawartość w gotowym produkcie – już po pasteryzacji. 450 mg witaminy C jest w 100 ml soku, który Państwo pijecie.

Czy można kupić sok z róży niepasteryzowany, dlaczego pasteryzujemy?

Nie sprzedajemy soku z róży niepasteryzowanego, ponieważ musiałby być wypity w ciągu 1-2 dni od momentu wytłoczenia. Soki które tłoczymy są w pełni naturalne, tłoczone ze świeżych owoców i w związku z tym muszą być pasteryzowane. Inaczej zaczynają fermentować po paru dniach i nie byłyby zdatne do picia. Pasteryzacja zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu i to, że może on stać nieotwierany na półce przez rok. W kontekście zawartości witaminy C w pasteryzowanym soku zapraszam do pytania powyżej.

Jaka jest zawartość witaminy C w róży a rokitniku?

Zawartość witaminy C różni się w zależności od gatunku owoców, miejsca ich uprawy, nasłonecznienia, czasu transportu itp. Jest to bardzo zmienna wartość. Owoce róży odmiany Rosa rugosa zawierają około 850 mg witaminy C w 100 g owoców. Zawartość witaminy C w rokitniku waha się średnio od 200 do 600 mg witaminy C w 100 g owoców.

W każdej partii soku z róży i rokitnika badamy zawartość witaminy C w finalnym produkcie – czyli w butelce soku, już po pasteryzacji. Deklarowana przez nas zawartość witaminy C w soku z róży to aż 450 mg w 100 ml, natomiast w soku z rokitnika – 180 mg w 100 ml.

Który produkt najlepszy na odporność?

Sok z owoców róży, ze względu na bardzo wysoką zawartość naturalnej witaminy C (450 mg w 100 ml soku po pasteryzacji) jest najlepszym produktem na odporność – jedną z funkcji witaminy C w organizmie jest wspomaganie działania układu odpornościowego. Produktami polecanymi na odporność i przy przeziębieniach są także produkty z malin (sok lub syrop malinowy) oraz z czarnego bzu (sok lub syrop).

Zachęcamy do poczytania w internecie lub książkach zielarskich o właściwościach prozdrowotnych każdego z owoców – jest ich bardzo wiele. Podczas tłoczenia soków, poddajemy owoce jak najmniejszej możliwej obróbce, tak więc wiele minerałów i substancji odżywczych, odpowiedzialnych za te właściwości, pozostaje w wytłoczonym soku.

 

Ile soku dziennie pić?

Soki spożywane profilaktycznie mogą zwiększyć odporność, zapobiec przeziębieniom i polepszyć samopoczucie. Profilaktycznie proponujemy pić sok z róży dwa razy dziennie (rano i wieczorem) po 50 ml, inne soki raz dziennie po 50 ml. Jednak w przypadku przeziębienia, proponujemy pić sok z róży częściej w porcjach 50 ml.

Dlaczego sok z róży jest raz słodki, raz kwaśny? Dlaczego ma różny kolor? Dlaczego soki różnią się smakiem w zależności od partii?

Soki są tłoczone bezpośrednio z owoców. Nie dodajemy aromatów ani barwników, nie odtwarzamy soku z koncentratu – więc sok jest taki, jakie były owoce. Ma tutaj duży wpływ sezonowość – w zależności od pogody i temperatury, nasłonecznienia, owoce raz są słodsze, raz bardziej kwaśne, bardziej lub mniej intensywne w smaku. Największą zmianę w smaku czuć jesienią – w momencie gdy jest świeżo tłoczony sok z owoców z nowego sezonu.

Czy dodajemy wodę do soków? Czy soki są naturalne?

Soki to produkty w 100% składające się z soku wytłoczonego z danego owocu. Nie dodajemy tam wody ani żadnych innych substancji. Jest to sok powstały poprzez wytłoczenie owoców, nalanie do butelki i zapasteryzowane.

W jakim okresie pozyskujemy surowce? Czy wykorzystujemy mrożonki?

Owoce kupujemy w sezonie na dany owoc, czyli od lata aż do jesieni. Robimy wtedy zapasy na cały rok, od razu tłoczymy sok, który później przechowujemy i rozlewamy do butelek.

Czy można przedawkować witaminę C?

W soku z róży jest w pełni naturalna witamina C, która przechodzi z tłoczonych owoców do soku. Nie dodajemy tam syntetycznej witaminy C! Sok z róży poza witaminą C ma także mnóstwo innych witamin i składników mineralnych, których synergistyczne działanie wpływa pozytywnie na przyswajanie witaminy C przez organizm.

Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz z moczem. „Przedawkowanie” witaminy C może objawić się nudnościami lub biegunką. Ilość 100 - 200 ml (450-900 mg witaminy C) soku z róży dziennie nie powinna dawać takich objawów, ponieważ zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C jest bardzo wysokie. Pełni ona ważne funkcje w organizmie, między innymi wspomaga pracę układu odpornościowego oraz produkcję kolagenu.

W przypadku gdy macie Państwo inne choroby, a także problemy z funkcjonowaniem nerek, prosimy o skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym, jeżeli chcecie regularnie przyjmować większe ilości witaminy C.

Składniki:
sok z owoców róży* (Rosa rugosa) 100%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 266 kJ / 64 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 13,7 g
w tym cukry: 9,4 g
Białko: 0,3 g
Sól: <0,01 g
Witamina C: 450 mg 

Zalecane warunki przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w chłodziarce , spożyć w ciągu 10 dni , chronić przed światłem

Certyfikat: BIO
BIO

Atrybuty produktu

Kraj producenta Polska
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach) 60
Bez glutenu (z oznaczeniem) Nie
Certyfikat BIO Tak
Bez glutenu (w składnikach) Tak
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Bez laktozy Tak
Bez dodatku cukru Tak
Bez jaj Tak
Bez drożdży Tak
Producent POLSKA RÓŻA ERNEST MICHALSKI SP. Z O.O. , RÓŻY 5, 05-090 FALENTY NOWE
Dystrybutor Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Najciekawsze wpisy
Zasady "less waste" i "zero waste" w BioSklepie.

Problem zaśmiecenia naszego naturalnego środowiska z roku na rok staje się coraz bardziej palący. Statystyki rosną w niepokojącym tempie, dlatego coraz większa liczba świadomych konsumentów stara się wprowadzać w życie swoich rodzin, firm i środowisk, w których funkcjonują, dwie dopełniające się zasady: mniej śmieci (czyli „less waste”) oraz w wersji bardziej radykalnej „brak śmieci” (czyli „zero waste”).

Jak w Biosklepie realizujemy zamówienia internetowe?

Zapewne część Klientów korzystających ze sklepów internetowych zastanawia się, jak naprawdę to wszystko działa? Dlaczego niektóre sklepy w sieci oferują niższe niż w stacjonarnych ceny, dlaczego tu trzeba zapłacić za dostawę, a tam jest ona gratis? Co dzieje się z towarem od chwili kliknięcia „Zamów” aż po dzwonek kuriera do drzwi?

Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium