Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Ekologiczny Ryż Brązowy Długoziarnisty BIO 500 g Bio Planet
Składniki: ryż brązowy długoziarnisty* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Opis: Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz do dań egzotycznych.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 40 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1499 kJ / 354 kcal Tłuszcz - 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g Węglowodany - 74 g, w tym cukry - 0,9 g Białko - 7,8 g Sól - 0,03 g
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Parametry
Kraj pochodzenia składników
Kambodża
Kraj producenta
Polska
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach)
Ekologiczny Ryż Biały Długoziarnisty Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny ryż biały, długoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Jest jednocześnie pożywny i lekkostrawny. Polecamy jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.
Ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż Basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone.
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1512 kJ / 357 kcal Tłuszcz: 2,4 g - w tym kwasy nasycone: 1,0 g Węglowodany: 75 g - w tym cukry: 0,1 g Błonnik: Białko: 7,4 g Sól: 0,03 g
Kraj pochodzenia: Tajlandia Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Ryż Brązowy Długoziarnisty Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest wartościowszy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz do dań egzotycznych
Ryż Brązowy Długi Bezglutenowy BIO 1 kg Denver Food
Składniki: ryż brązowy długoziarnisty* 100% *składniki ekologiczne
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1528 kJ / 365 kcal Tłuszcz: 3,4 g - w tym kwasy nasycone: 0 g Węglowodany: 73 g - w tym cukry: 0,9 g Błonnik: 2,5 g Białko: 8,2 g Sól: 0,02 g
Kraj pochodzenia: Pakistan Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Ryż Basmati Brązowy Bezglutenowy BIO 1 kg Denver Food Ryż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy gatunek ryżu. Jest bardzo aromatyczny, z charakterystyczną, orzechową nutą smakową. W wersji brązowej stanowi bogate źródło błonnika i jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu syci na długo oraz nie powoduje gwałtownego skoku insuliny.
Składniki: Ryż basmati pełnoziarnisty* 100% *składnik z certyfikowanych upraw ekologicznych
Kraj pochodzenia: Pakistan Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy
Ryż Brązowy Długoziarnisty BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Składniki: ryż brązowy długoziarnisty* 100% * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.
Sposób przygotowania: uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.
Ze względu na swoje właściwości, zawartość wapnia, magnezu i potasu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest idealnym wyborem dla aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Karoon jest produktem bezglutenowym – świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie spożywają tego roślinnego białka, a także u chorych na celiakię. Basmati to odmiana bogata w witaminy z grupy B które wspierają działanie układu nerwowego.
Opis: Ekologiczny ryż parboiled został poddany wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu po ugotowaniu nie skleja się, ani nie pęcznieje. Działanie termiczne parą wodną pozwala zachować substancje odżywcze, znacznie skraca czas gotowania, sprawiając, że ryż pozostaje sypki i puszysty. Stanowi doskonały składnik dań głównych, a także idealnie komponuje się jako dodatek do sałatek, zup oraz potraw kuchni wschodniej.
Sposób przygotowania: Do osolonej, wrzącej wody, wsypać ryż w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) i gotować na małym ogniu przez ok. 15 min.
Kraj producenta: Polska Kraj pochodzenia składników: Włochy Certyfikat: BIO
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1517 kJ / 357 kcal Tłuszcz: 0,7 g - w tym kwasy nasycone: 0,2 g Węglowodany: 80 g - w tym cukry: 0,1 g Białko: 7,1 g Sól: 0 g
Opis: Pakowano w atmosferze ochronnej. Zawiera 2 porcje. Zawiera naturalnie występujące cukry. Bez oleju palmowego.
Sposób przygotowania: Podgrzać zawartość saszetki wraz z 45 ml wody na patelni przez 3 minuty. Alternatywne przygotowanie w kuchence mikrofalowej: Rozerwać saszetkę u góry po obu stronach około 2 cm, a następnie podgrzewać przez 2 minuty (800 W).
Ekologiczny ryż preparowany to idealny dodatek do płatków śniadaniowych i wypieków. Polecamy również jako samodzielną przekąskę do chrupania między posiłkami.
Składniki: ryż brązowy długi* 100% * składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Opis: Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. To roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; 0,48 mg tiaminy (witamina B1); 0,49 mg witaminy B6; 4,70 mg niacyny (witaminy PP); oraz 1,9 g tłuszczów (nienasyconych – 5%w stosunku do całkowitej ilości uzyskanych z produktu kalorii). Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1496 kJ / 352 kcal Tłuszcz: 0,7 g - w tym kwasy nasycone: 0,2 g Węglowodany: 80 g - w tym cukry: 0,1 g Błonnik: Białko: 6,1 g Sól: 0,02 g
Kraj pochodzenia: Tajlandia Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1489 kJ / 351 kcal Tłuszcz: 1,7 g - w tym kwasy nasycone: 0,3 g Węglowodany: 75 g - w tym cukry: 0,1 g Błonnik: Białko: 7,5 g Sól: 0,03 g
Kraj pochodzenia: Tajlandia Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Opis: Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Opis: Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Opis: Ryż jaśminowy to odmiana uprawiana pierwotnie w północno-wschodnich, górzystych prowincjach Tajlandii. Do dziś stamtąd właśnie pochodzi ziarno najlepszej jakości i jest to główny produkt eksportowy tego kraju. Charakteryzuje go uwalniający się podczas gotowania aromat, przypominający woń kwiatu krzewu jaśminowego, i stąd jego nazwa. Ma delikatne, wysmukłe, długie ziarna, miękkie i łatwe do ugotowania. Pozbawione zewnętrznej osłony i wypolerowane są wyjątkowo białe, jak płatki jaśminu. Odmianę tę można wykorzystywać do potraw tradycyjnych i egzotycznych, często używana jest również do przyrządzania deserów. Nie nadaje się jedynie do potraw typowych dla kuchni włoskiej, np. risotto.
Opis: Mieszanka kilku rodzajów ryżu łączy w sobie najlepsze walory smakowe i odżywcze jej składników.
Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej sie wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 25 min.
Składniki: ryż jaśminowy brązowy 100%* * składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Opis: Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej sie wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 25 min.
Składniki: ryż czarny 100%* * składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Opis: Mniej znaną odmianą ryżu jest ryż czarny, który jest bardziej kleisty o orzechowym aromacie. Czarny ryż podawany jest do potraw wykwintnych oraz do deserów z owocami egzotycznymi.
Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej sie wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 25 min.
Opis: Mniej znaną odmianą ryżu jest ryż czarny, który jest bardziej kleisty o orzechowym aromacie. Czarny ryż podawany jest do potraw wykwintnych oraz do deserów z owocami egzotycznymi.
Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej sie wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 25 min.
Ekologiczny ryż biały, długoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Jest jednocześnie pożywny i lekkostrawny. Polecamy jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.