Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Opis: Ryż Arborio jest popularny wśród wszystkich miłośników włoskiego jedzenia. Po ugotowaniu ryż Arborio jest chrupiący w środku i lekko lepki na powierzchni, co jest typowe dla włoskiego risotto. Nie zapomnij o prawdziwym parmezanie i białym winie.
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (ryżu nie płuczemy).
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1456 kJ / 348 kcal Tłuszcz - 0,5 g, - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g Węglowodany - 79 g, - w tym cukry - 0,2 g Błonnik - 1,1 g Białko - 6,5 g Sól - 0,01 g
Informacja alergenna: Możliwa obecność sezamu.
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Czechy Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Parametry
Kraj pochodzenia składników
Włochy
Kraj producenta
Czechy
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach)
180
Bez glutenu (z certyfikatem)
Tak
Certyfikat BIO
Tak
Bez glutenu (w składnikach)
Tak
Wegetariańskie
Tak
Wegańskie
Tak
Bez laktozy
Tak
Bez cukru
Tak
Bez jaj
Tak
Bez drożdży
Tak
Producent
PRO-BIO, spol. s r.o., Lipová 40, 788 32 Staré Mesto, Czechy
Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ekologiczny Ryż Biały Długoziarnisty Bezglutenowy BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny ryż biały, długoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Jest jednocześnie pożywny i lekkostrawny. Polecamy jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1517 kJ / 357 kcal Tłuszcz: 0,7 g - w tym kwasy nasycone: 0,2 g Węglowodany: 80 g - w tym cukry: 0,1 g Białko: 7,1 g Sól: 0 g
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1496 kJ / 352 kcal Tłuszcz: 0,7 g - w tym kwasy nasycone: 0,2 g Węglowodany: 80 g - w tym cukry: 0,1 g Błonnik: Białko: 6,1 g Sól: 0,02 g
Kraj pochodzenia: Tajlandia Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Ryż Basmati Biały Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Opis: Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Opis: Ryż jaśminowy to odmiana uprawiana pierwotnie w północno-wschodnich, górzystych prowincjach Tajlandii. Do dziś stamtąd właśnie pochodzi ziarno najlepszej jakości i jest to główny produkt eksportowy tego kraju. Charakteryzuje go uwalniający się podczas gotowania aromat, przypominający woń kwiatu krzewu jaśminowego, i stąd jego nazwa. Ma delikatne, wysmukłe, długie ziarna, miękkie i łatwe do ugotowania. Pozbawione zewnętrznej osłony i wypolerowane są wyjątkowo białe, jak płatki jaśminu. Odmianę tę można wykorzystywać do potraw tradycyjnych i egzotycznych, często używana jest również do przyrządzania deserów. Nie nadaje się jedynie do potraw typowych dla kuchni włoskiej, np. risotto.
Opis: Mieszanka kilku rodzajów ryżu łączy w sobie najlepsze walory smakowe i odżywcze jej składników.
Ryż to zboże z rodziny wiechlinowatych. Obecnie uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata. Według mitu, człowiek poznał ryż dzięki dzikiemu zwierzęciu. Długi okres ulew i powodzi doprowadził do zniszczenia wszystkich upraw i zmusił ludzi do polowania na zwierzęta. Pewnego razu do ludzi podbiegł dziki pies. Zobaczyli, że do jego ogona przyczepiło się kilka żółtych ziaren. Pełni wdzięczności nie zrobili psu krzywdy, natomiast ziarna z jego ogona zasiali i w ten sposób zapoczątkowali uprawę ryżu.
Sposób przygotowania: zagotować 500 ml osolonej wody, do gotującej sie wody wsypać 200 g ryżu (wypłukanego w dużej ilości wody) i dodać odrobinę masła lub oleju. Gotować na małym ogniu ok. 25 min.