Orkisz ( Ziarno ) BIO 400 g Bio Planet
Orkisz jest starą odmianą pszenicy.
Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami.
Orkisz można zmielić, otrzymując pełnoziarnistą mąkę orkiszową, odpowiednią do wypieku chleba i ciast.
Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.
Orkisz jest starą odmianą pszenicy. Ziarna orkiszu dojrzewają w grubych łupinach, chroniących je przed zanieczyszczeniami. Ziarno orkiszu doskonale nadaje się do kiełkowania, co powoduje, że jest lekkostrawny i jeszcze bardziej podwyższa jego wartości odżywcze. Orkisz można mielić, otrzymując świeżą mąkę potrzebną do wypieków chleba i ciast. Ugotowany i zmiksowany orkisz jest świetną bazą kotletów i past.
Orkisz uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm. Ponieważ ma grubą i twardą powłokę, w odpowiednich warunkach może być przechowywany przez wiele lat.
Składniki
ziarno orkiszu* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania
Uprzednio namoczony kilka godzin i przepłukany orkisz gotować w świeżej, osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja orkiszu na 3 porcje wody) ok. 90 min.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1466 kJ/ 346 kcal
Tłuszcz 1,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 67 g
- w tym cukry 0,9 g
Błonnik 4,8 g
Białko 15 g
Sól 0 g
Informacja alergenna
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.