Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Chia bez glutenu (szałwia hiszpańska)

Chia bezglutenowa od jakiegoś czasu przestała być postrzegana jako ciekawostka w naszej kuchni. Wiele osób sięga po nią bardzo często i jest stała się normalną pozycją w polskim jadłospisie. To dobrze, ponieważ chia bezglutenowa ma w swoim składzie dużo składników odżywczych. Nasiona chia bezglutenowe to małe czarne nasiona rośliny chia (Salvia hispanica). Roślina pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Nasiona chia bezglutenowe są niewielkie, płaskie, mają błyszczącą i gładką fakturę. Mogą być czarne, białe lub brązowe. Były znane już przez starożytnych Azteków i Majów. Chia w języku tych ludów oznaczało siłę.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Jakie składniki znajdują się w chia bezglutenowej?

Chia bezglutenowa to cenne źródło: błonnika, kwasów tłuszczowych Omega-3. Około 75% tłuszczów w nasionach chia bezglutenowych składa się z kwasu omega-3 alfa-linolenowego (ALA), a około 20% z kwasów omega-6. Nasiona chia bezglutenowe to najbardziej popularne źródło kwasów Omega–3. Jest ich więcej niż w nasionach lnu.

Wyjątkowo ważnym składnikiem, występującym w tych nasionach w bardzo dużych ilościach jest białko. Właśnie dlatego te nasiona są szczególnie polecane dla wegetarian i dla wegan. Chia bezglutenowa to również źródło minerałów i przeciwutleniaczy. Znajdujące się w nich substancje mogą mieć pozytywne działanie na procesy trawienia, oraz na kondycję skóry. Mogą przyczyniać się do jej regeneracji i młodszego wyglądu.

Spożywanie nasion chia bezglutenowych może mieć korzystne działanie na pamięć, koncentrację, oraz na funkcjonowanie mózgu. Mogą również kojąco działać na nerwy i poprawiać samopoczucie psychiczne. Nasiona chia bezglutenowe mają w sobie więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski.

Chia bezglutenowa – zastosowanie w kuchni

Chia bezglutenową po namoczeniu można dodawać do owsianki, budyniu, jogurtów, deserów, do wypieków lub posypać nią sałatki. Chia bezglutenowa ma wysoką zdolność do absorbowania cieczy. To powoduje, że szybko powstaje z niej żel. Jej nasiona nadają się do zagęszczania sosów. Stanowią one również wegański zamiennik jajka.

Jakie składniki mineralne są w nasionach chia bezglutenowych?

Wszystkie wymienione poniżej składniki mineralne mogą przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mangan może mieć korzystny wpływ na kości i stawy. Dodatkowo, ma właściwości antyoksydacyjne. Podobne właściwości może wykazywać fosfor. W nasionach chia bezglutenowych znajduje się również miedź, która może przeciwdziałać przedwczesnemu siwieniu włosów. Natomiast selen wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny w czerwonych krwinkach. Bierze udział w transportowaniu tlenu w organizmu. Jego zbyt mała ilość we krwi może powodować nadmierne zmęczenie, znużenie i problemy z koncentracją. Nasiona chia bezglutenowe są również bogate w magnez. Ten minerał jest szczególnie ważny w stanach przemęczenia lub nadmiernego stresu. Jego prawidłowy poziom we krwi przyczynia się między innymi do wyeliminowaniu skurczów łydek. Wapń jest odpowiedzialny za prawidłowy stan nerwów, kości i zębów.

Związki roślinne w nasionach chia bezglutenowych

W nasionach chia bezglutenowych obecne są kwas chlorogenowy, kwas kawowy i kwercetyna. Wszystkie mają silne właściwości przeciwutleniające. Antyoksydanty chronią tłuszcze znajdujące się w nasionach chia bezglutenowych przed jełczeniem. Przeciwutleniacze zwalczają produkowanie wolnych rodników. Te ostatnie mogą one niszczyć cząsteczki komórkowe i powodować przedwczesne starzenie się organizmu.

chia bezglutenowa

Czy nasiona chia mają gluten?

Bardzo dużą zaletą nasion chia bezglutenowych jest to, że nie zawierają glutenu. Ta informacja jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na celiakię. Jeżeli nie możesz spożywać tego alergenu, to koniecznie dokładnie czytaj skład produktu. Chociaż nasiona chia naturalnie nie mają w sobie glutenu, to może się on do nich dostać w procesie produkcji. Bezpieczne są nasiona chia oznaczone symbolem przekreślonego kłosa i posiadające certyfikaty. Wtedy są przebadane na obecność tego składnika.

Nasiona chia bezglutenowe – ile można ich jeść?

Mimo wielu właściwości dobroczynnych jedzenie nasion chia ma pewne ograniczenia. Ze względu na to, że znajduje się w nich bardzo duża ilość błonnika, może on zmniejszać wchłanianie się składników mineralnych. Optymalna ilość nasion chia bezglutenowych w ciągu dnia to 40 gramów. Najlepiej podzielić je na dwie porcje, czyli po półtorej łyżki na dwa posiłki.

Nasiona chia bezglutenowe są odpowiednie do spożycia zarówno w postaci całych ziaren, jak i po zmieleniu. Warto również mieć świadomość tego, że mimo bardzo dużej ilości błonnika, nasiona chia bezglutenowe nie pomagają w odchudzaniu. Zalecana do spożycia ilość w ciągu dnia jest zbyt mała, aby realnie pomagała w utracie zbędnych kilogramów.

Czy wiesz, że…

Firma Joseph Enterprises z San Francisco w Kalifornii produkuje Chia Pet. Są to figurki z terakoty używane do kiełkowania chia. Zwykle są to figurki zwierząt, do których nakłada się zwilżone nasiona. Po kilku tygodniach rosnące roślinki tworzą "sierść" na ceramicznym zwierzaku.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium