Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Morela pochodzi z Chin. Uprawia się ją od ponad 4000 lat. Podczas wojen rzymskich i perskich w I w. p.n.e. morele trafiły na tereny Grecji i Włoch. Stamtąd w XIII wieku rozpowszechniły się w innych krajach europejskich. Francja i kraje Ameryki poznały morelę w XVII wieku.
Obecnie owoc ten znany jest na całym świecie, ale głównym miejscem jego uprawy pozostają kraje śródziemnomorskie, Europa i Ameryka Północna. Uprawia się go także w Polsce południowej i środkowej.
Morele są bogatym źródłem beta-karotenu (17,6 mg/100g). Zawierają też witaminę B2 (160 mg). Dzięki dużej ilości składników mineralnych i witamin pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze, a zwłaszcza tworzenie czerwonych ciałek krwi. Charakteryzują się dużą zawartością cukru i żelaza oraz pomagającej w jego wchłanianiu witaminy C. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit. Należą do najbardziej zasadotwórczych owoców i w związku z tym polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność.
Medycyna chińska przypisuje im działanie nawilżające płuca i zwiększające ilość płynów Yin, dlatego zaleca ich stosowanie w suchości gardła i astmie. Z uwagi na wysoką zawartość miedzi i kobaltu jest wykorzystywana w leczeniu anemii. Nie należy ich jednak nadużywać, gdyż mogą działać osłabiająco.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1206 kJ / 285 kcal Tłuszcz - 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g Węglowodany - 63 g, w tym cukry - 56 g Białko - 3,4 g Sól - 0,06 g
Kraj pochodzenia: Turcja Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Parametry
Kraj pochodzenia składników
Turcja
Kraj producenta
Polska
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach)
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Ekologiczne morele suszone smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do ciepłej owsianki na słodko, do ciast, deserów, kompotów np. w połączeniu z innymi owocami oraz do róznych, ciekawych smakowo sosów. Polecamy także jako dodatek do mięs, sałatek, pierogów, knedli.
Wartość odżywcza w 100 g: Energia: 1206 kJ / 285 kcal Tłuszcz: 0,5 g - w tym kwasy nasycone: 0 g Węglowodany: 63 g - w tym cukry: 56 g Białko: 3,4 g Sól: 0,06 g
Kraj pochodzenia: Turcja Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Opis: Żurawina jest często wykorzystywana jako dodatek do deserów, płatków śniadaniowych, muesli, domowych wypieków, a także potraw, surówek i sałatek. Może być także pożywną i słodką przekąską między posiłkami.
To cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.
Ekologiczne Rodzynki Sułtanki BIO 200 g Bio Planet
Najpopularniejsza odmiana rodzynek, wyprodukowana z winogron o drobnych owocach. Są doskonałe jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wypieków, deserów i sałatek.
Opis: Ekologiczne mango suszone to owoc tropikalny, który charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. To zarówno ciekawa w smaku i pożywna przekąska, jak również świetny dodatek do różnych potraw np. do porannej owsianki lub innych kasz, kompotów, deserów, sałatek, ciast, powideł oraz do nadziewania mięs.
Kraj pochodzenia: Mozambik Certyfikaty: BIO, Bezgluten
Śliwki Kalifornijskie bez pestek Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet
Ekologiczne suszone śliwki bez pestek charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Polecamy spożywać je w formie kompotu, jako dodatek do deserów lub jako samodzielną przekąskę. Doskonale nadają się również do bigosu, pierogów itp. Na suszonych śliwkach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu.