Masło Shea BIO 200 ml Bio Planete
Doskonały do przygotowywania dań, pieczeni, gotowania i smażenia
Z masłem shea BIO PLANÈTE wprowadzamy kawałek Afryki do kuchni europejskiej. Ponieważ „Złoto Afryki” jest tradycyjnie używane nie tylko w kosmetyce ale przede wszystkim jako żywność.
Orzechy shea, które z botanicznego punktu widzenia należą do kategorii jagód, są zbierane ze starych, dziko rosnących drzew masłosza lub masłosza w krajach Afryki Zachodniej i przetwarzane na masło shea na miejscu. Masło shea jest bardziej zrównoważoną alternatywą dla konwencjonalnego oleju palmowego, który ma negatywny wpływ na nasz ekosystem ze względu na jego produkcję w monokulturach o dużej powierzchni.
Stosowanie masła shea
Masło Shea łatwo się rozsmarowuje, ma neutralny smak i jest bardzo dobrze podgrzewane. Dlatego miejscowa ludność tradycyjnie używa miękkiego masła do smażenia i tłuszczu piekarskiego. Szczególna atrakcja: BIO PLANÈTE Masło Shea nadaje wypiekom cudownie chrupiącą opaleniznę. Masło shea nadaje się również jako wegańska pasta do smarowania i może być używane w podobny sposób jak masło zwierzęce - ale oferuje około 50 procent więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Z Masłem Shea BIO PLANÈTE wprowadzamy do kuchni europejskiej kawałek Afryki. Bo „złoto afrykańskich kobiet” tradycyjnie wykorzystywane jest nie tylko w kosmetyce (pielęgnacja skóry i włosów) i medycynie, ale przede wszystkim jako żywność. Masło Shea jest nowicjuszem w branży żywności ekologicznej, gdzie zostało już ogłoszone przez klientów „Najlepszym Organicznym 2021”.
Orzechy shea, które z botanicznego punktu widzenia należą do kategorii jagód, są zbierane w krajach Afryki Zachodniej ze starych, dzikich drzew shea i przetwarzane na miejscu w masło shea, a następnie dezodoryzowane. Masło shea jest bardziej zrównoważoną alternatywą dla konwencjonalnego oleju palmowego, który ma negatywny wpływ na nasz ekosystem ze względu na jego produkcję w monokulturach intensywnie korzystających z ziemi.
Pomysły na przepisy i zastosowania masła shea
Masło shea nadaje się do smarowania, ma neutralny smak i zapach, można je podgrzać do bardzo wysokiej temperatury i dlatego nadaje się do pieczenia i pieczenia. Miejscowa ludność tradycyjnie używa więc miękkiego masła również jako tłuszczu do smażenia i skracania. Cecha szczególna: masło shea BIO PLANÈTE nadaje wypiekom cudownie chrupiącą opaleniznę. Masło shea nadaje się również jako wegańskie pasty do smarowania i może być używane w bardzo podobny sposób do masła zwierzęcego.
Składniki:
masło shea* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 43 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 42 g
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
Uwaga:
Masło shea w temperaturze do 28 stopni Celsjusza ma konsystencję stałą. W celu zmiany konsystencji na płynną umieścić produkt w kąpieli wodnej.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.