Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Doskonały do przygotowywania dań, pieczeni, gotowania i smażenia
Z masłem shea BIO PLANÈTE wprowadzamy kawałek Afryki do kuchni europejskiej. Ponieważ „Złoto Afryki” jest tradycyjnie używane nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale przede wszystkim jako żywność.
Orzechy shea, które z botanicznego punktu widzenia należą do kategorii jagód, są zbierane ze starych, dziko rosnących drzew masłosza lub masłosza w krajach Afryki Zachodniej i przetwarzane na masło shea na miejscu. Masło shea jest bardziej zrównoważoną alternatywą dla konwencjonalnego oleju palmowego, który ma negatywny wpływ na nasz ekosystem ze względu na jego produkcję w monokulturach o dużej powierzchni.
Stosowanie masła shea
Masło Shea łatwo się rozsmarowuje, ma neutralny smak i jest bardzo dobrze podgrzewane. Dlatego miejscowa ludność tradycyjnie używa miękkiego masła do smażenia i tłuszczu piekarskiego. Szczególna atrakcja: BIO PLANÈTE Masło Shea nadaje wypiekom cudownie chrupiącą opaleniznę. Masło shea nadaje się również jako wegańska pasta do smarowania i może być używane w podobny sposób jak masło zwierzęce - ale oferuje około 50 procent więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza w 100 ml Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal Tłuszcz - 91 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 43 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 42 g Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
Uwaga: Masło shea w temperaturze do 28 stopni Celsjusza ma konsystencję stałą. W celu zmiany konsystencji na płynną umieścić produkt w kąpieli wodnej.
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Certyfikat: BIO
Parametry
Kraj pochodzenia składników
Burkina Faso
Kraj producenta
Francja
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach)
Drzewo Shea /Vitellaria paradoxa/ Gatunek rośliny, który należy do rodziny sączyńcowatych, jedyny przedstawiciel monotypowego rodzaju masłosz. Drzwo shea uznawane w Afryce za święte dorasta do wysokości 25 m, jednak najczęściej osiąga ok. 15 metrów. Jego owocem jest eliptyczna jagoda zbliżona wielkością do śliwki o brawie żółtej lub żółtozielonej z pojedynczym czerwonobrązowym nasieniem bogatym w tłuszcz, z którego powstaje masło shea. Olej z afrykańskiego masłosza popularnie zwany masłem Shea lub Karite to kosmetyk uniwersalny, o bardzo różnorodnym zastosowaniu, który warto mieć zawsze pod ręką lub w swojej kosmetyczce.
MASŁO SHEA BIO /Butyrospermum Parkii Seed Oil/ Naturalne, nierafinowane, zimnotłoczone, organiczne masło Shea z nasion drzewa masłowego. Posiada naturalną allantoinę, NNKT, wit. A, E i F. Zwiększa elastyczność, wygładza, regeneruje, pielęgnuje oraz chroni skórę przed złym wpływem czynników zewnętrznych tworząc delikatną powłokę na skórze. Dodatkowo chroni przed wysuszeniem, starzeniem i wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry. Przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, stanów zapalnych oraz poparzeń słonecznych. Jest naturalnym filtrem UV. Rewitalizuje oraz nadaje połysk włosom suchym i zniszczonym. Doskonałe do każdego rodzaju cery.
Masło Shea BIO firmy ETJA jest wytwarzany z surowców ekologicznych i w 100% naturalany. Posiada certyfikat organizacji Soil Association
Opis: Powoduje odnowienia komórek i intensywnie odżywia naskórek. Zmiękcza, wygładza i chroni skórę i wargi. Włosy są błyszczące i ożywione, a zmarszczki wygładzone.
Sposób użycia: Rozgrzać w dłoniach niewielką ilość produktu, a następnie nakładać na skórę.
Masło Shea i Olejki do Ciała Jaśmin i Zielona Herbata 100 g Orientana Ujędrnienie i ukojenie
Opis: 100% naturalne masło do ciała stworzone na bazie masła Shea (Karite). Wzbogacone o masło kakaowe, mango i kokum oraz o oleje i olejki roślinne o działaniu wygładzającym, odżywczym i nawilżającym. Doskonałe do suchej i podrażnionej skóry.
Naturalne olejki z jaśminu indyjskiego i zielonej herbaty wspomogą ujędrnić i ukoić suchą lub przesuszoną skórę oraz pozytywnie wpłyną na samopoczucie. Uroczy, dający energię aromat podnosi ilość hormonów szczęścia.
Dzięki unikalnemu składowi masło wnika do głębokich warstw skóry, nie blokuje porów, a odpowiednie połączenie maseł i olejów roślinnych pomaga utrzymać dobre nawilżenie skóry, przywraca jej elastyczność i odpowiednią gładkość oraz blask. Dzięki zawartości olejków dobrze natłuszcza skórę.
Masło ma nowatorską konsystencję dzięki metodzie ręcznego ubijania. Drobinki masła w postaci mikrokuleczek zanurzone są w maślano-olejkowej konsystencji. Wszystkie składniki są tłoczone na zimno i nierafinowane przez co zachowały swoją pełną naturalną wartość. Każda partia jest ubijana ręcznie i stopień granulacji może być różny w zależności od mocy ubijania.
Organiczne masło shea to wszechstronny kosmetyk afrykańskich kobiet uzyskiwany z uświęconego drzewa sawanny – masłosza. Kobiety sięgają po nie w celu ochrony skóry i włosów przed czynnikami zewnętrznymi. Masło można stosować od stóp do głów, bez względu na wiek. Długotrwale nawilża i silnie odżywia skórę przesuszoną. Działa kojąco na spierzchnięte i łuszczące się partie. Można go używać przez cały rok – w zimie chroni przed wiatrem i mrozem, a w lecie przed silnym słońcem (posiada naturalny filtr UV) i skutkami nadmiernego opalania.
Balsam do Rąk Masło Shea Słodki Migdał ECO 75 ml La Corvette
Ekologiczny balsam do rąk wzbogacony masłem Shea i olejem ze słodkich migdałów. Codzienny zabieg nawilżająco-kojący odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry. Naturalna roślinna pielęgnacja pomaga odżywić, chronić i zmiękczyć skórę. Certyfikat ECOCERT. Aktywne Składniki: organiczne: - olej arganowy BIO - olej jojoba BIO - masło shea BIO - olej rycynowy BIO - gliceryna roślinna - proszek z liści aloesu BIO Składniki: roślinne i organiczne, certyfikat COSMOS ORGANIC przyznany przez Ecocert Greenlife zgodnie ze standardem COSMOS. 99% składników pochodzenia naturalnego. 20% wszystkich składników pochodzi z upraw rolnictwa ekologicznego.