Makaron Żytni Razowy Nitka BIO 400 g Babalscy
Żyto jest zbożem, którego uprawę już 3 tysiące lat temu rozpoczęli mieszkańcy Bliskiego Wschodu. Od tamtych czasów aż do dziś ziarna żyta powalają cieszyć atrakcyjnymi walorami smakowymi i odżywczymi.
Właściwości makaronu żytniego
Żelazo, fosfor, sód, potas, jod i wapń to tylko niewielka część składu ziaren żyta. Obfituje on również w fito estrogeny mogące obniżać ryzyko występowania nowotworów, choroby wieńcowej i osteoporozy. Mogą również pełnić funkcję przeciwutleniaczy oraz działać grzybobójczo.
Makron razowy żytni jest produktem bardzo bogatym w błonnik pokarmowy. To właśnie ta substancja sprzyja odchudzaniu oraz utrzymaniu pięknej sylwetki. Daje on uczucie sytości oraz pobudza jelita do działania. Ponadto może pomóc przy profilaktyce cukrzycy skutecznie obniżając poziom glukozy we krwi po posiłkach oraz obniżyć poziom złego cholesterolu.
Aby zapewnić ochronę zębów i mocne kości należy sięgać po produkty bogate w wapń. Jest to pierwiastek, który razem z fosforem dba o układ kostny, zapobiegając rozwojowi osteoporozy.
Idące razem w parze makropierwiastki takie jak sód i potas pomagają regulujować ciśnienie krwi, utrzymywać sprawność mięśni i nerek oraz wzmacniać serce. Codzienne dostarczanie ich w pożywieniu pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.
Jod jest mikroelementem, którego obecność w diecie jest obowiązkowa ze względu na wytwarzanie hormonów tarczycy oraz regulacje metabolizmu. Jego niedobory w organizmie negatywnie oddziałują na wszystkiego jego funkcje. Dieta oparta na czystych, ekologicznych posiłkach ułatwia przyswajanie tego cennego składnika.
Z pomocą w walce z anemią oraz jej zapobieganiu przychodzi żelazo. To właśnie ten pierwiastek jest składnikiem krwi oraz odpowiada za transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Jego niedobór dotyka głownie osoby będące na diecie bezmięsnej, dlatego ważne jest, aby włączyć do swojego jadłospisu produkty pochodzenia żytniego.
Dania z makaronu żytniego
Makaron razowy żytni to bogactwo smaku, doskonale pasujące to potraw jarskich oraz mięsnych, do zapiekanek, zup a nawet sałatek makaronowych. Jego walory smakowe i odżywcze zapewnią radość gotowania i dzielenia się nim przy stole.
Składniki:
100% mąka żytnia razowa typ 2000*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 1376 kJ / 329 kcal
Tłuszcz: 1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 73,2 g
w tym cukry: 2 g
Sól: <0,025 g
Błonnik: 10,1 g
Białko: 8 g
Przygotowanie:
Zagotować dostateczną ilość wody (3l na op. makaronu) dowolnie osolonej. Dodać odrobinę tłuszczu roślinnego (oleju).
Wrzucać stopniowo makaron i gotować do chwili, kiedy będzie dostatecznie miękki (około 10 min.)
Następnie odstawić z ognia, przelać zimną wodą, odcedzić.
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.