Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury

Dostępność: 256 szt.
Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni
Cena: 11,89 zł 11.89
ilość szt.
Zyskujesz 11 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: DARY NATURY - inne BIO
Kod produktu: 5902741008268

Opis

Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury
Polecana dla diabetyków

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku  i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później  został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.

Topinambur po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej dlatego oferujemy go Państwu w postaci suszonej i zmielonej aby można było przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i pyszne dania. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest głównie dla diabetyków oraz osób odchudzających się.

Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków),

  • kotlety z mąki z topinamburu,
  • dodatek do sosów,
  • dodatek do zup
  • w innych formach według upodobań.

Składniki:
obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu 100%

Oto kilka przykładowych przepisów na wykorzystanie topinamburu:

Kremowa zupa z topinamburu

Składniki:

  • ¾ kg topinamburu,
  • ½ selera,
  • 1 pietruszka,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni,
  • sok z połowy cytryny,
  • słodka śmietana (opcjonalnie),
  • kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.

Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Nożykiem usuwamy z bulwy wystające małe cześć korzeni (ułatwia to późniejsze obieranie). Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Obieramy seler i pietruszkę , kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na małym ogniu). W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy, wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany.

 

Zimowy mus z jabłek i topinamburu

Składniki:

  • ½ kg topinambura,
  • 2 duże słodkie jabłka,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • garść rodzynek.

Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. Bulwy i jabłka kroimy na małe kawałki. Na dno garnka wlewamy ok. 2 cm wody, wrzucamy topinambur i prużymy pod przykryciem ok. 15 min, aż całkowicie zmięknie, następnie na wierzch dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dusić jeszcze ok. 5 min. Całość miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mus można poprzekładać do małych słoiczków i pasteryzować. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej, gofrów czy jako nadzienie do babeczek.

 
Placki z topinamburu


Składniki:

  • 2,5 szklanki startych na grubych oczkach topinamburów
  • 2 duże łyżki mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1-2 jajka, sól i pieprz
  • olej roślinn

 

Wszystkie składniki, oprócz oleju wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy aby konsystencja była podobna jak dla placków ziemniaczanych. Następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Kładziemy ciasto i smażymy placki, podobnie jak placki ziemniaczane. Po zdjęciu z patelni położyć je na talerz z ręcznikiem papierowym dzięki czemu odcieknie nadmiar oleju.
Placki z topinamburu najlepiej smakują gdy nieco podstygną, można też na nie zetrzeć trochę żółtego sera.


Porada kulinarna:                                                           

Ze względu na dużą zawartość żelaza bulwy topinamburu szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec, zaraz po obraniu należy zanurzyć bulwę na 5 minut w zimnej wodzie zakwaszonej cytryną ( na litr wody sok z połówki cytryny).

Certyfikat: BIO

Parametry

Kraj producenta Polska
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach) 120
Bez glutenu (z certyfikatem) Nie
Certyfikat BIO Tak
Bez glutenu (w składnikach) Tak
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Bez laktozy Tak
Bez cukru Tak
Bez jaj Tak
Bez drożdży Tak
Producent MIROSŁAW ANGIELCZYK DARY NATURY, KORYCINY 73, 17-315 GRODZISK

Opinie o produkcie (0)

Produkty powiązane

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl