Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
15.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 280 zł

Mąka Uniwersalna Bezglutenowa 1 kg Schär

Dostępność: 83 szt.
Czas wysyłki: do 24 godzin
Cena: 18,19 zł 18.19
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Schär
Kod produktu: 8008698013113

Opis

MIX IT Universal, Mąka Uniwersalna Bezglutenowa 1 kg Schär

Połączenie mąki ryżowej ze skrobią ziemniaczaną idealna baza do przygotowania smacznych wypieków, w szczególności chleba, ciasta na drożdżach oraz ciasta do pizzy. Uniwersalna mąka bezglutenowa powstała z myślą o osobach na diecie bez glutenu.

Charakteryzują ją dobre właściwości technologiczne- może być łączona z drożdżami, proszkiem do pieczenia, mlekiem oraz jajkami, dla uzyskania plastycznego ciasta i wysokich walorów smakowych oraz odpowiedniej tekstury.

Mąka polecana do:

  • ciasto na makaron
  • bułki i chleb
  • słodkie wypieki
  • ciasto na pizze
  • ciasto drożdżowe
  • ciasteczka
  • słone przekąski
  • panierka do mięs

Składniki:
skrobia kukurydziana , mąka ryżowa , mąka z sorgo , skrobia ryżowa , dekstroza , błonnik roślinny (psyllium) , białko grochu , substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; sól.

BEZ LAKTOZY. BEZ PSZENICY.

Informacja alergenna:
może zawierać śladowe ilości soi

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1491 / 351 kj/kcal
tłuszcz 0.9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.3 g
węglowodany 82 g
w tym cukry 3 g
błonnik 1,6 g
białko 3,5 g
sól 0.82 g

Certyfikat: Bezglutenowy
Bezgluten


 

Przykładowy przepisy:

Bezglutenowy Chleb Wiejski:


Składniki:

  • 500 g MIX IT Universal
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
  • 50 gramów Oliwy z oliwek
  • 5 gramów soli

Przygotowanie

  • Do miski wlej wodę, sól i olej, dodaj mąkę, a następnie drożdże.
  • Ugniataj jak najkrócej do uzyskania jednolitego ciasta i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie ponownie zagnieść ciasto ręcznie i uformować kulę. Jeśli ciasto lekko się skleja, posyp stół odrobiną Mix It.
  • Uformować bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C na wentylatorze (temperatura góra/dół 190°C) i połóż małą formę do pieczenia lub blachę na dnie piekarnika (to musi być nagrzane z piekarnikiem).
  • Gdy chleb wyrośnie oszczędnie posmaruj niewielką ilością wody i wstaw do piekarnika. Na rozgrzaną blachę wlej 100 ml wody i zamknij drzwiczki piekarnika.
  • Piecz chleb przez 40 do 50 minut, w zależności od tego, czy chcesz mieć ciemniejszy kolor. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

 

Bezglutenowe Ciasteczka Cytrynowe

Składniki:

  • 125 gramów masła, bez laktozy
  • 125 gramów cukru
  • 1 jajko (M)
  • 1 żółtko
  • 1 organiczna cytryna
  • 250 g MIX IT Universal
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 100 gramów cukru pudru
  • trochę soku cytrynowego

Przygotowanie

  • Ubij masło i cukier, aż masa się spieni, dodaj jajko i żółtko i mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj startą skórkę z cytryny.
  • Mąkę wymieszać z ksantanem, dodać do masy i krótko wymieszać. Odstaw ciasto do lodówki na godzinę. Ciasto powinno być miękkie.
  • Teraz uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż je na blasze wyłożonej pergaminem, w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciastka będą miały tendencję do rozszerzania się.
  • Rozgrzej piekarnik, a następnie piecz ciasteczka w temperaturze 170° C (z dolnym i górnym elementem) przez 12-14 minut, aż dolna krawędź nabierze pięknego bursztynowego koloru. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aby uzyskać niezbyt gęstą glazurę.
  • Jeszcze ciepłe biszkopty posyp polewą i pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia. Przechowuj je w puszce.
  • Wskazówka: Zamiast cytryn możesz użyć również organicznych pomarańczy.

 

Domowe ciasteczka bezglutenowe

Składniki:

  • 120 gramów Wymieszaj to! uniwersalny
  • 50 gramów czekolada mleczna
  • 150 gramów gorzka czekolada
  • 70 gramów masło
  • 2 jajka
  • 120 gramów cukru
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 gramów czekolady mlecznej - polewa
    Do dekoracji:
  • 25 gramów białej czekolady

Przygotowanie

  • Do szklanej miski włożyć gorzkiej i mlecznej czekolady oraz masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Jak tylko czekolada i masło się rozpuszczą, połóż miskę z jednej strony i pozwól jej lekko ostygnąć.
  • Za pomocą ręcznego miksera ubij jajka, cukier, proszek waniliowy i sól na kremową konsystencję.
  • Wymieszaj to z mieszanką czekolady i masła, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Kwadratową foremkę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, wlej masę brownie i równomiernie rozprowadź.
  • Piec przez ok. 2 godz. pół godziny w nagrzanym piekarniku w 170°C.
  • Przed podaniem posmarować polewą z mlecznej czekolady i udekorować białą czekoladą.

Parametry

Kraj producenta Włochy
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach) 90
Bez glutenu (z certyfikatem) Tak
Certyfikat BIO Nie
Bez glutenu (w składnikach) Tak
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Bez laktozy Tak
Bez cukru Tak
Bez jaj Tak
Bez drożdży Tak
Producent Dr.Schär AG/SPA Winkelau 9 -37014 Burgstall / Postal (BZ) Italy

Opinie o produkcie (0)

Produkty powiązane

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl