Mąka Orkiszowa Jasna Nadbużańska Typ 700 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych.
Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych jasnych.
Zawiera więcej błonnika, białka oraz składników mineralnych: żelaza, miedzi, magnezu i cynku. Odznacza się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy. Ma większą zawartość „dobrego” tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Tak jak innym produktom z orkiszu, tej mące przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz poprawiające nastrój. Wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału i rafinacji mąk jasnych orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych. Produkowana nieśpiesznie (w duchu SlowFood) tak, aby zachować maksymalną ilość cennych dla zdrowia składników mineralnych. Wieloletnie badania orkiszu dowiodły, że w odróżnieniu od innych zbóż najwartościowsze składniki znajdują się nie w łusce tego zboża ale w ziarnie wewnętrznym m. in. substancje biologicznie czynne - rodanid naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dlatego też szczególnie polecamy tą w tradycyjny sposób rafinowaną jasną mąkę smakoszom delikatnych i lekkich wypieków i dań. W odróżnieniu od pszennych jasnych mąk ta może być składnikiem diety mającej wzmocnić wydolność organizmu i poprawić osłabiony apetyt. Mąkę tą można używać wszechstronnie, a ze względu na przyjemny, lekko orzechowy smak szczególnie polecana do domowych wyrobów: jasnego pieczywa, makaronu, ciast, naleśników, placków, pierogów, faworków, spodu do pizzy itp. Wyborna mąka do sporządzania szlachetnych panierek dań mięsnych i jarskich.
Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory, w tym mąki, są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu zapewniającego zdrowie, siłę, długoletnią sprawność fizyczną
Składniki:
mąka orkiszowa* typ 700 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.