Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska Typ 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne

Dostępność: 0 szt.
Cena: 19,79 zł 19.79
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: MŁYNY WODNE (EKO OAZA) (mąki)
Kod produktu: 5907690790226

Opis

Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska Typ 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Zapomniany na wiele dziesięcioleci, nie został poddany modyfikacjom. Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych chlebowych. Zawiera więcej witaminy PP, B-karotenu i witamin A, E i z grupy B, cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapna. Odznacz się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy. Ma większą zawartość „dobrego” tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych. Tak jak innym produktom z orkiszu, tej mące przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie oraz poprawiające nastrój, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych. Produkowana nieśpiesznie (w duchu SlowFood) tak, aby zachować maksymalną ilość cennych dla zdrowia składników mineralnych. Wieloletnie badania orkiszu dowiodły że w odróżnieniu od innych zbóż najwartościowsze składniki znajdują się nie w łusce tego prastarego zboża ale w ziarnie wewnętrznym m. innymi substancje biologicznie czynne - rodanid naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Niezbędny składnik diety mającej wzmocnić wydolność i odporność organizmu, poprawić osłabiony apetyt. Mąkę tą można używać wszechstronnie a ze względu na przyjemny, lekko orzechowy smak szczególnie polecana do domowych wyrobów: chleba, ciast i ciastek, placków, dodatek do sosów. Dodatek 15% mąki orkiszowej do wypieku wpływa na jego lekkość, przedłuża świeżość ciasta, które też mniej się kruszy w trakcie krojenia.
Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory, w tym mąki, są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu zapewniającego zdrowie, siłę, długoletnią sprawność fizyczną.

Składniki:
mąka orkiszowa chlebowa* typ 1100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 

Certyfikat: BIO

Parametry

Kraj pochodzenia składników Polska
Kraj producenta Polska
Gwarantowany, minimalny termin przydatności (w dniach) 30
Bez glutenu (z certyfikatem) Nie
Certyfikat BIO Tak
Bez glutenu (w składnikach) Nie
Wegetariańskie Tak
Wegańskie Tak
Bez laktozy Tak
Bez cukru Tak
Bez jaj Tak
Bez drożdży Tak
Producent EKOOAZA MŁYNY WODNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, TOKARY 9, 08-108 KORCZEW
Dystrybutor Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno

Opinie o produkcie (0)

Produkty powiązane

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl