Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Bezglutenowa mąka gryczana to produkt, który cieszy się coraz większą popularnością. Chętnie sięgają po nią osoby utrzymujące dietę bezglutenową. Ponadto mąka ta ma niski indeks glikemiczny. Z tego też względu jest częstym wyborem wśród konsumentów, którzy mają trudności z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. To źródło białka (głównie lizyny i argininy), co sprawia, że jest to produkt pożądany w jadłospisie wegetarian i wegan. Mąka gryczana bez glutenu odznacza się korzystnymi właściwościami odżywczymi.

Mąka gryczana bezglutenowa produkowana jest z ziaren gryki, która wcześniej przebadana była na zawartość glutenu. Ziarna są mielone. Tak pozyskany produkt ma szarobrązowy kolor. Z tego też względu wytwarzane z niej chleby, makarony czy ciasta również przybierają ciemniejszą barwę. Smak mąki jest dość charakterystyczny, bardzo podobny do kaszy gryczanej.

Mąka Gryczana Bezglutenowa

Jakie właściwości i wartości odżywcze ma mąka gryczana bezglutenowa?

Mąka gryczana bezglutenowa ma stosunkowo niską kaloryczność. 100 gramów produktu dostarcza ok. 335 kcal. W jej składzie można znaleźć wiele cennych składników mineralnych, w tym m.in. fosfor, magnez, miedź, żelazo, cynk, potas, sód, selen, a także witaminy, w tym głównie witaminy z grupy B.

Magnez wspiera proces regeneracji mięśni oraz poprawia pracę układu trawiennego. Miedź ma właściwości przeciwdziałające chorobom układu krążenia oraz serca, a także wspiera metabolizm tłuszczu. Obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ krążenia.

W bezglutenowej mące gryczanej jest dużo błonnika pokarmowego. Składnik ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit. Zapobiega zaparciom, wspomaga usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego oraz przyspiesza trawienie, co pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Jest to mocny atut dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Ponadto pomaga regulować poziom cholesterolu.

W mące z gryki zawarte są naturalne antyoksydanty, w tym polifenole. Są to związki, które mają za zadanie zapobiegać tworzeniu się komórek nowotworowych, mają działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. To również bogate źródło przeciwutleniaczy, w tym rutyny, katechiny oraz taniny. Mają one właściwości przeciwzapalne, jak i zapobiegają powstawaniu skrzepów w żyłach.

Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny (IG = 40). Pomaga to regulować poziom glukozy we krwi. Spożycie produktu nie powoduje nagłych zmian stężenia glukozy we krwi. Z tego też względu jest to częsty element diety osób zmagających się z cukrzycą, podwyższonym poziomem glukozy we krwi czy chorobami metabolicznymi, które powodują otyłość.

Bezglutenowa mąka gryczana może być bezpiecznie włączona do diety osób z nietolerancją glutenu, celiakią czy alergią na ten składnik. Warto także pamiętać o tym, że jest to wartościowe źródło białka roślinnego (ok. 14 gramów w 100 gramach produktu). Dlatego też jest częstym wyborem wśród wegetarian i wegan. Produkt ten dostarcza białek, które nie są syntezowane w organizmie (lizyna i arginina), a ich główne źródło to produkty mięsne.

Mąka gryczana uznawana jest za dobrą alternatywę dla mąki pszennej. Jest szczególnie polecana osobom, które z jakichś względów nie mogą spożywać tego drugiego produktu (np. z powodu zawartości glutenu i nietolerancji na ten składnik).

Jakie zastosowanie ma mąka gryczana bezglutenowa?

Bezglutenowa mąka z gryki znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Zawdzięcza to głównie bogatej zawartości składników odżywczych. Na dużą skalę produkuje się z niej m.in. chleb bezglutenowy, makaron, ciasta oraz naleśniki. Coraz częściej można spotkać się z tym, że jest ona wykorzystywana jako zamiennik dla mąki pszennej. Dlatego też powszechne staje się jej wykorzystanie przy wytwarzaniu różnego typu placków, gofrów, klusek, blin czy pierogów.

Produkty przygotowane na bazie mąki gryczanej mają ciemniejszą barwę. Ponadto są bardziej kruche, więc mogą się rozpadać. Z tego też względu niektóre osoby mieszają ją z mąką pszenną. Taki krok pozwala im uzyskać lepszą trwałość potraw. Na taki krok mogą zdecydować się jedynie osoby, które nie cierpią na nietolerancję glutenu.

Powszechnie uważa się, że dodanie nawet niewielkiej ilości mąki z gryki do tradycyjnych dań, wzmacnia ich smak.

Polecamy wypróbować mąkę gryczaną do przygotowania m.in.:

  • chleba,
  • bułek,
  • ciasta (np. z różnymi owocami),
  • ciasteczek i muffinek,
  • naleśników,
  • omletów,
  • gofrów,
  • placków,
  • klusek,
  • pierogów,
  • makaronów.

Mąka z gryki zastosowana w wypiekach podnosi wartość odżywczą produktu oraz zwiększa wchłanianie wody.

Czy wiesz, że…

…na Ukrainie mąka gryczana stosowana jest do przyrządzania zup. Na Białorusi jest składnikiem jednego z popularniejszych deserów owocowych na zimno, czyli kułagi. Jest on przygotowany ze sfermentowanego ciasta na bazie mąki gryczanej.

Niewiele osób wie, że mąkę gryczaną można samodzielnie przygotować w domu. W tym celu należy skorzystać z wysokoobrotowego blendera, aby zblendować kaszę gryczaną bezglutenową do uzyskania drobnej tekstury charakterystycznej dla mąki. W naszym sklepie kupisz jednak gotową mąkę gryczaną, która posłuży Ci jako wartościowa baza do wielu różnych potraw.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium