Ekologiczna Kawa mielona 100% Arabica Moka FairTrade BIO 250 g Alce Nero
Mieszanka mokka Alce Nero Fairtrade jest produkowana wyłącznie z kawy Arabica uprawianej na wysokości od 1250 do 1800 metrów, w cieniu innych roślin owocowych lub drzewnych, przez rolników naszych członków Prodecoop w Nikaragui i Coop Norandino w Peru.
Nasi rolnicy są częścią Cooperativas Sin Fronteras, międzynarodowej organizacji promującej zasady jakości, zdrowia i zrównoważonego rozwoju, która obecnie obejmuje ponad 14 000 rodzin producentów w Ameryce Łacińskiej. Alce Nero jest jednym z członków Coop. Sin Fronteras, wraz z Cooperativa Norandino w Peru, Prodecoop w Nikaragui, które produkują naszą kawę organiczną i certyfikowaną Fairtrade.
Świeżo palona kawa pakowana jest w atmosferze ochronnej. Opakowanie wyposażone jest w zawór oszczędzający aromat, który zachowuje tożsamość i siłę oryginalnego smaku. Lekkie i łatwe do połączenia smaki tradycyjnego espresso, Arabiki z Peru i Nikaragui wspierają się w okrągłym smaku z nutami orzechów laskowych i orzechów, dla kawy o przyjemnym i czystym posmaku.
Kawa Arabica pochodzi z Etiopii, południowo-wschodniego Sudanu i północnej Kenii, a później dotarła do Jemenu, miejsca, w którym spożywano pierwsze historyczne ślady napoju już w 1450 roku.
Rośliny arabiki, potrzebujące wody zwłaszcza w fazie pełnej wegetacji, rozwijają się na glebach o wysokości od 1000 do 2000 metrów: im wyżej rośnie roślina, tym bardziej poprawiają się właściwości organoleptyczne ziarna. Roślina jest małym, wiecznie zielonym drzewem o wysokości do dziesięciu metrów, którego liście są duże (6-12 cm długości) o ciemnozielonym kolorze. Kwiaty są białe i pachnące, a owoce zaokrąglone, zwane „wiśniami”. Po dojrzeniu osiągają czerwony lub purpurowy kolor i zazwyczaj zawierają dwa ziarna kawy, charakteryzujące się rowkiem „S”.
Arabica to kawa bogata w aromat, bardzo aromatyczna, słodka i lekko kwaśna, ma niższą zawartość kofeiny niż inne odmiany, takie jak Robusta, która waha się od 0,8% do 1,5%
Wyprodukowano w zakładzie przy Via Francia 20 Modena - Włochy
Składniki:
ekologiczna prażona i mielona kawa arabica* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania:
Do filiżanki wsypać ok. 10 g kawy i zalać wrzącą wodą. Kawa nadaje się również do zaparzania w ekspresie lub za pomocą filtra.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu kawę przechowywać w szczelnym opakowaniu.
Certyfikaty: BIO, FairTrade
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.