Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro
W rodzinie orkiszowej płaskurka zajmuje miejsce starszej siostry pszenicy orkisz.
Płaskurka uchodzi za jedne z pierwszych roślin, które człowiek przystosował do uprawy.
W starożytnej Mezopotamii uprawiana była na szeroką skalę.
Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.
Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.
Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.
Pod względem struktury i zawartości składników odżywczych płaskurka zawiera nawet o 30% łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawierają jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne, obie zawierają też lepiej tolerowany gluten.
Idealna na śniadanie czy też podwieczorek. Ponadto, kasza doskonale nadaje się do dań na słono. Z jej użyciem można także zagęszczać zupy i sosy.
Dlaczego warto jeść produkty z płaskurki?
- regulują procesy trawienne,
- na długo zapewniają uczucie sytości,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- wzmacniają nerki i wątrobę,
- regulują poziom cukru we krwi.
Składniki:
Pełnoziarnista kasza manna z pszenicy płaskurki* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1274 kJ / 304 kcal
Tłuszcz: 2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 61 g
- w tym cukry: 1,6 g
Błonnik: 9,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,004 g
Sposób przygotowania:
Gotować w proporcji 1 lub 2 kopiaste łyżki kaszy manny na 250 ml mleka lub wody (w zależności od preferowanej konsystencji)
Odmierzamy 250 ml mleka, trochę odlewamy do szklanki i mieszamy z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy roztwór z kaszą manną stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy 8-10 min. do zgęstnienia. Gotowe danie podajemy z syropem lub musem owocowym.
Informacja alergenna:
Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z: żyta, orkiszu, owsa oraz samopszy. Możliwe są śladowe ilości tych produktów.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.