Herbata Zielona Kukicha BIO 60 g Moya Matcha
Składniki:
Zielona herbata kukicha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
KUKICHA INNA NIŻ WSZYSTKIE: HERBATA Z ŁODYG I GAŁĄZEK
Herbata o czarująco łagodnym orzechowo-miodowym smaku z nutami umami i jasnym naparze powstała w rejonie Uji. To tam, po sprzedaży bardziej wartościowych liści i pąków, z pozostałych gałązek i łodyg rolnicy parzyli swoją własną herbatę inną niż wszystkie – kukichę 茎茶. Po japońsku “kuki” oznacza właśnie gałązkę, a “cha” herbatę. Kukicha świetnie sprawdza się w parzeniu na zimno metodą cold brew. Moya Kukicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu i jest delikatnie prażona, dzięki czemu uzyskuje silniejszy aromat.
WŁAŚCIWOŚCI KUKICHY
Fotosynteza zmieniająca L-teaninę w katechiny nie zachodzi w łodygach, dlatego kukicha ma wysoką zawartością tego relaksującego związku, a wyjątkowo niską zawartością kofeiny. Jest polecana w diecie makrobiotycznej jako napój odkwaszający i bogaty w wapń. Mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Obok innych japońskich zielonych herbat jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów. Picie kukichy poprawia trawienie i przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru. W jej liściach znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor.
JAK PRZYGOTOWAĆ KUKICHĘ?
ILOŚĆ HERBATY: 2-3 g na 150 ml
TEMPERATURA WODY: 70-80°C
CZAS PARZENIA: 2-3 min
ILOŚĆ ZAPARZEŃ: 4
SKŁADNIKI: Gałązki zielonej herbaty
SMAK: Delikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morza
KOLOR NAPARU: Jasnozielony
POCHODZENIE: Kagoshima, Kyushu, Japonia
POZIOM TEINY: Niski
POLECANE SPOŻYCIE: Wieczorem, polecana również w diecie makrobiotycznej
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.