Herbata Zielona Genmaicha BIO 60 g Moya Matcha
Składniki:
Zielona herbata genmaicha 50%*, brązowy ryż 50%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
GENMAICHA: KULTOWA HERBATA Z RYŻEM
Genmaicha (玄米茶) to słodka, lekko orzechowa i aromatyczna herbata o intrygującym rdzawym odcieniu. Jej smak, znany z sushi barów i japońskich restauracji, zapada w pamięć na długo. Legenda głosi, że sługa shoguna z Hakone, podał swojemu panu herbatę, do której wpadły mu, trzymane w kieszeni, skradzione ziarenka ryżu. Swój błąd sługa przypłacił życiem, ale shogunowi smak naparu tak przypadł do gustu, że postanowił wprowadzić nową herbatę do swojego menu na stałe . Tak powstała Genmaicha, zwana dziś także “popcorn tea”. Dawniej uważana za napój klas niższych, którzy by zwiększyć objętość czystej senchy, dodawali do liści dużo tańsze ziarenka ryżu. Moya Genmaicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu.
WŁAŚCIWOŚCI GENMAICHY
Moya Genmaicha składa się z liści organicznej senchy i ziarenek brązowego ryżu z organicznych upraw. Zanim ryż zostanie poddany suszeniu i prażeniu, jest specjalnie namaczany i parzony. Genmaicha to herbata o średniej zawartości kofeiny. Wspomaga układ trawienny, dlatego tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Podczas długich okresów postu buddyjscy mnisi wspomagają się właśnie genmaichą. Obok innych japońskich zielonych herbat, jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów. Picie genmaichy przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu, oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu, utrzymania poziomu cukru w normie, utrzymania zdrowych zębów i dziąseł, a nawet poprawy humoru. W jej liściach znajdują się dobrze przyswajalne witamina C, beta karoten, kwas foliowy, potas, wapń i fosfor.
JAK PRZYGOTOWAĆ GENMAICHĘ?
ILOŚĆ HERBATY: 2-3 G na 150 ml
TEMPERATURA WODY: 70-80°C
CZAS PARZENIA: 2-3 min
ILOŚĆ ZAPARZEŃ: 3
SKŁADNIKI: Zielona herbata Sencha & ziarna prażonego brązowego ryżu
SMAK: Słodko- maślany, orzechowy
KOLOR NAPARU: Jasnożółty
POCHODZENIE: Kagoshima, Kyushu, Japonia
POZIOM TEINY: Średni
POLECANE SPOŻYCIE: Po południu, często spożywana do posiłków
Certyfikat: BIO
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.