Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO Czekolada BIO

Wysokiej jakości czekolada uznawana jest za królową zdrowych słodyczy. Mało kto potrafi przejść obok niej obojętnie. Nie potrzebuje krzykliwych opakowań, zbędnych dodatków, ani żadnych polepszaczy, by wprost zachwycać. Jej smakowanie angażuje wszystkie zmysły – kusi atrakcyjnym wyglądem, zniewalającym aromatem, charakterystycznym trzaskiem łamanej tabliczki, aksamitną konsystencją i tym jedynym w swoim rodzaju smakiem…

Chcąc najpełniej cieszyć się przyjemnością płynącą z jedzenia czekolady, należy sięgać po wyroby pochodzące z właściwych źródeł. Ziarna kakaowca wyhodowane bez szkody dla środowiska przez odpowiedzialnych plantatorów, oferują pełnię substancji odżywczych i bogactwo zmysłowych doznań. Jak wybrać odpowiednią tabliczkę i jakie są ich rodzaje? Czy czekolada jest zdrowa? Która jest lepsza – mleczna czy z orzechami? Odpowiedzi na te oraz kilka innych pytań, a także garść ciekawostek czekają pod produktami.

Czekolada

Czekolada Couverture z Nadzieniem Pralinowym Nirwana BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Couverture z Nadzieniem Pralinowym Nirwana BIO 100 g Rapunzel
Czekolada Couverture z Nadzieniem Pralinowym Nirwana BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Couverture z Nadzieniem Pralinowym Nirwana BIO 100 g Rapunzel

Pyszna czekolada o delikatnym i kremowym nadzieniu, wyłącznie z naturalnych i ekologicznych składników. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,20 zł

szt.

Czekolada Gorzka 71% Kakao BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka 71% Kakao BIO 100 g Vivani
Czekolada Gorzka 71% Kakao BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka 71% Kakao BIO 100 g Vivani

Składniki:
masa kakaowa*, cukier trzcinowy nierafinowany, tłuszcz kakaowy* 
* certyfikowany składnik ekologiczny

Informacja alergenna:
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), zboża zwierające gluten, orzechy.

Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,05 zł

szt.

Czekolada Gorzka 85% Kakao BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka 85% Kakao BIO 100 g Vivani
Czekolada Gorzka 85% Kakao BIO 100 g Vivani

Ekologiczna Czekolada Gorzka 85% Kakao BIO 100 g Vivani

Składniki:
masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier trzcinowy nierafinowany* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa 85%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,34 zł

szt.

Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80 g Vivani

Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80 g Vivani
Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80 g Vivani

Ekologiczna Czekolada Gorzka 92% Kakao BIO 80 g Vivani

Składniki:
masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier kokosowy* (7%) (*certyfikowany składnik ekologiczny). Zawartość kakao minimum 92%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,34 zł

szt.

Czekolada Gorzka 99% Kakao BIO 80 g Vivani

Czekolada Gorzka 99% Kakao BIO 80 g Vivani
Czekolada Gorzka 99% Kakao BIO 80 g Vivani

Składniki:
miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, cukier kokosowy* 0,5%
* certyfikowany składnik ekologiczny

Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,19 zł

Cena regularna: 15,34 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt.
  • promocja

Czekolada Gorzka Nugatowa BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka Nugatowa BIO 100 g Vivani
Czekolada Gorzka Nugatowa BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka Nugatowa BIO 100 g Vivani

Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, pasta z orzechów laskowych* (25%), masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, ekstrakt z wanili Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa min. 36%

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,27 zł

szt.

Czekolada Gorzka o smaku Pomarańczowym BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka o smaku Pomarańczowym BIO 100 g Vivani
Czekolada Gorzka o smaku Pomarańczowym BIO 100 g Vivani

Ekologiczna Czekolada Gorzka o smaku Pomarańczowym BIO 100 g Vivani

Klasyczna gorzka czekolada o orzeźwiającym smaku pomarańczy. Wyprodukowana wyłącznie z certyfikowanych składników ekologicznych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,05 zł

szt.

Czekolada Gorzka z Marcepanem Amaretto BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka z Marcepanem Amaretto BIO 100 g Vivani
Czekolada Gorzka z Marcepanem Amaretto BIO 100 g Vivani

Czekolada Gorzka z Marcepanem Amaretto BIO 100 g Vivani

Gorzka czekolada z nadzieniem miodowo-marcepanowym i amaretto. 

Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, masa kakaowa*, nadzienie miodowo - marcepanowe* (15%) (migdały*, miód* (45%)), amaretto* (2,5%)- 60% obj., syrop glukozowy*, masło*, tłuszcz kakaowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa min. 60%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,27 zł

szt.

Czekolada Kokosowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada Kokosowa BIO 50 g Cocoa
Czekolada Kokosowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada Kokosowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada z nieprażonych, surowych ziaren kakaowca, z dodatkiem sproszkowanego mleczka kokosowego. Słodzona wyłącznie naturalnym cukrem z kwiatów palmy kokosowej. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Surowa Klasyczna Gorzka BIO 50 g Cocoa

Czekolada Surowa Klasyczna Gorzka BIO 50 g Cocoa
Czekolada Surowa Klasyczna Gorzka BIO 50 g Cocoa

Czekolada Surowa Klasyczna Gorzka BIO 50 g Cocoa

Jest to gorzka czekolada wytworzona z surowych ziaren kakaowca, w której gorycz surowego ziarna przenika się z karmelową nutą nektaru z kwiatu palmy kokosowej. Tabliczka tej czekolady zaskakuje łagodnością, przy czym nie jest pozbawiona swojego intensywnego charakteru.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Surowa Wiśnia-Acai BIO 50 g Cocoa

Czekolada Surowa Wiśnia-Acai BIO 50 g Cocoa
Czekolada Surowa Wiśnia-Acai BIO 50 g Cocoa

Czekolada Surowa Wiśnia-Acai BIO 50 g Cocoa

Kwaskowe owoce,  jak wiśnie i jagody Acai czynią ciemną czekoladę bardziej wytrawną. Odparowany nektar z kwiatów palmy kokosowej wtrąca słodką, delikatnie karmelową nutę do czekoladowo owocowej kombinacji. Tabliczka zdecydowanie dla amatorów ciemnej czekolady z dodatkowo owocowymi akcentami.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada, Tabliczka Gorzka 100% Kakao FT BIO 50 g Alce Nero

Czekolada, Tabliczka Gorzka 100% Kakao FT BIO 50 g Alce Nero
Czekolada, Tabliczka Gorzka 100% Kakao FT BIO 50 g Alce Nero

Tabliczka Gorzka 100% Kakao FT BIO 50 g Alce Nero

Alce Nero Fairtrade 100% ekologiczna czekolada, ma intensywny aromat i mocny smak, jak 100% kakao, ozdobiony strąkami wanilii.

Nasi rolnicy są częścią Cooperativas Sin Fronteras, organizacji, która od początku swojego istnienia promuje zasady jakości i zdrowotności surowca, ale przede wszystkim zrównoważonego rozwoju społecznego i środowiskowego. Po wypaleniu ziarna są umiejętnie przetwarzane przez starą szwajcarską firmę produkującą czekoladę Chocolat Stella, partnera Alce Nero Alce Nero 100% ekologiczna czekolada kakaowa nie zawiera lecytyny sojowej.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,37 zł

szt.

Tabliczka Biała z Wanilią Wegańska BIO 80 g Ichoc Vivani

Tabliczka Biała z Wanilią Wegańska BIO 80 g Ichoc Vivani
Tabliczka Biała z Wanilią Wegańska BIO 80 g Ichoc Vivani

Składniki:
tłuszcz kakaowy* 37 %, cukier buraczany*, syrop ryżowy w proszku*, ORZECHY tygrysie mielone*, olej migdałowy* 2,7%, sól morska*, ekstrakt z wanilii bourbon*, laska wanilii bourbon mielona*.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,71 zł

szt.

Czekolada "Jak-Mleczna" Orzechowa BIO 50 g Las Vegan's

Czekolada "Jak-Mleczna" Orzechowa BIO 50 g Las Vegan's
Czekolada "Jak-Mleczna" Orzechowa BIO 50 g Las Vegan's

Składniki:
cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakaowca*, tłuszcz kakaowy*, pasta z ORZECHÓW LASKOWYCH* 15 %, płatki OWSIANE bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika*).
* certyfikowany składnik ekologiczny

Masa kakaowa minimum 39 %

Opis:
Tabliczka czekoladowo-orzechowa bezmleczna

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,49 zł

szt.

Czekolada Biała BIO 100 g Meybona

Czekolada Biała BIO 100 g Meybona
Czekolada Biała BIO 100 g Meybona

Czekolada Biała BIO 100 g Meybona

Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*, MLEKO pełne w proszku* (25 %), wanilia Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,63 zł

szt.

Czekolada Biała BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Biała BIO 100 g Rapunzel
Czekolada Biała BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Biała BIO 100 g Rapunzel

Delikatna, rozpływająca się w ustach biała czekolada wyprodukowana z certyfikowanych składników ekologicznych. 

Składniki
:
cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, mleko pełne w proszku* (28%), emulgator: lecytyny (z soi*), wanilia Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,51 zł

szt.

Czekolada Biała Waniliowa z Karmelizowanymi Nasionami Konopi BIO 80 g Vivani

Czekolada Biała Waniliowa z Karmelizowanymi Nasionami Konopi BIO 80 g Vivani
Czekolada Biała Waniliowa z Karmelizowanymi Nasionami Konopi BIO 80 g Vivani

Czekolada Biała Waniliowa z Karmelizowanymi Nasionami Konopi BIO 80 g Vivani

Składniki
tłuszcz kakaowy*, mleko pełne w proszku*, surowy cukier trzcinowy*, mleko odtłuszczone w proszku*, nasiona konopi karmelizowane*10% (surowy cukier trzcinowy*, nasiona konopi*, syrop glukozowy*, tłuszcz kakaowy*, sól morska, emulgator: lecytyna słonecznikowa*), tłuszcz mleczny*, sól morska 0,5%, ekstrakt wanilii Bourbon*, mielone strąki wanilii Bourbon*
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,78 zł

szt.

Czekolada Biała z Malinami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Biała z Malinami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska
Czekolada Biała z Malinami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Składniki:
czekolada biała* (cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, MLEKO pełne wproszku*, emulgator: lecytyny (z SOI*), malina liofilizowana*(2,8 %), jeżyna liofilizowana* (2,8 %) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,37 zł

szt.

Czekolada Biała z Truskawkami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Biała z Truskawkami BIO 53 g Cukiernia Staropolska
Czekolada Biała z Truskawkami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Biała z Truskawkami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada ręcznie robiona.
Zawiera liofilizowane truskawki.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,37 zł

szt.

Czekolada Biała z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Biała z Truskawkami i Jeżynami  BIO 53 g Cukiernia Staropolska
Czekolada Biała z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Biała z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada ręcznie robiona.
Zawiera liofilizowane truskawki i jeżyny.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,37 zł

szt.

Czekolada Biała z Truskawkami i Rabarbarem BIO 100 g Meybona

Czekolada Biała z Truskawkami i Rabarbarem BIO 100 g Meybona
Czekolada Biała z Truskawkami i Rabarbarem BIO 100 g Meybona

Meybona to czekolada o delikatnej rozpływającej się w ustach konsystencji, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. To idealna przekąska – kostka czekolady dostarcza energii i w pełni zaspokaja apetyt na słodycze. Czekolada ta sprawdzi się, jako drobny i niezobowiązujący prezent.
Walory produktu: wyrazisty smak, wysoka jakość surowców, idealna konsystencja.

Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*, pełne MLEKO w proszku*, kawałki truskawek*¹ (liofilizowane) (1,2%), kawałki rabarbaru*² (liofilizowane) (1,2%), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat truskawkowy, wanilia Bourbon*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Masa kakaowa minimum 35%, masa mleczna minimum 25%.

¹) 1,2 g liofilizowanych truskawek powstaje z ok. 12 g świeżych truskawek.
²) 1,2 g liofilizowanego rabarbaru powstaje z ok. 21 - 24 g świeżego rabarbaru.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,63 zł

szt.

Czekolada Biała z Wanilią BIO 100 g Vivani

Czekolada Biała z Wanilią BIO 100 g Vivani
Czekolada Biała z Wanilią BIO 100 g Vivani

Czekolada Biała z Wanilią BIO 100 g Vivani

Składniki:
masło kakaowe*, mleko w proszku * (40%), surowy cukier trzcinowy *, ekstrakt z wanili BOURBON*.
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-OKO-013.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,34 zł

szt.

Czekolada Biała z Wiórkami Kokosowymi BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Biała z Wiórkami Kokosowymi BIO 100 g Rapunzel
Czekolada Biała z Wiórkami Kokosowymi BIO 100 g Rapunzel

Czekolada Biała z Wiórkami Kokosowymi BIO 100 g Rapunzel

Pyszna czekolada, wyłącznie z naturalnych i ekologicznych składników. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
Wiórki kokosowe i najlepsza wanilia Burbon, nadają jej wyśmienity smak i aromat.
Należy  przechowywać w chłodnym miejscu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,51 zł

szt.

Czekolada Cappuccino BIO 100 g Vivani

Czekolada Cappuccino BIO 100 g Vivani
Czekolada Cappuccino BIO 100 g Vivani

Czekolada Cappuccino BIO 100 g Vivani

Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*, mleko pełne w proszku*, masa kakaowa*, śmietana w proszku* (zawiera mleko), kawa* (2,5%), odtłuszczone mleko w proszku*, serwatka w proszku* (zawiera mleko), ekstrakt z wanili Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,05 zł

szt.

Czekolada Cappucino Migdałowe z Morwą BIO 50 g Cocoa

Czekolada Cappucino Migdałowe z Morwą BIO 50 g Cocoa
Czekolada Cappucino Migdałowe z Morwą BIO 50 g Cocoa

Czekolada Cappucino Migdałowe z Morwą BIO 50 g Cocoa

Doskonała czekolada wyprodukowana wyłącznie z najwyższej jakości składników ekologicznych, które nie zostały poddane obróbce w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Pozwala to na zachowanie wszystkich składników odżywczych, jednocześnie tworząc doskonały smak. 
Dodatek kawy, wanilii, migdałów i morwy tworzy kompozycję smaku migdałowego cappuccino z owocową nutą.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Ciemna 75 % z Solą BIO 50 g Cocoa

Czekolada Ciemna 75 % z Solą BIO 50 g Cocoa
Czekolada Ciemna 75 % z Solą BIO 50 g Cocoa

Składniki:
nieprażone ziano kakaowca*, cukier kokosowy*, tłuszcz kakaowy*, sól himalajska

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Ciemna 80 % BIO 50 g Cocoa

Czekolada Ciemna 80 % BIO 50 g Cocoa
Czekolada Ciemna 80 % BIO 50 g Cocoa

Składniki:
nieprażone ziano kakaowca*, cukier kokosowy*, tłuszcz kakaowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zawartość masy kakaowej min. 80 %.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Ciemna 88% Bezglutenowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada Ciemna 88% Bezglutenowa BIO 50 g Cocoa
Czekolada Ciemna 88% Bezglutenowa BIO 50 g Cocoa

Oto klasyczna tabliczka ciemnej czekolady, w której zawartość kakao wynosi 88 %.
Smak tej wyjątkowej czekolady pozostaje na podniebieniu przez długi czas, gdzie nuty smakowe ziaren kakaowca naprawdę się ujawniają, z ich słodkimi, słonymi, kwaśnymi i gorzkimi tonami, które są odczuwalne na języku w jednym momencie.
Jest to czekolada, którą można zatrzymać dla siebie i którą najlepiej delektować się powoli, po jednym kawałku, z filiżanką dobrej kawy lub kieliszkiem czerwonego wina.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Składniki:
nieprażone ziarno kakaowca*, cukier kokosowy*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Zawartość masy kakaowej min. 88%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Ciemna 99% Bezglutenowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada Ciemna 99% Bezglutenowa BIO 50 g Cocoa
Czekolada Ciemna 99% Bezglutenowa BIO 50 g Cocoa

Oto klasyczna tabliczka ciemnej czekolady, w której zawartość kakao wynosi 99 %.
Smak tej wyjątkowej czekolady pozostaje na podniebieniu przez długi czas, gdzie nuty smakowe ziaren kakaowca naprawdę się ujawniają, z ich słodkimi, słonymi, kwaśnymi i gorzkimi tonami, które są odczuwalne na języku w jednym momencie.
Jest to czekolada, którą można zatrzymać dla siebie i którą najlepiej delektować się powoli, po jednym kawałku, z filiżanką dobrej kawy lub kieliszkiem czerwonego wina.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Składniki:
nieprażone ziarno kakaowca*, cukier kokosowy*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Zawartość masy kakaowej min. 99%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Creamy z Migdałami i Solą BIO 50 g Cocoa

Czekolada Creamy z Migdałami i Solą BIO 50 g Cocoa
Czekolada Creamy z Migdałami i Solą BIO 50 g Cocoa

Kompostowalne opakowanie.

Składniki:
cukier kokosowy*, tłuszcz kakaowy*, MIGDAŁY* 24%, nieprażone ziarno kakao*, sproszkowany miąższ kokosowy*, sól himalajska Masa kakaowa min. 47%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Creamy z Truskawkami BIO 50 g Cocoa

Czekolada Creamy z Truskawkami BIO 50 g Cocoa
Czekolada Creamy z Truskawkami BIO 50 g Cocoa

Czekolada Creamy z Truskawkami BIO 50 g Cocoa

Składniki:
cukier kokosowy*, tłuszcz kakaowy*, nieprażone ziarno kakaowca*, MIGDAŁY*, sproszkowany miąższ kokosowy*, wanilia Bourbon*, suszone truskawki* 12 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zawartość masy kakaowej min. 47 %.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Cynamonowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada Cynamonowa BIO 50 g Cocoa
Czekolada Cynamonowa BIO 50 g Cocoa

Czekolada Cynamonowa BIO 50 g Cocoa

Kolejna z naszych „białych” tabletek bez mleka i białego cukru w kompozycji. Czekoladowa masa stworzona na bazie blanszowanych migdałów i nektaru gotowanego na parze z kwiatów palmy kokosowej, tym razem ma również akcent cynamonowy. Propozycja zdecydowanie dla tych, którzy lubią białą czekoladę, tym razem w wegańskiej wersji bezmlecznej.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Czarna (Deserowa) z Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Czarna (Deserowa) z Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska
Czekolada Czarna (Deserowa) z Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Czarna (Deserowa) z Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska 

Składniki
czekolada ciemna* (miazga kakaowa*, cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (z soi*), malina liofilizowana* (2,8%) (*certyfikowany składnik ekologiczny). Masa kakaowa minimum 56,5%

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,37 zł

szt.

Czekolada Deserowa z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Deserowa z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska
Czekolada Deserowa z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Deserowa z Truskawkami i Jeżynami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada ręcznie robiona.
Zawiera liofilizowane truskawki i jeżyny.
Masa kakaowa minimum 56,5%.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,37 zł

szt.

Czekolada Deserowa z Truskawkami i Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Deserowa z Truskawkami i Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska
Czekolada Deserowa z Truskawkami i Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada Deserowa z Truskawkami i Malinami BIO 53 g Cukiernia Staropolska

Czekolada ręcznie robiona.
Zawiera liofilizowane truskawki i maliny.
Masa kakaowa minimum 56,5%. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,37 zł

szt.

Czekolada Gorzka 70% Kakao z Orzechami Pekan BIO 50 g Cocoa

Czekolada Gorzka 70% Kakao z Orzechami Pekan BIO 50 g Cocoa
Czekolada Gorzka 70% Kakao z Orzechami Pekan BIO 50 g Cocoa

Ekologiczna Czekolada Gorzka 70% Kakaowca z Orzechami Pekan BIO 50 g Cocoa

Najbardziej wytrawna czekolada z naszej kolekcji. Niewielka ilość cukru z kwiatów kokosa, oraz 10% roztartych w masie kakaowej orzechów laskowych, reszta to dokładnie roztarte ziarna i tłuszcz kakaowy. Cytrusowy akcent, charakterystyczny dla kakao z Peruwiańskich wzgórz jest dość dominujący co sprawia że  orzechy pecan są jedynie subtelnym dodatkiem.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,53 zł

szt.

Czekolada Gorzka 72 % BIO 100 g Meybona

Czekolada Gorzka 72 % BIO 100 g Meybona
Czekolada Gorzka 72 % BIO 100 g Meybona

Czekolada Gorzka 72 % BIO 100 g Meybona

Składniki:
miazga kakaowa*, cukier trzcinowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*, wanilia Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Masa kakaowa min. 72 %.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,63 zł

szt.

Czekolada Gorzka 75% BIO FT 100 g Alce Nero

Czekolada Gorzka 75% BIO FT 100 g Alce Nero
Czekolada Gorzka 75% BIO FT 100 g Alce Nero

Czekolada Gorzka BIO Fair Trade 100 g Alce Nero

Alce Nero 75% extra gorzka czekolada ma intensywny, gorzki smak ze słodką nutą.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,46 zł

szt.

Czekolada Gorzka 75% Kakao BIO 80 g Vivani

Czekolada Gorzka 75% Kakao BIO 80 g Vivani
Czekolada Gorzka 75% Kakao BIO 80 g Vivani

Czekolada Gorzka 75% Kakao BIO 80 g Vivani

Składniki:
masa kakaowa*, cukier kokosowy* (23%), tłuszcz kakaowy*
*certyfikowany składnik ekologiczny

Kraj producenta: Niemcy
Kraj pochodzenia składników: Panama 
Certyfikaty: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,34 zł

szt.

Czekolada Gorzka 85 % BIO 100 g Meybona

Czekolada Gorzka 85 % BIO 100 g Meybona
Czekolada Gorzka 85 % BIO 100 g Meybona

Czekolada Gorzka 85 % BIO 100 g Meybona

Składniki:
miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, kakao w proszku*, cukier trzcinowy nierafinowany*, wanilia Bourbon* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Masa kakaowa min. 85 %.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,63 zł

szt.

Spis treści

Jak wybrać dobrą czekoladę?

Sklepowe półki wprost uginają się od rozmaitych słodkości. Wiele supermarketów poświęca czekoladzie całe alejki, oferując wybór przyprawiający klientów o zawrót głowy. Tabliczki małe i duże, czekolady białe, mleczne, ciemne, a nawet różowe, szeroki wachlarz marek oraz nieograniczony katalog smakowych kompozycji… By nie zagubić się w kolorowym gąszczu łakoci, a przy tym uniknąć rozczarowania, warto poznać kilka pomocnych wskazówek i posiłkować się nimi podczas kolejnych zakupów.

Dobry skład czekolady to podstawa

Ciekawe opakowania i wyraziste barwy jako pierwsze przyciągają wzrok, jednak to, co bardziej istotne, kryje się na spodniej stronie tabliczki. W przypadku czekolady, ale też wielu innych wyrobów, należy kierować się zasadą "mniej, znaczy więcej" – krótka lista składników wysokiej jakości pozytywnie świadczy o produkcie, gwarantując korzyści płynące z jego spożywania. Dobra ciemna czekolada bazuje na trzech głównych filarach, są to miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz cukier. Ewentualną resztę mogą stanowić dodatki smakowe – bakalie, przyprawy, nadzienia itp. Sytuacja ma się bardzo podobnie również w kwestii białych tabliczek, z tą różnicą, że nie zawierają one miazgi kakaowej.

Wiedząc już, co posiada w swoim składzie zdrowa czekolada, na jakie składniki nie ma w nim miejsca? Po pierwsze syrop glukozowo-fruktozowy, jako tańszy zamiennik bardziej wartościowych cukrów. Jego spożywanie w dużych ilościach podwyższa ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2, powoduje otyłość, wywołuje zaburzenia pracy wielu narządów, a także przyspiesza starzenie się organizmu. Kolejnym czarnym charakterem na liście jest zastępujący korzystne tłuszcze – utwardzony olej palmowy. Nie dość, że zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, to jeszcze stanowi niezwykle nieetyczny ze środowiskowego punktu widzenia produkt. Ostatnim w niechlubnej trójce jest polirycynooleinian poliglicerolu E476 – półsyntetyczny emulgator i stabilizator, pozwalający szybko otrzymać zadowalającą konsystencję czekolady (która powinna być efektem wysokiej jakości składników i odpowiedniego procesu przetwórczego). Jego nadmierne spożycie może powodować uszkodzenia nerek oraz wątroby.

Dobry skład czekolady to podstawa. O tym, czy zostanie uznana za smaczną – decydują w dużej mierze osobiste preferencje. Warto poznać różne jej rodzaje, spróbować rozmaitych wariantów, w tym także nieoczywistych kompozycji – i dopiero wtedy wybrać swoją ulubioną.

czekolada

Czekolada gorzka

Spośród innych tabliczek czekoladę gorzką wyróżnia wysoka zawartość kakao – od 70 do nawet 99 procent. To najzdrowsza postać tego aromatycznego produktu. Podobnie jak w przypadku kawy – czysta, prosta kompozycja ma wierne grono swoich entuzjastów, zdolnych odnaleźć i docenić subtelne różnice ukryte w pojedynczych kęsach. Oczywiście konsumenci mają do wyboru także wyroby z dodatkami – słodkimi, a także wytrawnymi.

Gorzkie czekolady mylone są często z deserowymi, jednak istnieje między nimi istotna różnica. Te drugie cechuje niższa zawartość kakao, pomiędzy 30 a 70 procent. To właśnie one najczęściej znajdują zastosowanie w cukiernictwie, m.in. jako baza do produkcji pralinek.

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Ekologiczna gorzka czekolada to samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów, przede wszystkim magnez, żelazo, potas, a także witaminy z grupy B i K. Jest również źródłem cennych flawonoli i polifenoli, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. To jednak nie wszystko! Na co jeszcze pomaga czekolada? Otóż: 

  • Wspiera serce, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, obniża ryzyko wystąpienia zawału,

  • stymuluje powstawanie i odnowę neuronów, poprawiając zapamiętywanie, skracając czas reakcji oraz ułatwiając koncentrację,

  • pomaga regulować poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy typu 2 i insulinooporności,

  • działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo,

  • redukuje poziom cholesterolu,

  • poprawia nastrój, działa antydepresyjnie, pomaga się zrelaksować i złagodzić objawy odczuwanego stresu,

  • wywołuje uczucie większej sytości po posiłkach, wspomagając odchudzanie,

  • poprawia jakość snu,

  • łagodzi kaszel i objawy astmy – dzięki zawartej z niej teobrominie,

  • działa przeciwbiegunkowo. 

Dobroczynne właściwości kakaowej tabliczki zdaje się potwierdzać wiek Jeanne Calment – uznawanej za najdłużej żyjącą osobę w historii. Zmarła pół roku po obchodach 122 urodzin i swoją długowieczność przypisywała m.in. czekoladzie, której jadła prawie kilogram tygodniowo!

Czekolada z orzechami

Czekolada z orzechami to smakowite i wartościowe połączenie. Na świecie występuje wiele gatunków orzechów (oraz rozmaitych innych plonów zaliczanych do ich grona) – laskowe, włoskie, pistacje, ziemne, nerkowce, kokosowe, migdały, pini… Stanowią zdrowy i pożywny produkt, zawierający białko, cenne minerały, witaminy i tłuszcze. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, układu krążenia, a także piękny wygląd skóry. Sumując te walory z dobroczynnymi właściwościami czekolady, można otrzymać wyjątkowo bogaty smakołyk. Dodatkowo zestawienie kremowej słodkiej czekolady z lekko słonymi akcentami chrupiących orzechów, tworzy niesamowity efekt. Przepadają za nim łasuchy na całym świecie, a producenci smakowitych tabliczek oraz kremów kanapkowych doskonale o tym wiedzą!

czekolada z orzechami

Czekolada bez cukru

Czekolada bez cukru jest uważana jako zdrowa dietetyczna słodycz. Biały cukier jedzony w nadmiarze szkodzi – to powszechna w dzisiejszym świecie wiedza. Chcąc uzyskać słodki smak przekąski, lepiej wybrać jego zdrowsze zamienniki – miód, cukier trzcinowy, syrop daktylowy lub pozyskiwany z agawy. Czasem jednak konieczna staje się eliminacja wszystkich kalorycznych i posiadających wysoki indeks glikemiczny dodatków – czy trzeba wtedy pożegnać się z czekoladą? Na szczęście – nie!

W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu można kupić wysokiej jakości czekoladę bez cukru – z dodatkiem niskokalorycznych lub posiadających zerową wartość energetyczną słodzików, np. stewią. Bezpiecznie mogą sięgać po nią osoby z zaburzeniami glikemii, walczące z nadwagą lub borykające się z kandydozą. Taka tabliczka oferuje niezmieniony smak ulubionej przekąski oraz szereg wartości odżywczych bez balastu zbędnych kalorii.

Czekolada bez cukru to również świetny produkt dla dzieci. Zdrowe słodziki takie jak ksylitol czy erytrol mają dobroczynny wpływ na stan uzębienia – zapobiegają tworzeniu się płytki bakteryjnej, a także powstawaniu próchnicy.

Czy gorzka czekolada pomaga schudnąć?

Jedzenie słodyczy kojarzy się raczej z przyczyną pojawienia się dodatkowych kilogramów niż sposobem na ich zrzucenie. Co ciekawe, podczas odchudzania nie trzeba rezygnować ze wszystkich słodkości, a dodatkowo zachowanie w diecie zdrowych łakoci, pomoże z sukcesem i dobrym samopoczuciem przejść przez proces redukcji wagi. Najlepsza na diecie będzie (oczywiście jedzona z umiarem) gorzka czekolada wysokiej jakości. Zawarte w niej substancje zapobiegają gwałtownym wahaniom cukru we krwi oraz napadom tzw. wilczego głodu. Kakao zwiększa również uczucie sytości i poprawia nastrój, zmniejsza zatem podatność na podjadanie, zwłaszcza to wywołane złym humorem towarzyszącym walce z nadmiernymi kilogramami.

Czekolada mleczna

Mleczna czekolada to taka, która oprócz podstawowych składników, jakimi są miazga kakaowa, tłuszcz i cukier, zawiera też mleko w proszku. Ilość kakao obecnego w tabliczce jest znacznie niższa niż w wariancie gorzkim – oscyluje pomiędzy 25 a 50%. Ta wersja czekolady wciąż oferuje mnóstwo dobroczynnych składników, jednak dostarcza również większej ilości kalorii. Mleczna czekolada to ogromny zastrzyk energii – spora dawka węglowodanów stanowi wsparcie podczas intensywnej pracy umysłowej lub wysiłku fizycznego, nie obciążając zbytnio przewodu pokarmowego. Oprócz tego pozwala obniżyć poziom odczuwanego stresu oraz pozytywnie wpływa na nastrój.

Głównie na korzyść mlecznej czekolady przemawiają jej smak i aksamitna konsystencja. Rozpływająca się w ustach słodycz nie potrzebuje dodatków, choć i takie wersje mają szerokie grono swoich wielbicieli, zwłaszcza wśród dzieci. Delikatność i kremowość można jednak uzyskać również bez mleka. To świetna wiadomość dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Ciekawostką na rynku czekolad są tabliczki wegańskie. Oferują one walory bardzo podobne do tradycyjnych mlecznych łakoci, jednak powstały na bazie napojów roślinnych np. mleka kokosowego lub ryżowego.

Czekolada biała – tradycyjna, wegańska i keto

Biała czekolada tworzy wyjątkowo udane kompozycje z wanilią, kokosem, migdałami oraz owocami jagodowymi. Oprócz słodyczy posiada charakterystyczną lekkość, a wręcz ulotność. Nieobecność brązowego kakao w jasnej tabliczce sprawia, że niektórzy (niesłusznie) wykluczają ją z grona prawdziwych czekolad. Smakołyk powstający na bazie masła kakaowego oferuje szereg walorów. Pozytywnie wpływa na nastrój, stymulując produkcję serotoniny, zawiera witaminę K i E, a także redukuje stres. Substancje zawarte w białej czekoladzie wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz pomagają regulować wydzielanie insuliny.

Co ciekawe – biała czekolada może stanowić produkt wegański, jak również wpisujący się w rozmaite sposoby odżywiania. Nowoczesne marki stawiają na innowacyjne rozwiązania, pozwalające osiągnąć zdumiewające efekty. Tabliczka bazująca na ekologicznym tłuszczu kakaowym, miąższu kokosa, erytrolu i błonniku akacjowym to jednocześnie przepyszny produkt, wybór odpowiedni dla osób wykluczających nabiał z codziennego menu oraz znakomity deser spełniający wymogi diety ketogenicznej.

czekolada

Czy czekolada jest bezglutenowa?

Wśród tabliczek leżących na sklepowych półkach przyciągają wzrok czekolady bezglutenowe. Znając podstawowy skład standardowej tabliczki i wiedząc, że gluten powiązany jest ze zbożami, czy takie oznaczenie nie jest zbędne? Problemem w tym wypadku nie są substancje bazowe, ale proces przetwórczy. Często zakłady produkcyjne dzielą swoją przestrzeń na sekcje poświęcone różnym wyrobom. Oprócz tabliczek czekolady równolegle powstają np. batony, ciastka lub płatki śniadaniowe. Ryzyko jest niewielkie, jednak możliwość zanieczyszczenia glutenem to realny scenariusz, stąd producenci mają obowiązek informować o tym konsumentów. Cierpiąc na celiakię, warto zatem sięgać po tabliczki oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, gwarantującego czystość linii produkcyjnej – aby nic nie zepsuło słodkiej chwili przyjemności.

Czekolada w kuchni – gorzka, mleczna, biała, a może różowa?

Chociaż wysokiej jakości czekolada stanowi samodzielnie doskonały deser, może stać się dodatkowym atutem smakowitych potraw. Rozpuszczona w kąpieli wodnej efektownie udekoruje ciasta i torty różnymi odcieniami bieli, brązu lub różem, doda nuty słodyczy zdrowym owsianym ciasteczkom czy batonikom, otuli praliny lub ozdobi wiórkami lody, bitą śmietanę lub puszyste kremy. Idealnie nadaje się również do zatapiania w niej świeżych owoców – truskawek, borówek, cząstek pomarańczy… Można nadziewać nią francuskie rogaliki, maślane bułeczki, polewać naleśniki i gofry.

Czekolada doskonale współgra też z wytrawnymi potrawami. Świetnie sprawdzi się w aksamitnych sosach towarzyszących kaczce, wołowinie lub dziczyźnie. Korzystnie komponuje się z grzybami oraz serami pleśniowymi, a także udanie podkreśla smak grillowanych warzyw.

Czy czekolada może się zepsuć?

Znaleziona czasem w ciemnym kącie spiżarni tabliczka czekolady to nie lada niespodzianka. Marnowanie żywności stanowi ogromny problem dzisiejszego świata, dlatego u wielu osób w tej sytuacji pojawia się pytanie – wyrzucić do kosza czy jednak zjeść? To zależy. Każdy przeterminowany produkt może być niebezpieczny dla zdrowia, dlatego takie kuchenne znalezisko należy najpierw dokładnie obejrzeć. Jeśli zapach i wygląd tabliczki nie budzą zastrzeżeń – powinna być bezpieczna. Gorzkie czekolady o prostym składzie bez nadzienia lub owoców znacznie wolniej się psują i zazwyczaj są zdatne do spożycia jeszcze przez kilka miesięcy po zalecanym terminie.

Czasem, na długo przed wyznaczoną datą ważności, po rozpakowaniu okazuje się, że pokrywa ją biały nalot. Nie jest to w żadnym wypadku sygnał o zepsuciu czekolady, a jedynie o niewłaściwym jej przechowywaniu. Tabliczki czekolady powinny być składowane w miejscach o niskiej wilgotności, zabezpieczonych przed bezpośrednim oddziaływaniem promieni słonecznych, w temperaturach nie wyższych niż 18 stopni Celsjusza. Jeśli warunki te są zaburzone, może dojść do powolnego roztopienia się czekolady i jej ponownego zastygania – wtedy właśnie pojawia się biały nalot. Nie jest on raczej szkodliwy, lecz psuje wygląd i smak wyrobu.

Nawet taki produkt wciąż jednak można wykorzystać. Wystarczy rozpuścić felerną tabliczkę w kąpieli wodnej i użyć jej do domowych wypieków np. brownie lub muffinek. Nada się także jako polewa do ciasteczek, naleśników lub innych deserów.

czekolada bio

Czekolada - podsumowanie

Jedzenie czekolady to przyjemność angażująca wszystkie zmysły. Pozwala cieszyć oczy klasycznymi tabliczkami w odcieniach od porcelanowej bieli aż po głęboki brąz, ale też małymi arcydziełami przygotowywanymi przez mistrzów cukierniczych na specjalne okazje.

Charakterystyczny trzask towarzyszący dzieleniu smakołyku na mniejsze kawałki może mieć różny charakter – dźwięk wyraźny i ostry świadczy o wysokiej zawartości kakao, natomiast bardziej miękki odgłos charakteryzuje grupę wyrobów mlecznych o wyższej zawartości tłuszczu. Aromatu czekolady nie sposób pomylić z żadnym innym – otula, odpręża i wywołuje uśmiech na twarzy. Bogactwo wyboru dodatków oferuje aksamitną gładkość lub zaskakującą chrupkość, nuty owocowe, karmelowe czy korzenne. Oczywiście o czekoladzie można z przyjemnością mówić, pisać i czytać godzinami, jednak zdecydowanie najlepiej jej spróbować! 

Ciekawostki o czekoladzie

  • 12 kwietnia obchodzony jest w Polsce Dzień Czekolady? To okazja, którą koniecznie należy uczcić, sięgając po smakowitą tabliczkę!

  • od niedawna można skosztować całkowicie naturalnej, różowej (zwanej też rubinową) czekolady? Tabliczki "ruby" wytwarzane są z unikalnych odmian kakaowca, uprawianych w Brazylii, Ekwadorze oraz na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

  • największa na świecie wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa tabliczka czekolady ważyła 13852,71 kg? Stworzyła ją w 2007 roku firma Hershey z okazji obchodów 100-lecia istnienia marki.

  • mleczna czekolada z całymi orzechami stanowi jeden z najczęściej wybieranych rodzajów tabliczki? Jest szczególnie popularna jako niewielki słodki upominek, lubiany przez dzieci i dorosłych. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium