Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Kasza manna, inaczej grysik. Wartość w odżywianiu. 0
Kasza manna, inaczej grysik. Wartość w odżywianiu.

Kasza manna, inaczej grysik, powstaje w procesie przemiału ziarna pszenicy jako jeden z cennych produktów ubocznych. Stanowi najdrobniejszą z frakcji tak zwanego bielma mącznego, czyli tego, co znajduje się pod okrywą nasienną ziarna. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych.

Na półkach sklepowych mamy zwykle dwa rodzaje manny. Jeden to tradycyjna kaszka, w której powinny być wyraźnie widoczne cząsteczki bielma. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak. Wymaga ona ok. 10 minut gotowania. Drugi to kasza manna błyskawiczna, którą gotuje się 3 minuty, ale ma ona mniej wartości odżywczych.

Z całą pewnością pośród polskich kasz można znaleźć wiele zdrowszych, bardziej wartościowych odmian, aczkolwiek manny z całą pewnością nie należy pomijać jako bezwartościowego kleiku.

Składniki odżywcze kaszy manny

Kasza manna przede wszystkim dostarcza nam węglowodanów, w tym skrobi oraz niewielkiej ilości błonnika. Z tego punktu widzenia jest to pokarm dość tuczący i odznaczający się podwyższonym indeksem glikemicznym (IG 60). Wartość kaloryczna 100 g manny to ok. 360 kcal, węglowodany stanowią tu ok. 73 g. Nie jest jednak prawdą, że to tylko puste kalorie.

W kaszy mannie znajdziemy przede wszystkim bogactwo jodu, nieporównywalne z żadną inną z kasz. Wobec występujących w coraz szerszej skali problemów z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, dieta bogata w jod odgrywa ważną rolę zapobiegawczą i powinny o niej pomyśleć kobiety ciężarne oraz planujące ciążę, a także ludzie rzadko spożywający ryby i owoce morza.

Poza tym kasza manna zawiera znaczące ilości witamin z grupy B, zwłaszcza witamin B1, B2, PP i B6 oraz kwasu foliowego, przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz skuteczniejszej przemiany węglowodanów w energię. Niebagatelny jest również poziom żelaza w pszennym grysiku – w jednej porcji znajduje się aż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo. To informacja ważna szczególnie dla osób zagrożonych anemią, a także wszystkich wegetarian.

Wśród mikroelementów i minerałów zawartych w kaszy mannie należy wymienić fosfor (13%), miedź (11%), żelazo (10%), cynk (8%), magnez (5%), potas (2%), wapń (2%), sód (0,2%).

Osoby, którym zależy na posiłkach bogatszych w składniki odżywcze, powinny pomyśleć o alternatywnych odmianach kaszy manny, które można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.
Będą to: orkiszowa kasza manna, występująca również w wersji pełnoziarnistej oraz razowa kasza manna będąca doskonałym źródłem błonnika spożywczego. Obecnie można też znaleźć kaszę mannę z płaskurki i samopszy – starych, wartościowych odmian pszenicy.

Należy pamiętać, że kasza manna, w odróżnieniu od np. kaszy jaglanej czy gryczanej, zawiera gluten. Powinni jej unikać chorzy na celiakię, bądź osoby z nietolerancją glutenu.

Jeśli chodzi o osoby na diecie odchudzającej, zdania specjalistów są podzielone. Z jednej strony bowiem wspomniany już wysoki indeks glikemiczny i niewielka zawartość błonnika czynią z kaszy manny danie dość obciążające bilans kaloryczny i łatwo podnoszące poziom cukru we krwi.

Z drugiej strony, skrobia zawarta w gotowanym grysiku znakomicie zaspokaja głód i pozwala długo czuć się sytym po posiłku. Ostateczny wpływ na figurę i zdrowie mają głównie dodatki takie jak cukier, mleko czy czekolada.

Kasza manna przede wszystkim jednak jest doskonałą propozycją dla osób borykających się z różnego rodzaju dolegliwościami gastrycznymi: chorobami wątroby i przewodów żółciowych, wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, problemami trawiennymi.

Zarówno przy braku apetytu, jak i problemach takich jak zgaga, wrzody żołądka czy zespół drażliwego jelita poleca się podawanie delikatnych kasz o gładkiej konsystencji oraz mało wyraźnym smaku. Także w czasie gorączki, po przebytych infekcjach układu pokarmowego, np. grypie żołądkowej oraz po przebytych operacjach, zwłaszcza gastrologicznych przez pierwsze 2-3 dni lekkostrawna kasza manna wspaniale zaspakaja potrzeby energetyczne organizmu, nie obciążając niepotrzebnie procesu trawienia.

Kasza manna w kuchni

Niegdyś kasza manna stanowiła podstawowy element dziecięcej diety. Gotowana na wodzie lub mleku, z dodatkiem owoców czy syropu malinowego była - i nadal jest prawdziwym przysmakiem maluchów. Można ją urozmaicić dodatkami: miód, syrop klonowy, kakao, mielony mak, karob, orzechy, bakalie, cynamon, kardamon oraz imbir.

Jednak grysik ma w kuchni dużo większe zastosowanie. Kaszę mannę stosuje się zarówno jako samodzielną potrawę – budyń, leguminę, kostkę zastępującą makaron w zupach, jak i jako środek zagęszczający do sosów, ciast i zup, również jako dodatek do pulpetów, kotletów, pasztetów, klusek.
Niektórzy używają kaszy również jako panierki do kotletów.

Kaszę mannę można gotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Wystarczy odpowiednią ilość kaszy dodać do wody lub mleka. Gotować, jednocześnie mieszając przez około 3-5 minut - do czasu aż zgęstnieje. W zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję, zalecana jest 1 łyżeczka kaszy na 100 ml płynu w przypadku pożądanej płynnej kaszy, oraz 2 łyżeczki kaszy na 100 ml, jeśli chcemy, aby kasza była gęsta.

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl