Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Kasza orkiszowa. Jej charakterystyka. 0
Kasza orkiszowa. Jej charakterystyka.

Orkisz spokrewniony jest z pszenicą, uważany nawet za jej odmianę. Prawdopodobnie powstał w wyniku hybrydyzacji pszenicy jarej i dzikiej koziej trawy.
To jedna z najstarszych uprawnych roślin w historii. Badacze uważają, że uprawiano je już 8000 lat temu na terenach dzisiejszego Iranu, zaś do Europy dotarł 2000 lat później. Nie jest to roślina zbyt wymagająca, łatwo się ją uprawia i nie potrzebuje nawożenia. W starożytności orkiszem karmiono gladiatorów i olimpijczyków, miał ponoć dodawać im sił do walki.

Później orkisz został wyparty przez dużo bardziej wydajne zboża. W XII wieku o jego niezwykłych właściwościach prozdrowotnych pisała święta Hildegarda z Bingen – niemiecka mistyczka i ówczesna „naturopatka”, która w swoim programie zdrowia uznała orkisz za podstawowe zboże wykorzystywane w diecie. Święta Hildegarda uważała, że kasza orkiszowa wzmacnia umysł oraz wpływa na dobry nastrój.

Współcześnie orkisz powraca jako zdrowe pożywienie, zwłaszcza w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i innych częściach Europy.
Jest w nim cała gama substancji odżywczych - witamin, minerałów i niezbędnych związków organicznych, których nie zawierają inne zboża i formy pszenicy. Orkisz to nie tylko mąka, ale także kasza orkiszowa, która obecnie nie jest w Polsce bardzo popularna, ale zyskuje coraz większe grono zwolenników.

Kasza orkiszowa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz zawiera niewielkie ilości glutenu, w porównaniu do zwykłych odmian pszenicy. Podczas zbioru nie traci łuski, chroniącej ziarna przed wpływem pestycydów. Jest bogata w węglowodany, ma bardzo wysoki poziom białka (21% dziennego zalecanego spożycia) i błonnika pokarmowego (30% w jednej porcji). Białko ma znaczenie zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej, gdy nie dostarczają go sobie razem z mięsem.

Najważniejsze cechy prozdrowotne kaszy orkiszowej:

  • działa odtruwająco i regenerująco oraz wspomaga pracę wielu narządów wewnętrznych. Stanowi źródło witaminy A, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), D i E. Kasza orkiszowa jest tez bogata w niezbędne do funkcjonowania organizmu sole mineralne, takie jak: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo;
  • dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża, a nawet eliminuje poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi;
  • ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm – za sprawą błonnika, kasza orkiszowa pozytywnie działa na układ pokarmowy. Błonnik wspomaga wchłanianie substancji odżywczych i przemieszczanie pokarmu przez przewód pokarmowy, przyspiesza absorpcję składników odżywczych i pomaga zmniejszyć stany zapalne, wzdęcia i skurcze, usuwa nadmiar gazów, zwalcza biegunkę i wspomaga leczenie wrzodów. Orkisz ma jedną z najwyższych zawartości błonnika we wszystkich odmianach pszenicy;
  • zawiera wiele mikroelementów koniecznych dla zdrowia kości. Minerały te przyczyniają się do rozwoju tkanki kostnej, a ich zwiększony poziom w organizmie może zapobiegać osteoporozie i innym stanom związanym z wiekiem, które pogarszają stan naszego kośćca;
  • wysoki poziom fosforu, w połączeniu z imponującą zawartością białka w kaszy orkiszowej, czyni ten produkt bardzo ważnym dla rozwoju i wzrostu nowych tkanek, naczyń krwionośnych, mięśni, kości i narządów. Fosfor jest jednym z podstawowych elementów niezbędnych do tworzenia nowych białek i DNA nowych komórek;
  • reguluje pracę hormonów – niacyna to jedna z bardziej wartościowych witamin, które znajdują się w kaszy orkiszowej. Niacyna dba o prawidłową pracę nadnerczy w organizmie, szczególnie w produkcji hormonów płciowych;
  • usprawnia przepływ krwi – wysoka zawartość żelaza i miedzi w kaszy orkiszowej usprawnia krążenie krwi w organizmie. Żelazo i miedź są niezbędne do wytwarzania krwinek czerwonych. Ich zwiększona produkcja przyspiesza przepływ krwi w organizmie, co oznacza dodatkową dostawę tlenu do narządów i tkanek, przyspieszenie gojenia, lepszy wzrost włosów, podwyższony poziom energii i sprawny metabolizm. Duża zawartość żelaza zapobiega niedokrwistości w organizmie;
  • oczyszcza organizm – zauważono bezpośredni wpływ spożywania kaszy orkiszowej na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dlatego zalecane jest włączenie jej do wszystkich diet oczyszczających. Nieocenione jest jej działanie na rekonwalescencję organizmu po różnych terapiach lekowych;
  • jest doskonałym produktem dla cukrzyków, ponieważ wykazuje niski indeks glikemiczny, a tym samym powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, a nie jego nagłe i gwałtowne skoki. Wysoka zawartość błonnika w kaszy orkiszowej może regulować uwalnianie i rozkład prostych cukrów na glukozę oraz uwalnianie insuliny w organizmie, pomaga kontrolować cukrzycę u tych, którzy już cierpią na tę chorobę lub zapobiegać jej rozwojowi;
  • działa na układ nerwowy i wzmacnia pamięć - odżywia organizm wzmacniając układ nerwowy oraz usprawniając jego funkcjonowanie;
  • poprawia nastrój, głównie za sprawą obecności magnezu. Wykazuje właściwości antydepresyjne i pozytywnie wpływa na stan naszego umysłu. Wiadomo również, że tiamina znacznie wzmacnia układ odpornościowy i stymuluje mechanizmy obronne organizmu, a także łagodzi stres psychiczny i niepokój. Orkisz jest jednym z niewielu zbóż, które wyróżniają się wysokim poziomem tiaminy;
  • jedzenie kaszy orkiszowej nie tylko poprawi odporność, ale też zwalczy stany zapalne i przeziębienie. Orkisz ma właściwości rozgrzewające i napotne, a dzięki zawartości rodanidu, naturalnego antybiotyku, wzmacnia system immunologiczny.

Kasza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą ją spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Niestety, jest też dosyć kaloryczna, dlatego należy uważać z ilością pokarmu. 100 g suchej kaszy orkiszowej to prawie 340 kalorii, dlatego zaleca się gotowanie jej na wodzie lub niskotłuszczowym mleku.

Mimo swej kaloryczności, kasza orkiszowa jest bardzo lekkostrawna. Podawana dzieciom w rozszerzaniu diety lub pacjentom onkologicznym po przebytej chemioterapii dostarczy zdrowych kalorii i energii bez obciążania układu trawiennego.

Jak każdy produkt pochodzący z pszenicy, kasza orkiszowa zawiera gluten. W orkiszu jest go mniej niż w ziarnach, z których wypieka się białe pieczywo. Gluten pochodzący z kaszy orkiszowej jest dodatkowo dobry jakościowo, dlatego osoby cierpiące na łagodną odmianę celiakii nie powinny mieć problemów z jego trawieniem.

Kasza orkiszowa w kuchni

Kasza orkiszowa używana może być podobnie do kasz pszennych i gryczanych. Pamiętajmy o jej odpowiednim przechowywaniu w suchym i chłodnym miejscu, co przedłuża jej przydatność do spożycia.

Można z niej przygotować wiele zdrowych, smacznych dań. Może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Jest smacznym zamiennikiem porannej owsianki. Wystarczy ugotować kaszę orkiszową na mleku, dosłodzić i podać w towarzystwie owoców i bakalii, a także aromatycznych przypraw, takich jak cynamon lub kardamon. Na obiad możemy usmażyć kotlety rybne z kaszą orkiszową albo po prostu zastąpić nią ziemniaki.
Zwolennicy wytrawnych dań mogą przygotować sałatki na bazie kaszy orkiszowej z dodatkiem mięsa i warzyw. Amatorzy kuchni roślinnej chętnie dodają ją do warzywnego gulaszu, lepią wegańskie pulpeciki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do rozmaitych zup, na przykład do krupniku lub pomidorowej.

Przygotowanie kaszy orkiszowej

Przed ugotowaniem należy ją moczyć przez kilka godzin, jeszcze lepiej pozostawić ją w wodzie na całą noc. Taki zabieg sprawia, że wyeliminujemy substancje ograniczające wchłanianie cennych witamin i minerałów, jak choćby kwas fitynowy, który nadaje kaszy nieprzyjemny gorzki posmak. Jeśli chcemy na szybko przygotować smaczne danie z kaszą, warto opłukać ją najpierw zimną, a potem ciepłą wodą.
Do gotującej się osolonej wody wsypujemy kaszę w proporcji 2:1. Warto ją co chwilę mieszać do momentu ponownego zagotowania się wody. Kaszę gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. Ważne jest, by w trakcie gotowania nie mieszać zawartości garnka. Kiedy ziarna wchłoną wodę, kasza będzie gotowa.

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl