Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Skrobia Kukurydziana. Cechy, właściwości, stosowanie.
Jak stosować Skrobię Kukurydzianą

Skrobia kukurydziana otrzymywana jest z białych pręcików kukurydzy. Nie z ziaren jak mąka kukurydziana. Jest też nazywana maizeną lub mazeiną. Ma biały kolor, nie posiada smaku ani zapachu. Jej postać sproszkowana w połączeniu z wodą przybiera konsystencję kleiku.

Podstawową cechą skrobi kukurydzianej jest brak zawartości glutenu, dlatego też może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Polecana jest również osobom na diecie proteinowej (Dukana).

Skrobia kukurydziana jest bogatym źródłem węglowodanów. W 100 g skrobi kukurydzianej znajduje się 351 kcal. Pozostałe wartości odżywcze skrobi kukurydzianej są obecne w stopniu minimalnym. Skrobia ta nie posiada wybitnych właściwości prozdrowotnych.

Jest jednak znakomitym dodatkiem do żywności, mającym wpływ na teksturę, a także znacznie polepszającym wiązanie wody. Może być stosowana jako środek wypełniający. Ze względu na obecność w swojej strukturze łatwo fermentujących węglowodanów, skrobia kukurydziana jest także rekomendowana jako dodatek w procesie warzenia piwa i produkcji alkoholu.

Skrobia kukurydziana może być stosowana jako zamiennik mąki. Można zagęszczać nią zupy i sosów oraz dodawać do ciast i domowego pieczywa w celu uzyskania drobnej tekstury wypieku oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Dzięki skrobi kukurydzianej potrawy są bardziej przezroczyste i lśniące. Bardzo dobrze sprawdza się do przygotowywania budyniu, kisielu oraz różnorodnych kremów do ciast.

Znosi dobrze nawet bardzo wysokie temperatury i długi czas obróbki, ale jej właściwości ulegają ograniczeniu w obecności kwaśnych oraz słodkich składników. Dla najlepszych efektów należy zawsze łączyć skrobię kukurydzianą z zimnym płynem i dopiero potem podgrzewać –tym sposobem zapobiegniemy powstawaniu grudek.

Ponadto skrobię kukurydzianą wykorzystuje się, aby ochronić produkty spożywcze przed sklejaniem się i zawilgoceniem – może to dotyczyć słodyczy czy kawałków sera.

Uwaga! Sosy i kremy z dodatkiem skrobi kukurydzianej nie powinny być zamrażane, gdyż po rozmrożeniu stracą swoją oryginalną konsystencję.

Kiedy wykorzystać skrobię kukurydzianą, a kiedy ziemniaczaną?

Ogólne zasady mówią, że skrobia pozyskiwana z kukurydzy ma wyraźniejszy smak, mocniej gęstnieje i lepiej znosi długie gotowanie niż skrobia ziemniaczana. Tą pierwszą poleca się więc do sosów, zapiekanek i nadzień, w których wszystkie składniki łączymy już na początku. Skrobię ziemniaczaną warto wykorzystywać natomiast jak delikatny czynnik zagęszczający i dodający aksamitnej konsystencji, dodawany do sosów czy deserów pod koniec gotowania i efektywny nawet w niższych temperaturach.

Lepszą alternatywą dla skrobi kukurydzianej jest mąka z tapioki, która również ma właściwości zagęszczające.

Proces produkcji skrobi kukurydzianej

Liderami w produkcji skrobi kukurydzianej są dziś Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia - państwa o największym areale upraw kukurydzy.

Skrobia kukurydziana produkowana jest w procesie wielostopniowego mielenia kukurydzy, separowania i wymywania, a następnie odwodnienia, suszenia i mielenia.

Sam proces produkcji skrobi z kukurydzy zaczyna się oczywiście na polu. Oczyszczone ziarna namaczane są przez dwa dni w gorącej wodzie, co pozwala złamać wiązania proteinowe oraz wiązania cząsteczek skrobi. Jest to rodzaj kontrolowanej fermentacji, do usprawnienia którego wykorzystuje się często również dwutlenek siarki. Namoczone ziarna są następnie rozłupywane, a zarodki oddziela się od bielma. Po zmieleniu obu w oddzielnych naczyniach wypłukuje się z nich skrobię za pomocą wody. Po wysuszeniu produkt jest gotowy do wykorzystania, zaś resztki przeznacza się często na paszę dla zwierząt.

Końcowy efekt, jeśli chodzi o właściwości i zastosowanie, jest różny w zależności od danej odmiany kukurydzy, w ziarnach są bowiem różne proporcje amylozy i amylopektyny, dwóch polimerów glukozy, które tworzą cząsteczkę skrobi. Dla celów spożywczych najatrakcyjniejsza jest skrobia o wysokim poziomie nierozpuszczalnej amylozy.

Dla większości z nas skrobia kukurydziana jest obciążeniem glikemicznym niepotrzebnie zwiększającym poziom cukru we krwi – pod tym względem jest bezpieczniejsza skrobia ziemniaczana, która w dużej części nie jest przez organizm trawiona. Warto jednak dodać, że istnieją już na rynku zdrowej żywności wspomniane wcześniej odmiany skrobi kukurydzianej o specjalnie zawyżonym poziomie amylozy, co pozwala zneutralizować negatywny wpływ skrobi na system insulinowy. Taka wysoko amylazowa skrobia może mieć wręcz pozytywny wpływ na nasz organizm, wywołując uczucie nasycenia po posiłku, utrzymujące się przez kilka godzin.

Niespożywcze zastosowania skrobi kukurydzianej

Skrobię kukurydzianą można także wykorzystać jako środek do oczyszczania z plam z oleju, krwi, żywności, do czyszczenia przyborów i urządzeń kuchennych oraz jako środek zmiękczający do prania.

Ponadto skrobia kukurydziana w połączeniu z wodą w postaci pasty sprawdzi się jako środek na ukąszenia owadów (złagodzi świąd) - i na oparzenia słoneczne (zmniejszy ból i pieczenie).

Wystarczy połączyć ją z odrobiną wody i nałożyć na ugryzione lub poparzone miejsce.

Dodatkowo suchą skrobię kukurydzianą można użyć jako suchy szampon, by szybko odświeżyć włosy.

Dziś skrobia kukurydziana wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji środków ochrony medycznej z tzw. naturalnego lateksu - rękawic, krążków dopochwowych czy prezerwatyw. Produkuje się z niej posypki dla niemowląt, bio-plastiki, a nawet airbagi do samochodów!

W modnych współcześnie projektach „zrób to sam” ze skrobi kukurydzianej przygotowuje się także:

  • naturalne dezodoranty z wykorzystaniem skrobi, oleju kokosowego i olejków eterycznych;
  • domowy krochmal
  • kompresy na oparzoną słońcem skórę
  • posypkę na swędzącą i skłonną do infekcji skórę
  • środki do czyszczenia okien i polerowania srebrnych sztućców;
  • musujące kule do kąpieli z dodatkiem sody, kwasu cytrynowego oraz olejków zapachowych
  • naturalne zabawki dla dzieci – od farb chodnikowych po modelinę
  • suche szampony do włosów

 

Menu Szukaj więcej więcej
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl