Pieczywo bez glutenu
Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w naszej diecie. W wielu domach ciężko wyobrazić sobie śniadanie czy kolację bez tradycyjnych kanapek. W przypadku osób na diecie bezglutenowej, chorujących na celiakię, zmagających się z nietolerancją glutenu oraz alergiami najlepszym wyborem będzie pieczywo bezglutenowe. Pyszny chleb i bułki pozbawione skrobi pszennej charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi. Pieczywo bezglutenowe jest przygotowywane na bazie sprawdzonych receptur. To nadaje mu unikalny smak i pozwala dostarczyć do organizmu wiele wartościowych składników.
Spody do Pizzy Bezglutenowe 2 x 150 g Schär
Chrupiąca bezglutenowa pizza? Jak najbardziej. Spód do pizzy Schär wystarczy posmarować sosem pomidorowym, obłożyć ulubionymi dodatkami i piec przez kwadrans w 210°C przez 15 minut. I gotowe - prawdziwa włoska pizza specjalnie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Dzięki dodatkowi zakwasu oraz oliwy z oliwek pizza Schär ma wspaniały, śródziemnomorski aromat.
Opakowanie zawiera dwa spody.
Składniki:
skrobia kukurydziana, zakwas (mąka ryżowa, woda) 14%, woda, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia ryżowa, maka kukurydziana, syrop glukozowy, alkohol etylowy, drożdże 2,2%, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; dekstroza, oliwa z oliwek extra virgin 1,6%, olej słonecznikowy, włókno roślinne (psyllium), sól jodowana (sól, jodek potasu), białko SOJOWE, substancje spulchniające: lakton kwasu glukonowego, węglany sodu; regulatory kwasowości: kwas winowy, kwas cytrynowy.
Dostępność: 8 szt
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bajgle z Makiem Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Popularna na całym świecie bułka w kształcie oponki. Miękka i puszysta w środku, a z wierzchu obsypana dużą ilością maku.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), mak 7,4 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bajgle z Siemieniem Lnianym Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Popularna bułka o charakterystycznym kształcie oponki, posypana z wierzchu chrupiącym siemieniem lnianym. Idealna jako zdrowa propozycja śniadaniowa, uwielbiana na całym świecie.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 12,8 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułki Hamburger ze Złotym Siemieniem Lnianym Bezglutenowe (2x70 g)140 g Incola
Złota bułeczka posypana złotym siemieniem lnianym. Chrupiąca po podgrzaniu, idealna na śniadanie, kolację i do hamburgerów.
2 sztuki w opakowaniu.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 6,3 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułki Kajzerki Bezglutenowe (2 x 60 g) 120 g Incola
Wyjątkowo miękka, bezglutenowa i bezlaktozowa bułeczka kajzerka, oprószona suto mąką.
2 bułki w opakowaniu.
Produkt nie zawiera pszenicy, soi i mleka.
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), olej rzepakowy, drożdże, syrop winogronowy, białko KURZE (JAJA), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), cukier, aromat.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Świeży z Ziarnami Krojony Bezglutenowy 350 g Incola
Chleb bezglutenowy z ziarnami słonecznika, siemienia lnianego, prosa i chia. Opakowanie zawiera ok. 13-14 kromek.
Bez pszenicy, soi ani laktozy.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Składniki:
woda, zakwas (skrobia kukurydziana, mąka jaglana, woda), skrobie (ziemniaczana, tapiokowa), olej rzepakowy, błonnik roślinny (bambusowy, ziemniaczany, jabłkowy, z babki jajowatej), ziarna 5,4 % (siemię lniane, proso, słonecznik, chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)), białko KURZE (JAJA), mąka ryżowa, cukier, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), drożdże, melasa trzcinowa, sól, łuska gryki, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromat.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Bułka Słodka Bezglutenowa (2 x 40 g) 80 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), cukier, olej rzepakowy, syrop ryżowy z koncentratem soku winogronowego, drożdże, MLEKO w proszku pełne, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), albumina w proszku (JAJA), sól, błonnik roślinny (z babki jajowatej), naturalny aromat, aromat.
Opis:
Bezglutenowa słodka bułeczka o delikatnym, karmelowym smaku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również podgrzewany w piekarniku.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten
Bułka tarta najczęściej stosowana jest jako składnik panierek, farszy lub zapiekanek. Doskonale nadaje się do obtaczania kotletów lub do zasmażek.
Składniki:
skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, cukier, glukoza, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar; błonnik ziemniaczany, woda, substancja spulchniająca: węglany sodu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Bułki Śniadaniowe Bezglutenowe (3 x 40 g) 120 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), cukier, aromat.
Opis:
Miękka i bezglutenowa bułka, w połączeniu z ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzi się na śniadanie, drugie śniadanie lub szybki lunch...
Jest bardzo uniwersalna i niepodważalnie pyszna.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Ciemny Naturalny Bezglutenowy 200 g Naturavena
Pyszny chleb bezglutenowy ciemny. W połączeniu z masłem oraz świeżymi dodatkami stanowi podstawę zbilansowanego śniadania. Bardzo dobrze smakuje w postaci grzanek, przypieczony w tosterze lub piekarniku.
Składniki:
woda, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana, tapiokowa), zakwas z mąki jaglanej, olej rzepakowy, błonnik roślinny, cukier, mąka ryżowa, BIAŁKO KURZE (JAJA), drożdze, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), sól, barwnik (karmel amoniakalny), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), substancja konserwująca (propionian wapnia).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Jasny Naturalny Bezglutenowy 200 g Naturavena
Pyszny chleb bezglutenowy jasny. W połączeniu z masłem oraz świeżymi dodatkami stanowi podstawę zbilansowanego śniadania. Bardzo dobrze smakuje w postaci grzanek, przypieczony w tosterze lub piekarniku.
Składniki:
woda, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana, tapiokowa), zakwas z mąki jaglanej, olej rzepakowy, błonnik roślinny, cukier, mąka ryżowa, BIAŁKO KURZE (JAJA), drożdze, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), sól, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), substancja konserwująca (propionian wapnia).
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Chleb Owsiany Bezglutenowy 430 g Glutenex
Składniki:
woda, płatki OWSIANE bezglutenowe (28,3%), mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, cukier, olej rzepakowy, drożdże, błonnik roślinny, sól, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza.
Opis:
Pakowany w atmosferze ochronnej. Źróło błonnika.
Aby przywrócić świeżość należy podgrzać na parze lub w piekarniku.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb Świeży z Makiem Krojony Bezglutenowy 350 g Incola
Składniki:
woda, skrobie (ziemniaczana, tapiokowa, kukurydziana), zakwas (skrobia kukurydziana, mąka jaglana, woda), olej rzepakowy, błonnik roślinny (bambusowy, ziemniaczany, z babki jajowatej), białko kurze (JAJA), mąka ryżowa, cukier, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), drożdże, sól, mak (1,1 %), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), aromat.
Opis:
Bardzo miękki i delikany chlebek z lekko chrupiącą skórką posypaną makiem. Dzięki zawartości zakwasu zawsze świeży i niekruszący się. Niska zawartość cukru, niska zawartość tłuszczów nasyconych, źródło błonnika pokarmowego.
Produkt do bezpośredniego spożycia. Może być również odgrzewany w tosterze lub piekarniku.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Chleb z Przyprawą Włoską Bezglutenowy 210 g Glutenex
Składniki:
skrobia kukurydziana, woda, mąka ryżowa, skrobia ryżowa, cukier, olej rzepakowy, drożdże, błonnik roślinny (psyllium, cytrusowy), sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa i hydroksypropylometyloceluloza, przyprawy 0,7% (papryka, sól, czosnek, cebula, chili, oregano, warzywa suszone, zioła).
Opis:
Pakowany w atmosferze ochronnej.
Aby przywrócić świeżość należy podgrzać na parze lub w piekarniku.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten
Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów. Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Niska zawartość cukrów.
Składniki:
woda, mączka MIGDAŁOWA, błonniki (z babki płesznik, bambusowy, jabłkowy), białko JAJA w proszku, sól, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu), NASIONA SEZAMU 1 %.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Rodzaje i właściwości pieczywa bezglutenowego
Pieczywo bezglutenowe przybiera bardzo zróżnicowane formy. Poza tradycyjnym chlebem i bułkami łatwo też znaleźć drożdżówki, pieczywo chrupkie, spody do pizzy, tortille, sucharki, wafle i krążki, babki oraz papier ryżowy. To najlepiej obrazuje nieograniczone możliwości komponowania smacznych dań i przekąsek z wykorzystaniem pieczywa bezglutenowego.
Pieczywo bezglutenowe może mieć również bardzo zróżnicowany skład. W zależności od zastosowanej mąki oraz dodatków dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Do wypieku chleba używana jest mąka jaglana, gryczana, ziemniaczana, ryżowa i wiele innych. W formie domieszki używana jest także mąka kasztanowa, migdałowa lub kokosowa. Pieczywo bezglutenowe może być wzbogacane suszonymi warzywami (cebula, burak, pomidory, kapusta kiszona), ziarnami i nasionami (słonecznik, len, sezam, siemię lniane), przyprawami (rozmaryn), a nawet serami (parmezan). Smak słodkich przekąsek bez glutenu jest często wzbogacane dodatkiem kakao.
Pieczywo bezglutenowe zachowuje pełnię swoich właściwości nawet po zamrożeniu. Wykorzystanie mąki bezglutenowej poprawia jego chrupkość i świeżość. Dzięki pakowaniu w ochronnej atmosferze gazowej możliwe jest znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia bez konieczności użycia chemicznych konserwantów.
Kromka chleba bezglutenowego z ziarnami ma przeciętnie 86 kalorii. Dla chleba gryczanego ta wartość wynosi 74 kalorie, a dla kukurydzianego 80 kalorii. Chleb gryczany lub kukurydziany jest bardzo ważnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety osób z nietolerancją glutenu.
Zalety pieczywa bezglutenowego
Pieczywo bezglutenowe jest dużo bardziej wartościowe pod względem zawartości składników odżywczych niż jego glutenowy odpowiednik. Wypieki bez glutenu zawierają więcej błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pieczywo bezglutenowe pozwala urozmaicić standardowy plan żywieniowy. Ograniczenie spożycia chleba glutenowego prowadzi do obniżenia kaloryczności poszczególnych posiłków. Warto pamiętać, że na pszenicy bazują wszelkiego rodzaju fast foody. Wyeliminowanie glutenu z diety redukuje spożywanie niezdrowych pokarmów, które w dłuższej perspektywie mają negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wprowadzenie pieczywa bezglutenowego do menu niejako wymusza poszerzenie wiedzy na temat doboru odpowiednich składników planu żywieniowego. Osoby przechodzące na dietę bez glutenu zyskują większą świadomość i zaczynają dokładnie przyglądać się wybieranym produktom. A to w sposób naturalny przekłada się na większą dbałość o zdrowie.