Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczne pestki dyni, nasiona dyni, ziarna dyni, dynia.

Pestki dyni

Nasiona dyni zawierają w swoim składzie głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do wytworzenia witaminy D, a także produkcji hormonów i budowy ścian komórkowych. Biorą one także udział w transporcie enzymów w naszym organizmie. Obecny w pestkach dyni kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym egzogennym, którego nasz organizm nie może nagromadzić, dlatego powinien być regularnie dostarczany w diecie, a występuje on przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Obecny w ziarnach dyni kwas oleinowy należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. Kwas palmitynowy zaś, ulegając procesowi spalania stanowi dla organizmu źródło energii niezbędnej do przebiegu reakcji metabolicznych.

Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi pestki dyni zawierają dużo witamin. Wśród nich należy wymienić witaminę E znaną pod nazwą witaminy młodości, która, jako silny antyoksydant, m. in. opóźnia efekty starzenia, likwiduje stany zapalne i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Oprócz tego pestki dyni zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6, odpowiadające w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina A ma korzystny wpływ na wzrost kości i zębów oraz na utrzymanie skóry, paznokci i włosów w dobrej kondycji. Bierze także udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.

Witamina C, która obecna jest w pestkach dyni, zwiększa odporność organizmu, wpływa korzystnie na produkcję kolagenu w komórkach, usprawnia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu sińców i krwawieniu dziąseł, uszczelniając naczynia krwionośne. Istotne jest też, że nie tylko pestki dyni, ale cała dynia ma w swoim składzie witaminę C, dlatego warto ją spożywać, jak i nasiona, zwłaszcza w okresie zwiększonej podatności na infekcje.
Warto jeść pestki dyni także ze względu na zawartą w nich witaminę D, która bardzo pozytywnie wpływa na system mięśniowy i nerwowy, bierze też udział w metabolizmie kości. Pośrednio działa również przeciwbakteryjnie i zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych.

Obecny w pestkach dyni cynk ma doskonały wpływ na cerę; wygładza ją i rozjaśnia, wzmacnia włosy i paznokcie, przyspiesza gojenie ran. Cynk ma duże znaczenie w diecie mężczyzn: chroni on prostatę (może nawet przeciwdziałać guzom tego gruczołu), podnosi żywotność plemników, poprawia sprawność seksualną. Również niedobór manganu może obniżać popęd płciowy. Deficyt beta- karotenu natomiast osłabia działanie hormonów płciowych.

Pestki dyni to także selen, wapń, żelazo, sód i potas.
Ze względu na swój bogaty skład, pestki dyni polecane są przy wielu dolegliwościach, a także jako profilaktyka wielu schorzeń. Ziarna dyni są zalecane także przy niedoczynności tarczycy.

Spożywanie pestek dyni ma udowodniony pozytywny efekt terapeutyczny w cukrzycy typu 2.
Tryptofan zawarty w pestkach dyni w naszym organizmie przekształca się w melatoninę, czyli hormon snu, zażywanie pestek pomaga więc ułatwiać zasypianie. Łagodzą też objawy menopauzy, a także dzięki fitosterolom chronią układ krwionośny, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca.

Pestki dyni w kuchni
Najpopularniejszym sposobem spożywania pestek dyni jest łuskanie całych nasion i dobieranie się do smacznej pestki.
Pestki dyni dodaje się też do pieczywa, zarówno do środka, jak i jako chrupiącą posypkę. Dodaje się je do ciasta marchewkowego. Nasiona dyni mogą być składnikiem domowego muesli, owsianki, jaglanki, czy jogurtów.

Można także posypywać pestkami dyni sałaty, szczególnie te z dodatkiem fety, mozzarelli, czy sera koziego. Przygotowując zupę-krem, nie tylko z dyni, można wykorzystać olej z pestek dyni o brązowo-zielonym kolorze i łuskane pestki dla dekoracji na wierzchu zupy.

Z pestek dyni warto też zrobić pyszną pastę wegańską - wystarczy zmiksować blenderem pestki dyni, czosnek, suszone pomidory, oliwę z oliwek i sos sojowy, by uzyskać bardzo sycącą pastę o ciekawym smaku. Pestki dyni dodają wszelkim produktom kulinarnym specyficznej chrupkości oraz charakterystycznego tłuszczowo-orzechowego posmaku. Smak pestek dyni jest specyficzny, ale jest on łagodny i świetnie komponuje się z innymi potrawami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Stosuje się na przykład ziarna dyni do ozdabiania lodów i deserów. Są popularnym dodatkiem w mieszankach orzechów i płatków. Doskonale smakują w towarzystwie suszonych owoców – rodzynek, żurawiny, moreli.

Pestki z dyni najlepiej spożywać rano, na śniadanie, aby zawarte w nich tłuszcze dostarczały nam energii na cały dzień. Pestki spożywane jako podwieczorek hamują uczucie głodu i pozwalają przetrwać do kolacji bez napadów głodu.

Nie zaleca się jednak zbyt częstego ich jedzenia, głównie ze względu na wysoką kaloryczność. 100 g pestek dyni to około 600 kalorii, czyli przeciętne śniadanie. Najlepsze rozwiązanie - więc stosować łyżkę, czyli około 15 g pestek dyni do śniadania, lub pół garści w ciągu dnia. 30 g dziennie to porcja, której lepiej nie przekraczać, i której kaloryczność odpowiada przeciętnemu podwieczorkowi.
Należy pamiętać o tym, że tłuszcze roślinne również tuczą. Spożywanie nadmiernych ilości pestek dyni może się więc przyczynić do wzrostu ilości tkanki tłuszczowej.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl