Orzechy laskowe są to owoce leszczyny pospolitej, gęstego krzewu występującego na terenie całej Europy i w części Azji. Pojawiają się we wrześniu, są okrągławe, z jednym końcem lekko w szpic, w kolorze jasnego brązu.
Dawniej orzechy laskowe były symbolem tajemnicy (zapewne z uwagi zamknięcie w twardej łupinie) oraz płodność i małżeństwa. Współczesne badania potwierdzają, że regularne jedzenie orzechów laskowych zwiększa potencję oraz wpływa pozytywnie na rozwój płodu.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Orzechy laskowe - zalety
Największą zaletą orzechów laskowych BIO jest obecność dużej ilości witaminy E, nazywanej 'witaminą młodości i płodności'. Wykazuje ona silne właściwości przeciwutleniające, dlatego wspomaga obronę organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Niedobory witaminy E są niekorzystne dla rozwijającego się płodu. Ciąża jest też okresem, w którym organizm kobiety jest bardziej narażony na stres oksydacyjny, a witamina E, jako jeden z podstawowych antyoksydantów, skutecznie przed nim chroni. Poza tym zapotrzebowanie na witaminę E rośnie w czasie PMS i menopauzy. Mężczyźni planujący ojcostwo również powinni powinni unikać jej niedoborów. Witamina E poprawia jakość spermy i zwiększa ruchliwość plemników.
Nie bez znaczenia są w tym kontekście witaminy z grupy B, które wpływają na poziom wydzielanych hormonów płciowych; są ponadto niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. W składzie orzechów laskowych znajdziemy także witaminę C, witaminę A, witaminę K, kwas foliowy czy niacynę. Wśród mikroelementów ważne miejsce zajmuje potas sprzyjający utrzymaniu stałego poziomu ciśnienia oraz cenne dla naszych kości i zębów – fosfor i wapń.
Warto wspomnieć o występującym w ekologicznych orzechach laskowych żelazie, magnezie i cynku. Zachętą do spożywania orzechów laskowych powinna być też obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają proces utraty wagi i dodatkowo chronią przed różnego typu chorobami o charakterze przewlekłym. Włączenie orzechów laskowych do diety zaleca się przede wszystkim tym osobom, które są narażone na wystąpienie nadciśnienia, miażdżycy oraz zakrzepów. Swoje właściwości zawdzięczają one obecności wspomnianych pierwiastków, przede wszystkim potasu oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi jedynie 15, więc mogą bez obaw spożywać je cukrzycy. Badania dowodzą, że ekologiczne orzechy laskowe przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego zostały docenione jako produkt przydatny w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Orzechy laskowe BIO wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożycie może wpłynąć na zwiększenie efektywności procesów myślowych, a także być wsparciem dla naszej pamięci i koncentracji. Chrupanie ekologicznych orzechów laskowych może okazać się przydatne w sytuacjach stresujących – przyczyniają się one do obniżenia napięcia nerwowego i redukują skutki psychicznego zmęczenia.
Wartości odżywcze orzechów laskowych w 100 gramach:
Energia: 2785 kJ / 674 kcal Tłuszcz: 62 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,5 g Węglowodany: 11 g - w tym cukry: 4,6 g Białko: 14 g Sól: 0 g
Orzechy laskowe w kuchni
Ekologiczne orzechy laskowe świetnie sprawdzają się w kuchennych przepisach jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, mięs i makaronów. Idealnie komponują się zarówno ze smakami słodkimi, jak i pikantnymi. Ze względu na wysoką wartość energetyczną stanowią świetny składnik wielu artykułów spożywczych. Są wykorzystywane również do wytwarzania doskonałych nalewek znanych z leczniczych właściwości, zwłaszcza podczas problemów z układem trawiennym.
Najsmaczniejsze będą tuż po wyjęciu z łupiny, chroniącej je przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć czy światło. Z tego też względu nie powinno się kupować łuskanych orzechów laskowych sprzedawanych na wagę. Przed ich zjedzeniem należy upewnić się, czy nie zostały zaatakowane przez pleśń. Można rozpoznać to po charakterystycznym zapachu.
Orzechy laskowe na słodko
Ekologiczne orzechy laskowe są szczególnie cenione w cukiernictwie. Czekolada z orzechami laskowymi należy wśród konsumentów do ulubionych słodyczy. Orzechy laskowe są dodawane również do ciast, batoników, pralinek i innych słodkości.
Kolejną popularną przekąską z dodatkiem orzechów laskowych jest krem czekoladowo-orzechowy. Warto taki smakołyk przygotować w domu. Orzechy laskowe wystarczy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Dzięki temu zabiegowi staną się bardziej miękkie i aromatyczne, łatwo pozbędziemy się przylegającej do nich skórki. Następnie orzechy blendujemy i łączymy z naturalnym kakao, miodem i mlekiem.
Garść BIO orzechów laskowych stanowi dobre źródło energetyczne. 100 gramów zawiera około 640 kcal. Są to jednak dobre kalorie, które wspomagają wysiłek fizyczny oraz intelektualny, nie powodując jednocześnie rozrostu tkanki tłuszczowej.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.