Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Olej z pestek dyni, olej z nasion dyni

Olej z pestek dyni

Pestki dyni, jak i wytłaczany z nich olej z pestek dyni wykazują silne działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawdzięczają je obecności lignanów- związków roślinnych uczestniczących w znacznym stopniu w regulacji hormonalnej. Badania wykazują, że wpływają one także na białko interferon i aktywują je, wzmacniając w ten sposób siły obronne organizmu.

Nasiona dyni zawierają w swoim składzie głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do wytworzenia witaminy D, a także produkcji hormonów i budowy ścian komórkowych. Biorą one także udział w transporcie enzymów w naszym organizmie. Obecny w pestkach dyni kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym egzogennym, którego nasz organizm nie może nagromadzić, dlatego powinien być regularnie dostarczany w diecie, a występuje on przede wszystkim w tłuszczach roślinnych. Obecny w ziarnach dyni kwas oleinowy należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. Kwas palmitynowy zaś, ulegając procesowi spalania stanowi dla organizmu źródło energii niezbędnej do przebiegu reakcji metabolicznych.

Obecny w pestkach dyni cynk ma doskonały wpływ na cerę; wygładza ją i rozjaśnia, wzmacnia włosy i paznokcie, przyspiesza gojenie ran. Cynk ma duże znaczenie w diecie mężczyzn: chroni on prostatę (może nawet przeciwdziałać guzom tego gruczołu), podnosi żywotność plemników, poprawia sprawność seksualną. Również niedobór manganu może obniżać popęd płciowy. Deficyt beta- karotenu natomiast osłabia działanie hormonów płciowych.

Pestki dyni to także selen, wapń, żelazo, sód i potas.
Ze względu na swój bogaty skład, pestki dyni polecane są przy wielu dolegliwościach, a także jako profilaktyka wielu schorzeń. Ziarna dyni są zalecane także przy niedoczynności tarczycy.
Spożywanie pestek dyni ma udowodniony pozytywny efekt terapeutyczny w cukrzycy typu 2.
Tryptofan zawarty w pestkach dyni w naszym organizmie przekształca się w melatoninę, czyli hormon snu, zażywanie pestek pomaga więc ułatwiać zasypianie. Łagodzą też objawy menopauzy, a także dzięki fitosterolom chronią układ krwionośny, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca.

Najpopularniejszym sposobem spożywania pestek dyni jest łuskanie całych nasion i dobieranie się do smacznej pestki.
Pestki dyni dodaje się też do pieczywa, zarówno do środka, jak i jako chrupiącą posypkę. Dodaje się je do ciasta marchewkowego. Nasiona dyni mogą być składnikiem domowego muesli, owsianki, jaglanki, czy jogurtów.

Można także posypywać pestkami dyni sałaty, szczególnie te z dodatkiem fety, mozzarelli, czy sera koziego. Przygotowując zupę-krem, nie tylko z dyni, można wykorzystać olej z pestek dyni o brązowo-zielonym kolorze i łuskane pestki dla dekoracji na wierzchu zupy.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl