Oleju słonecznikowego nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Podgrzewanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w które obfitują tłuszcze roślinne, to prosta droga do problemów zdrowotnych. Utlenione przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Z tego względu wybierając w sklepie olej słonecznikowy sięgnijmy po ten nierafinowany, mechanicznie tłoczony na zimno i spożywajmy go również na zimno – jako dodatek do sałatek, kanapek czy kasz i makaronów.
Olej Słonecznikowy Tłoczony na Zimno BIO 250 ml Olandia
Wszystkie oleje firmy Złoto Polskie to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.
Ekologiczny olej słonecznikowy pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o pięknej słomkowo-złotej barwie, charakterystycznym smaku i aromacie pestek słonecznika. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w pestce słonecznika oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości.
Składniki: ekologiczny olej słonecznikowy wysokooleinowy tłoczony na zimno.
Opis: Idealny do smażenia w wysokiej temperaturze dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonały, także do potraw na zimno takich jak sałatki, surówki, sosy, dressingi.
Składniki: ekologiczny olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno.
Opis: Olej słonecznikowy wysokooleinowy charakteryzuje wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też stosowany jest do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło. Źródło witaminy E i Omegi 9.
Ekologiczny olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia uzyskuje się poprzez proste tłoczenie na zimno organicznych nasion słonecznika na prasach mechanicznych. Selekcjonujemy tylko nasiona najwyższej jakości, zwracając szczególną uwagę na nasiona o niskiej kwasowości, co pozwala nam wytwarzać oleje o doskonałych właściwościach organoleptycznych. Olej ten jest następnie dokładnie filtrowany za pomocą bibuły filtracyjnej o grubości 5 mikronów, proces ten nadaje mu niezrównany blask. Olej na żadnym etapie nie jest poddawany obróbce chemicznej, dzięki czemu zachowuje charakterystyczny smak nasion słonecznika. Ten złocistożółty olej ma subtelny i przyjemny smak.
Opis: Tłoczony na zimno olej słonecznikowy może być podgrzewany nawet do wysokich temperatur (ok. 200 ° C), dzięki czemu może być stosowany do gotowania tradycyjnego, we frytkownicy, a także może być stosowany do przygotowywania dań z makaronu i sałatek.
Składniki: ekologiczny olej słonecznikowy nierafinowany tłoczony na zimno.
Opis: Olej słonecznikowy wysokooleinowy charakteryzuje wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też stosowany jest do głębokiego smażenia i frytowania oraz przygotowywania potraw na ciepło. Źródło witaminy E i Omegi 9.
Olej Słonecznikowy do Smażenia Tłoczony na Zimno BIO 500 ml Olandia
Ekologiczny olej słonecznikowy do smażenia pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o jasnej barwie, który spełnia najwyższe wymagania temperaturowe i smakowe. Wytłoczony z odmian słonecznika powstałych w wyniku naturalnej hodowli nasion charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych w postaci kwasu oleinowego odpornego na wysoką temperaturę. Dzięki szczególnie łagodnemu smakowi nie wpływa na smak pieczonych potraw. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Opis: Sekret naszego ekologicznego oleju do smażenia tkwi w wyłącznym zastosowaniu ekologicznych nasion słonecznika "wysokooleinowego". Jest to specjalna odmiana o szczególnie wysokiej zawartości kwasu oleinowego, jednonienasyconego kwasu tłuszczowego. Klasyczny olej do smażenia ma wyjątkowo łagodny smak i może być podgrzewany do wysokich temperatur.
Dzięki procesowi odwadniania (dezodoryzacji) bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Olej ten doskonale nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, tofu, burgerów oraz ziemniaków.
Składniki: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia* (51%), olej słonecznikowy* (49%). * certyfikowany składnik ekologiczny
Opis: Aby uzyskać szczególnie łagodną nutę oliwek podczas smażenia, stworzono unikalną kompozycję olejów z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i najlepszego oleju słonecznikowego „wysokooleinowego”. Wrażliwe na ciepło substancje roślinne są delikatnie filtrowane z oleju w procesie Byo-Protect, co oznacza, że olej ten można podgrzać do wysokich temperatur. Jest idealny do smażenia, grillowania lub smażenia w głębokim tłuszczu.
Ten uniwersalny olej idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Uzyskiwany jest ze specjalnych, mocno oleistych odmian słonecznika i wyróżnia się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury – aż do 210°C. Dzięki procesowi odwadniania (dezodoryzacji) bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu doskonale podkreśla aromaty potraw – można na przykład zastąpić nim MASŁO w kruchych wypiekach i ciastach. Co więcej, produkt nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, RYB, tofu, burgerów warzywnych oraz ziemniaków. Olej wymieniać maksymalnie po 10 użyciach.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, z upraw ekologicznych.
Dostępność:tymczasowo niedostępny
Olej słonecznikowy
Oleju z nasion słonecznika BIO nie powinno się poddawać obróbce termicznej. Podgrzewanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w które obfitują tłuszcze roślinne, to prosta droga do problemów zdrowotnych. Utlenione przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans. Z tego względu wybierając w sklepie olej np. słonecznikowy sięgnijmy po ten nierafinowany, mechanicznie tłoczony na zimno i spożywajmy go również na zimno – jako dodatek do sałatek, kanapek czy kasz i makaronów.
Tylko w takiej postaci, nierafinowany, zimnotłoczony ekologiczny olej słonecznikowy, spożywany w rozsądnych ilościach (1 łyżka dziennie) przysłuży się naszemu zdrowiu, zamiast je niszczyć. Ma on charakterystyczny smak i aromat ziaren słonecznika oraz wyraźny żółty kolor. Na dnie ciemnej, szklanej butelki ma prawo zbierać się mętny osad i to jest dobry znak.
Tylko taki nieprzetworzony olej słonecznikowy BIO to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (głównie E, A, D i z grupy B) oraz minerałów (cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor) i fitosteroli słynących ze swego przeciwmiażdżycowego działania.
Olej słonecznikowy BIO i nasz organizm
Jakiego ponadto działania na nasz organizm możemy spodziewać się po dobrej jakości nierafinowanym ekologicznym oleju słonecznikowym?
Obniżenia poziomu cholesterolu LDL i cukru we krwi oraz wzmocnienia serca. Podniesienia odporności, złagodzenia objawów astmy i usprawnienia pracy mózgu. Dobroczynnego wpływu na dolegliwości pokarmowe, m.in. na jelita. Ale również poprawy jakości i żywotności męskiego nasienia i ogólnego doenergetyzowania. Wesprze również sylwetkę i młodość dzięki przyspieszeniu przemiany materii i działaniu antyrodnikowemu.
Olej słonecznikowy ekologiczny za sprawą ajurwedy słynie również ze swego działania detoksykującego. Wykorzystywany do codziennego płukania ust, a właściwie ssania oleju, absorbuje z jamy ustnej wszelkie patogeny chroniąc tym samym zęby, gardło i zatoki przed infekcjami i bólem.
Olej słonecznikowy ekologiczny - wartości
W oleju produkowanym z nasion słonecznika BIO znajduje się kwas linolowy, sterole i alfa-tokoferol, który pozytywnie wpływa na układ oddechowy i zwiększa wydolność płuc. Słonecznik ma także działanie przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływają na układ sercowy, pokarmowy, krwionośny i nerwowy.
Olej słonecznikowy w kuchni
Olej słonecznikowy dawniej ceniony był jako zdrowa alternatywa do smażenia dla masła i smalcu. Wraz z nowymi badaniami zalecenia się nieco odmieniły. Chociaż jest to olej roślinny o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, wątpliwości co do dotychczasowego zastosowania budzi wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega 6, których jest w naszych jadłospisach zbyt dużo w stosunku do kwasów omega 3. Ta nierównowaga blokuje pozytywne działanie omega 3 i wzmaga stany zapalne w organizmie.
Olej słonecznikowy ma wrażliwą strukturę chemiczną, która wcale nie znosi dobrze wysokich temperatur.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.