Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Filtry
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO morwa suszona

Morwa biała. Morwa czarna.

Morwa Suszona

Morwa Biała Suszona BIO 100 g Bio Planet

Morwa Biała Suszona BIO 100 g Bio Planet
Morwa Biała Suszona BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczna Morwa Biała Suszona BIO 100g  Bio Planet

Ekologiczne suszone owoce morwy białej to niezywkle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 6,29 zł
szt.

Morwa Biała Suszona BIO 250 g Bio Planet

Morwa Biała Suszona BIO 250 g Bio Planet
Morwa Biała Suszona BIO 250 g Bio Planet

Ekologiczna Morwa Biała Suszona BIO 250 g Bio Planet

Ekologiczne suszone owoce morwy białej to niezywkle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 12,39 zł
szt.

Morwa Czarna Suszona BIO 100 g Bio Planet

Morwa Czarna Suszona BIO 100 g Bio Planet
Morwa Czarna Suszona BIO 100 g Bio Planet

Morwa Czarna Suszona BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena: 7,79 zł

Morwa Biała Suszona BIO 1 kg Bio Planet

Morwa Biała Suszona BIO 1 kg Bio Planet
Morwa Biała Suszona BIO 1 kg Bio Planet

Morwa Biała Suszona BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne suszone owoce morwy białej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska.
Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 42,29 zł
szt.

Morwa suszona

Morwa to drzewo pochodzące z Chin, gdzie jego owoce i liście od wieków są wykorzystywane w medycynie naturalnej oraz w hodowli jedwabników morwowych. Do Europy dotarły stamtąd dość prędko, bo jeszcze w średniowieczu, kiedy to zaczęto na kontynencie produkować jedwab.

Przez wiele stuleci morwa była traktowana w Europie głównie jako roślina cenna dla przemysłu włókienniczego, stanowiąca pożywienie dla gąsienic jedwabników. Właściwości zdrowotne owoców i liści morwy białej potwierdzono badaniami dopiero w XX wieku.

Chińczycy jako pierwsi poznali zdrowotne atrybuty tego drzewa, gdyż to właśnie na ich ziemi odkryto morwę. Liście, korzeń i korę medycy chińscy wykorzystywali przede wszystkim do przygotowywania naparów przeciwgorączkowych. Mieszankami z dodatkiem morwy leczono nadciśnienie oraz infekcje górnych dróg oddechowych, uznając również ich właściwości rewitalizujące. Ponadto dzięki morwie Chiny stały się pionierami w wytwórstwie jedwabiu.

Morwa suszona - rodzaje i właściwości

Owoce ekologicznej morwy białej przypominają budową oraz wielkością maliny lub jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. Mają bardzo słodki smak, niektórzy mogą go wręcz uznać za mdły.

Współcześnie znamy o wiele więcej właściwości morwy białej, które mogą korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Większość użytecznych składników aktywnych pochodzi z liści morwy białej, stąd popularne jest raczej picie naparów i herbat morwowych, niż jedzenie owoców.

Nie znaczy to, ze owoce pozbawione są walorów odżywczych. Zawierają one białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, pektyny, kwasy organiczne, flawonoidy, taniny i garbniki. Jedzenie ich pomaga przyśpieszyć pracę jelit, uodpornić się przed chorobami i infekcjami, wspomaga system ochrony wątroby oraz żołądka, pozytywnie wpływa na stan skóry.

Morwa BIO zawiera sporo witamin - witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina C, a także liczne minerały - fosfor, potas i żelazo. Sok z morwy białej jest nieoceniony w walce z infekcjami dróg oddechowych, i towarzyszącym im kaszlem oraz stanem zapalnym – działa bowiem przeciwzapalnie i obkurcza śluzówkę.

Morwa biała ekologiczna jest wykorzystywana w medycynie ludowej, jako środek oczyszczający organizm, ponieważ ma działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Może również zahamować powstawanie ciemnych plam na skórze.

Morwa biała stała się popularna jako suplement diety, odkąd stwierdzono w niej obecność substancji hamujących rozkład cukrów. Substancje owe zmniejszają wchłanianie się cukrów prostych w organizmie oraz hamują przemianę cukrów złożonych do prostych, a następnie ich rozkład do glukozy.

Ponieważ zahamowane zostaje działanie enzymu rozkładającego węglowodany, skutkuje to jest niższym poziomem cukru we krwi, zmniejszonym łaknieniem słodkości, obniża stężenie cholesterolu oraz ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej w komórkach tłuszczowych.
Morwa biała ekologiczna wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi. W liściach zawarty jest związek DNJ, który hamuje przetwarzanie pokarmu w cukry proste i obniża hiperglikemię, występującą po jedzeniu. Składniki rośliny mają zbliżone działanie do preparatów przeciwcukrzycowych.

Morwa biała zawiera także kwercetynę, która chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się organizmu. Bierze udział w zmniejszeniu ilości sorbitolu w organizmie, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek, narządu wzroku oraz układu nerwowego.

Z uwagi na antyoksydacyjne właściwości morwę białą stosuje się w terapii miażdżycy. Roślina hamuje utlenianie lipoprotein LDL, zmniejszając tym samym poziom „złego cholesterolu” we krwi.

Morwa suszona jest spożywana, aby wzmocnić i zregenerować organizm.
Mieszkańcy Indii oraz ludność zamieszkująca Himalaje dodają ekologiczne owoce morwy białej do potraw i produkują z nich mąkę, ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Wartości odżywcze morwy suszonej w 100 gramach:

Energia: 1419 kJ / 332 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 81 g
- w tym cukry: 57 g
Białko: 3,3 g
Sól: 0,02 g

morwa suszona ekologiczna

Morwa suszona - przeciwwskazania

Morwy białej w żadnej postaci nie powinny stosować kobiety w ciąży ani w okresie karmienia piersią.

Morwa suszona - zastosowanie w kuchni

W kuchni najczęściej wykorzystuje się owoce morwy suszonej, ponieważ są stuprocentowo jadalne i łatwe do przygotowania. Owoce morwy BIO można zbierać i jeść pod koniec lipca.
Najsmaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej, niestety dość rzadko można spotkać je w Polsce. W smaku są słodko-kwaśne i bardzo soczyste.

Z owoców morwy można zrobić dżem, marmoladę, konfiturę, sok, kompot, wino lub nalewkę.
Suszone owoce morwy będą urozmaiceniem musli czy owsianek.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800