Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Morwa suszona ekologiczna. Morwa biała. Morwa czarna.

Morwa to drzewo pochodzące z Chin, gdzie jego owoce i liście od wieków są wykorzystywane w medycynie naturalnej oraz w hodowli jedwabników morwowych. Do Europy dotarły stamtąd dość prędko, bo jeszcze w średniowieczu, kiedy to zaczęto na kontynencie produkować jedwab.

Przez wiele stuleci morwa była traktowana w Europie głównie jako roślina cenna dla przemysłu włókienniczego, stanowiąca pożywienie dla gąsienic jedwabników. Właściwości lecznicze owoców i liści morwy białej potwierdzono badaniami dopiero w XX wieku. Chińczycy jako pierwsi poznali zdrowotne atrybuty tego drzewa, gdyż to właśnie na ich ziemi odkryto morwę. Liście, korzeń i korę medycy chińscy wykorzystywali przede wszystkim do przygotowywania naparów przeciwgorączkowych. Mieszankami z dodatkiem morwy leczono nadciśnienie oraz infekcje górnych dróg oddechowych, uznając również ich właściwości rewitalizujące. Ponadto dzięki morwie Chiny stały się pionierami w wytwórstwie jedwabiu.

Owoce morwy białej przypominają budową oraz wielkością maliny lub jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. Mają bardzo słodki smak, niektórzy mogą go wręcz uznać za mdły.
Współcześnie znamy o wiele więcej właściwości morwy białej, które mogą korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Większość użytecznych składników aktywnych pochodzi z liści morwy białej, stąd popularne jest raczej picie naparów i herbat morwowych, niż jedzenie owoców.

Morwa suszona jest spożywana, aby wzmocnić i zregenerować organizm.
Mieszkańcy Indii oraz ludność zamieszkująca Himalaje dodają owoce morwy białej do potraw i produkują z nich mąkę, ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Morwy białej w żadnej postaci nie powinny stosować kobiety w ciąży ani w okresie karmienia piersią.

W kuchni najczęściej wykorzystuje się owoce morwy, ponieważ są stuprocentowo jadalne i łatwe do przygotowania. Owoce morwy można zbierać i jeść pod koniec lipca.
Najsmaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej, niestety dość rzadko można spotkać je w Polsce. W smaku są słodko-kwaśne i bardzo soczyste.
Z owoców morwy można zrobić dżem, marmoladę, konfiturę, sok, kompot, wino lub nalewkę.
Suszone owoce morwy będą urozmaiceniem musli czy owsianek.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl