Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Morele suszone ekologiczne

Morele suszone

Suszenie moreli to tradycyjna metoda na ich konserwację, jako że świeże owoce są nietrwałe. W trakcie suszenia usuwa się z nich wodę, będącej środowiskiem namnażania się szkodliwej mikroflory. Ten proces ma na celu również zahamowanie procesu enzymatycznego prowadzącego do strat cennych barwników oraz wartościowych elementów. Zawarte w morelach składniki odżywcze zostają skoncentrowane podczas suszenia. Proces suszenia usuwa z owoców nawet 80% zawartej w nich wody.

Suszone owoce moreli można spożywać jako samodzielną przekąskę. Doskonale pasują do przygotowywania deserów, dzięki swojemu naturalnie słodkiemu smakowi. Sprawdzą się na idealnie jako dodatek do owsianki. Można je stosować również do dań mięsnych, podkreślą one ich smak.

Przed zakupem suszonych moreli należy zwrócić uwagę na sposób ich konserwacji. Lepszym wyborem są owoce o mniej intensywnym kolorze, suszone w naturalny sposób – morele suszone niesiarkowane.
Morela siarkowana to taka, do której podczas procesu suszenia dodano dwutlenek siarki - gaz często dodawany do suszonych owoców jako środek konserwujący, zapobiegający ich psuciu i brązowieniu. Z tego względu często używa się go do owoców o jaskrawych kolorach (jak morele, brzoskwinie, ananasy, rodzynki), aby zwiększyć ich atrakcyjność wizualną. Związek ten może być niebezpieczny dla astmatyków. Wśród osób uczulonych na siarczany, mogą pojawić się trudności w oddychaniu, pokrzywka, wysypka skórna lub obrzęk twarzy. Dwutlenek siarki niszczy witaminy, które dostarczamy z pożywieniem do organizmu. Dotyczy to głównie witamin A, B1 i B12. Związek ten hamuje również przyswajanie kwasu foliowego, cennego dla organizmu zwłaszcza podczas ciąży.

Jak rozpoznajemy morele suszone na słońcu?
Czytamy etykiety. Z morelą siarkowaną mamy do czynienia wówczas, gdy na etykiecie umieszczone są takie informacje jak: zawiera E-220, dwutlenek siarki, siarczany (siarczyny), konserwowany siarką lub konserwant E220.
Weryfikujemy kolor owoców. Jeśli nie mamy możliwości przeczytania etykiety produktu (np. morele sprzedawane są luzem, na wagę), wówczas kierujemy się wyglądem owocu. Morele siarkowane mają ładny wygląd i żółto-pomarańczowy kolor. Te suszone na słońcu są ciemniejsze, mają mniej intensywne barwy.

Ponieważ produkcja moreli suszonych na słońcu jest bardziej czasochłonna i kosztowna, wpływa to również na cenę produktu. Morele suszone naturalnie są droższe od tych siarkowanych.

Aktualnie większość suszonych moreli sprowadzana jest do Polski z Turcji. Morele suszone na słońcu warto kupować u sprawdzonych sprzedawców oferujących owoce z upraw ekologicznych, przetwarzane w sposób naturalny. Świeżość i dobrą jakość produktu gwarantują m.in. odpowiednie, szczelne opakowania.

Morele w kuchni mogą być idealnym składnikiem dżemów i konfitur, aczkolwiek nadmiar dodanego cukru obniża zarówno ich walory smakowe, jak i zdrowotne.

Morele mogą stanowić nadzienie pierogów czy knedli. Wytwarza się z nich również likiery i nalewki.
Suszone morele to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl