Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenuBezglutenowe Mleko Ryżowe

Mleko ryżowe bezglutenowe charakteryzuje się wieloma dobroczynnymi właściwościami. Mogą je pić wegetarianie i weganie. Nie ma w nim żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. W jego składzie nie ma również laktozy. Dlatego po mleko ryżowe bezglutenowe mogą sięgać osoby, które mają niedoboru enzymu laktaza. Może ono też stanowić zamiennik mleka krowiego, dla tych, którzy mają alergię na znajdujące się w nim białko. Mleko ryżowe to odpowiedni produkt również dla osób cierpiących na celiakię. Nie zawiera glutenu. Należy jednak wybierać mleka oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Daje on gwarancję, że dane mleko zostało przebadane na zawartość glutenu i jest bezpieczne dla alergików.

Mleko Ryżowe Bezglutenowe

Mleko ryżowe bezglutenowe jest trzecim pod względem popularności napojem roślinnym na rynku. Produkuje się je przede wszystkim z brązowego ryżu. Ziarna są mielone, gotowane w bardzo dużej ilości wody. Kolejnym etapem jest miksowanie tej masy aż do otrzymania kremowej konsystencji. Stałe oraz płynne składniki są rozdzielane przy wykorzystaniu dekanterów. To znaczy urządzeń przeznaczonych do zlewania klarownej cieczy znad osadów.

Czy mleko ryżowe bezglutenowe jest mlekiem?

Zgodnie z obowiązującym prawem mleko ryżowe nie jest mlekiem. Można tak nazywać wyłącznie wydzielinę pochodzącą z gruczołów mlecznych ssaków. Na kartonach zawierających mleko ryżowe bezglutenowe znajdziesz określenie ,,napój ryżowy”. Mleko ryżowe bezglutenowe to nazwa potoczna. Wzięła się ona stąd, że mleko ryżowe pod względem konsystencji i wyglądu jest łudząco podobne do mleka krowiego.

Jak smakuje mleko ryżowe bezglutenowe?

Jego kolor jest biały lub lekko żółty. Smakuje trochę słodko. Wszystko ze względu na działające w nim enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów prostych. W smaku nie jest podobne do mleka krowiego. Chociaż po wyglądzie może dawać takie złudzenie. Wysoka ilość skrobi w mleku ryżowym bezglutenowym, że jest słabą emulsją, co powoduje, że szybko się rozwarstwia. Napój ryżowy występuje w kilku wersjach smakowych. W sklepach możesz spotkać na przykład mleko ryżowe bezglutenowe: niesłodzone, dosładzane, waniliowe oraz czekoladowe.

Jakie wartości odżywcze ma mleko ryżowe? Czy jest kaloryczne?

Mleko ryżowe bezglutenowe niesłodzone to napój o niewielkiej ilości kalorii. 100 ml dostarcza 47 kcal. Są to przede wszystkim węglowodany, czyli skrobia i cukry proste. Mleko ryżowe bezglutenowe ma bardzo mało białka (0,3 g/100 g) i niewiele tłuszczu (1 g/100 g). Znajduje się w nim ponad dwa razy więcej węglowodanów niż w mleku krowim. Mleko ryżowe bezglutenowe bez żadnych dodatków smakowych zawiera duże ilości manganu i selenu oraz witamin z grupy B.

Czymś innym jest mleko ryżowe bezglutenowe fortyfikowane. Jest ono wzbogacone o witaminy i substancje mineralne. Wtedy swoim profilem odżywczym zaczyna być bardzo mocno zbliżone do mleka krowiego. Po procesie fortyfikacji w mleku ryżowym zaczyna wzrastać ilość wapnia, witaminy D, witaminy A oraz żelaza. Jednak mleko ryżowe bezglutenowe jest o tyle lepsze dla zdrowia od mleka krowiego, co nie ma w nim laktazy, glutenu, ani cholesterolu. Zastępują go fitosterole: β – sitosterol i γ – oryzanol.

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe?

Najbardziej wartościowym pod względem odżywczym jest mleko ryżowe bezglutenowe. Wszystko ze względu na dodatek witaminy D, wapnia, czy witamin z grupy B. Te ostatnie pomagają w walce z codziennym stresem i mogą korzystnie wpływać na wygląd cery. Wspomniane wcześniej fitosterole mogą wykazywać silne właściwości antyoksydacyjne.

Arsen w mleku ryżowym bezglutenowym – czy należy się go bać?

Ten składnik naturalnie występuje w ziarnach ryżu. Jest pobierany ze środowiska w czasie wzrastania rośliny. Niestety arsen jest pierwiastkiem o właściwościach toksycznych dla człowieka. Dlatego zostały określone normy, ile może być go w pożywieniu, aby dany produkt spożywczy był bezpieczny dla zdrowia.
Najwięcej arsenu występuje w płatkach śniadaniowych. Jednak w mleku ryżowym bezglutenowym również mogą pojawiać się niewielkie ilości tego pierwiastka. Dlatego niewskazane jest picie wyłącznie mleka ryżowego. Warto do niego dołączyć jeszcze inne napoje roślinne lub mleko krowie (dla osób, które dobrze trawią laktazę). Codziennego picia mleka ryżowego bezglutenowego powinny unikać dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią.

Mleko ryżowe - cena, gdzie i jak kupić to dobrej jakości?

Tym, co na pewno nie powinno się znaleźć w mleku ryżowym bezglutenowym jest biały cukier. Nie może być w nim również aromatów, maltodekstryny, fosforanów, emulgatorów, stabilizatorów i regulatorów kwasowości. Warto zwrócić uwagę na to, co jest emulgatorem w tym napoju roślinnym. Nie powinny być to ekstrakty z alg morskich. Mleka ryżowego bezglutenowego najlepiej jest poszukiwać w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak na przykład Biosklep.

Czy wiesz, że…

... produkty uboczne obróbki ryżu wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt. Z otrąb ryżowych produkuje się również olej ryżowy. Natomiast z ryżowej słomy wytwarza się maty, miotły, a nawet odzież.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium