Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mleko

Mleko

Mleko

Mleko to jedno z bardzo często spożywanych w dzisiejszych czasach produktów. Jednak nadal pozostaje lekko kontrowersyjne. Jedni zachwalają jego zalety. Natomiast inni piętnują je za wady. Warto wiedzieć, jak jest w rzeczywistości. Jakie wartości odżywcze znajdują się w mleku? Jakie są zamienniki dla mleka od krowy? Czym różni się mleko ekologiczne od tego tradycyjnego?

Jakie wartości odżywcze znajdują się w mleku?

Mleko jest cennym źródłem białek oraz tłuszczów. W dodatku, jest w nim obecna witamina D, ryboflawina (witamina B2), witamina B12, potas, fosfor oraz selen. W mleku ekologicznych występują również witamina A, magnez, cynk i tiamina, czyli witamina B1. Kolejne wartościowe składniki to kwasy tłuszczowe, w tym sprzężony kwas linolowy CLA i Omega-3.

Białko znajdujące się w mleku jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym do jego wzrostu i rozwoju. W jednej szklance mleka znajduje się aż osiem gramów białka. Odpowiada ono również za odbudowę komórek i za odporność. Białko obecne w mleku dzieli się na kazeinę oraz na białko serwatkowe. Oba charakteryzują się bardzo wysoką jakością. W białku serwatkowym występują aminokwasy. Mogą być one pomocne między innymi w budowaniu masy mięśniowej oraz w dostarczaniu energii w czasie wysiłku fizycznego.

To, czy mleko jest mniej, czy bardziej wartościowe pod względem odżywczym zależy od kilku podstawowych czynników. Możemy wśród nich wymienić na przykład zawartość tłuszczów, Twoja dieta, czy pochodzenie mleka od krów hodowanych zgodnie z zasadami ekologicznego rolnictwa. Jeżeli krowy spożywają przede wszystkim trawę, to ma w sobie dużo większe ilości sprzężonego kwasu linolowego i kwasów tłuszczowych Omega-3.

Ekologiczne mleko pochodzące od krowy karmionej trawą ma w składzie dużo więcej przeciwutleniaczy, w tym witaminy E i beta- karotenu. Są one pomocne z łagodzeniu stanów zapalnych i w walce ze stresem oksydacyjnym.

Jakie są rodzaje mleka?

Możemy wśród niego wymienić następujące warianty: mleko świeże oraz mleko bez laktozy. Ten pierwszy rodzaj dzieli się na mleko pasteryzowane i UHT. To drugie nie musi być przechowywane w lodówce. Sprzedaje się je standardowo w opakowaniach kartonowych. Natomiast mleko pasteryzowane jest trzymane obowiązkowo w chłodkach. Zazwyczaj pakuje się je do plastikowych lub szklanych butelek. W tego typu zawartość waha się od 0 do 3,8% tłuszczu.

Jeżeli chodzi o mleko bez laktozy, to jest ono wzbogacane o enzym o nazwie laktaza. Powoduje on, że dwucukier laktoza rozkłada się na glukozę i galaktozę. Laktoza to cukier prosty. Stanowi ona około 5 procent mleka.

mleko ekologiczne

Ile tłuszczu znajduje się w mleku?

Mleko ekologiczne, czyli tak zwane prosto od krowy zwykle ma w sobie mniej więcej cztery procent tłuszczu. Tłuszcze wielonasycone występują w bardzo małych ilościach. W niewielkim stopniu przekraczają one dwa procent. Cała reszta to tłuszcze jednonasycone. Stanowią one prawie trzydzieści procent całkowitej zawartości tłuszczu w mleku.

Tłuszcz mleczny jest jego najważniejszym składnikiem energetycznym. Ilość tłuszczu w mleku spożywczych może być różna w zależności od indywidualnych preferencji konsumentów. W sklepach znajdziesz mleko zwykłe i ekologiczne o następujących ilościach tłuszczów 0%, 0,5%, 1,5%, 2%, 3,2% i powyżej 3,5% tłuszczu.

Po mleko powinny sięgać, w szczególności osoby starsze oraz o słabszej kondycji zdrowotnej. Wynika to stąd, że są one narażone na mniejszą wydajność organizmu i utratę masy mięśniowej. Mleko jest przydatne również dla sportowców, którym zależy na szybkim zregenerowaniu mięśni. Może zmniejszać ich bolesność po treningu i uszkodzenia spowodowane wysiłkiem fizycznym.

Czym jeszcze wyróżnia się mleko?

Spółdzielnie mleczarskie zajmujące się produkcją ekologicznych artykułów spożywczych, dbają o środowisko naturalne. Mogą to robić na bardzo wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest zamiana kotłów węglowych na olejowo-gazowe, czy inwestowanie w bardziej ekonomiczne metody chłodzenia.

Gdy cysterna z ekologicznym mlekiem trafia do zakładu mleczarskiego, to pierwszym krokiem powinno być jej szczegółowe przebadanie. Mleko powinno spełniać restrykcyjne normy i być regularnie kontrolowane. Gdy laboratorium, już zaakceptuje próbkę surowca, to dostaje się on do specjalnego tanku. Następnym krokiem jest proces pasteryzacji. Obróbka termiczna jest potrzebna do tego, żeby przedłużyć trwałość mleka ekologicznego. Mleko prosto od krowy ma ważność nie dłuższą niż cztery dni. Po pasteryzacji mleko ma taki sam termin przydatności do spożycia jak to dostępne w większości sklepów spożywczych. Jednak mleko ekologiczne ma większą wrażliwość na chłodzenie w czasie jego transportu. Temperatura przechowywania mleka ekologicznego nie powinna być wyższa niż 18 stopni Celsjusza. Rożni się też sposób hodowli krów. W największym stopniu przypomina on ten, który był praktykowany zanim rolnictwo zaczęło być biznesem i przestano zastanawiać się nad dobrem zwierząt.

Czy wiesz, że …

… proces UHT (z ang. Ultra-High Temperature) polega na szybkim podgrzaniu mleka do temperatury 140˚C i równie szybkim ochłodzeniu do 20˚C. Zachowuje on składniki odżywcze i jednocześnie zabija znajdujące się w mleku zarazki.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium