Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Migdały ekologiczne, migdały blanszowane, migdały cięte

Migdały Bezglutenowe BIO 350 g Denver Food Migdały Bezglutenowe BIO 350 g Denver Food
Producent: Denver Food
Cena: 34,50 zł
zobacz więcej
Migdały Bezglutenowe BIO 750 g Denver Food Migdały Bezglutenowe BIO 750 g Denver Food
Producent: Denver Food
Cena: 57,99 zł
zobacz więcej

Migdały

Migdały podzielić możemy na słodkie oraz gorzkie. Słodkie migdały dają większe możliwości ich wykorzystania. Można spożywać je w stanie surowym, a także wykorzystać do wielu dań i wyrobów. Mają też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym, a także w lecznictwie.
Gorzkie migdały są mnie znane i o wiele rzadziej uprawiane. Znajdziemy w nich amigdalinę, czyli substancję, która może być zarówno lecznicza, jak i szkodliwa dla zdrowia. Z migdałów gorzkich pozyskujemy znakomity olej migdałowy, który jest składnikiem wielu likierów, esencji zapachowych do produktów spożywczych oraz mydła.

Migdały w swoim składzie posiadają mnóstwo białka, węglowodanów, zdrowych i pożądanych dla organizmu kwasów tłuszczowych NNKT, także soli mineralnych i witamin.
Znajdziemy tu zarówno tiaminę, ryboflawinę, niacynę, jak i kwas foliowy, witaminę E oraz B6. Ponadto wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i sód.

Regularne spożywanie migdałów to zdecydowanie krok w trosce o zdrowe serce. Udowodnione jest, iż migdały działają wyśmienicie na nasze serce, zmniejszając ryzyko rozwoju różnych chorób tego narządu, zawarte w migdałach składniki przeciwdziałają bowiem odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu. Jednocześnie przeciwdziałają one powstawaniu zakrzepów i regulują ciśnienie tętnicze. Poza znakomitym wpływem na nasze serce, migdały zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, udar mózgu, czy zawał mięśnia sercowego.

Podobnie jak inne orzechy, migdały mogą przyczynić się do zatrzymania rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne ich spożywanie zmniejsza poziom odporności na insulinę oraz obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Indeks glikemiczny migdałów jest bardzo niski, a wynosi zaledwie 15. Właśnie z tych powodów migdały są produktem idealnym w diecie diabetyków.

Obecność kwasu foliowego w migdałach wspomaga rozwój komórek oraz tkanek płodu, a także zapobiega wielu poważnym schorzeniom i wadom wrodzonym, takim jak chociażby rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, czy zaburzenia rozwoju cewy moczowej. Stąd migdały polecane są w diecie kobiet ciężarnych.

Migdały są znakomitym środkiem wspomagającym układ moczowy, poprawia stan organizmu przy schorzeniach takich jak kamienie nerkowe, czy zwężenie cewki moczowej. To również produkt zalecany przy chorobach dróg żółciowych.

Witamina E usprawnia pracę mózgu. Poprawia kojarzenie faktów, zapamiętywanie. To również wpływ cynku chroniącego komórki mózgu przed różnymi uszkodzeniami, które wywołać mogą wolne rodniki. Z kolei witamina D wpływa na regenerację komórek nerwowych. Obok wymienionych składników, wielkie znaczenie mają też fenyloalanina zmniejszająca niebezpieczeństwo zapadnięcia na chorobę Parkinsona.

Magnez, witaminy z grupy B oraz NNKT znacząco wzmacniają  układ nerwowy, poprawia się jednocześnie koncentracja oraz pamięć, a także ogólny stan psychofizyczny. Migdały to również produkt o działaniu antydepresyjnym, warto je spożywać, gdy jesteśmy psychicznie wyczerpani, czy narażeni na stres.

Migdały znakomicie wpływają na regulację metabolizmu, a także przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Z uwagi na duże ilości błonnika są dobrym wypełniaczem żołądka, tym samym dają na długi czas uczucie sytości, chroniąc przed podjadaniem. Błonnik to składnik migdałów odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit. Skutecznie przeciwdziała zaparciom i ułatwia wydalanie. Spożywając migdały powinniśmy pić wody w dość dużych ilościach. Przesadzenie z ilością migdałów może doprowadzić do skutku odwrotnego od zamierzonego i dużych zaparć.

Fosfor i wapń, w które obfitują migdały są niezbędnym elementem do utrzymania kości w zdrowiu, przeciwdziają osteoporozie. Można więc spożywać nawet jako migdały prażone, lub jako już przetworzony produkt – mleko migdałowe.

Najlepsze migdały to te kupowane w opakowaniach. W przypadku migdałów na wagę często trudno jest określić ich termin ważności. Dlatego warto znaleźć sklep ekologiczny online, gdzie mieć będziemy pewność, iż zakupione migdały cieszą się nie tylko najwyższą jakością, ale i doskonałą świeżością. Drugim powodem przemawiającym za migdałami w opakowaniach jest fakt, iż w tych na wagę dość szybko utleniają się NNKT.

Zastosowanie migdałów w kuchni
Migdały w całości najczęściej jemy jako samodzielną przekąskę. Pokruszone służą przede wszystkim do dekoracji deserów, czy prażonych owoców. W obu formach – w całości, bądź w kawałkach używać można ich do pieczenia i dekorowania ciast, tortów, a także do zrobienia marcepanu. Można też wykorzystać je w daniach wytrawnych, choćby w sałatkach, czy potrawach mięsnych. Często wykorzystuje się także migdały płatki lub mączkę do panierowania mięs i ryb.

Masło migdałowe idealnie nadaje się na energetyczne i sycące śniadanie. Szczególnie smakuje z waflami ryżowymi, kukurydzianymi albo dowolnym pieczywem chrupkim.

W kuchni często używanym produktem pochodnym od migdałów jest napój migdałowy typu „mleko”. To nic innego, jak zblendowane migdały wraz z wodą. Nie można jednak traktować go jako substytutu mleka krowiego.

Innym popularnym produktem migdałopochodnym jest mąka migdałowa, o słodkim i delikatnym smaku, często używana jako alternatywa do różnego rodzaju wypieków oraz jako zagęszczacz do sosów i zup.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl