Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Mieszanki i Płatki Śniadaniowe

Płatki śniadaniowe to jeden z najpopularniejszych produktów zjadanych na pierwszy posiłek w ciągu dnia – chociaż są i osoby, które sięgają po nie również wieczorem. Z ich pomocą można szybko przygotować pożywną porcję, która dostarczy mnóstwo energii do działania – i to całej rodzinie. Najchętniej zjadane są z mlekiem krowim, mlekiem roślinnym lub jogurtem. Ekologiczne płatki śniadaniowe lubią i dzieci, i dorośli. Dostarczają one m.in. błonnik oraz wiele składników odżywczych i witamin.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czym są płatki śniadaniowe?

Płatki śniadaniowe BIO to nic innego jak produkt zbożowy z reguły spożywany na śniadanie (jak sama nazwa wskazuje). Można je również spożywać o innej porze dnia – kiedy tylko najdzie nas na to ochota. Producenci oferują szeroki wybór ekologicznych płatków śniadaniowych. Warto sięgać po te, które mają nie tylko walory smakowe, ale także odpowiednią wartość odżywczą.

Jakie rodzaje płatków śniadaniowych można kupić w sklepie?

Oto kilka popularnych i smacznych przykładów:

  • kulki czekoladowe,
  • poduszki cynamonowe,
  • misie czekoladowe,
  • płatki śniadaniowe żytnio-owsiane z kakao,
  • płatki śniadaniowe żytnio-owsiane z miodem,
  • crunchies,
  • kulki śniadaniowe jaglano-orkiszowe,
  • kulki śniadaniowe gryczano-jaglano-owsiane,
  • płatki otrębowe,
  • płatki śniadaniowe kukurydziano-czekoladowe,
  • płatki kukurydziane z miodem,
  • płatki kukurydziane z truskawkami,
  • płatki kukurydziane bezglutenowe,
  • płatki ryżowo-kukurydziane bezglutenowe,
  • płatki śniadaniowe bez cukru.

Jakie składniki odżywcze mogą dostarczyć płatki śniadaniowe?

Płatki na śniadanie uznawane są za cenne źródło błonnika pokarmowego. Większość produktów wzbogacona jest dodatkowo w liczne witaminy oraz składniki mineralne. Można w nich znaleźć m.in. węglowodany, białko, wapń, żelazo, magnez, cynk, witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B5, B6, B9, B12). Warto przyjrzeć się konkretnym rodzajom płatków śniadaniowych BIO, aby poznać bliżej ich konkretne właściwości.

Większość ekologicznych płatków śniadaniowych ma w swoim składzie dużą zawartość błonnika. Jest to składnik, który ma za zadanie wspomagać pracę jelit, zapobiegać zaparciom oraz ułatwiać regularne wypróżnianie. Ponadto w odpowiedniej ilości może pobudzić procesy metaboliczne, pomóc w obniżeniu poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Błonnik sprawia również, że szybko odczuwamy uczucie sytości.

Płatki śniadaniowe owsiane są bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz białka (ma w swym składzie niemal wszystkie aminokwasy). Ponadto można w nich znaleźć witaminę B, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. To także źródło magnezu oraz żelaza.

Płatki śniadaniowe żytnie uważane są cenne źródło m.in. wapnia, magnezu, żelaza, witaminy E oraz witamin z grupy B. Można w nich znaleźć również fluor.

Ekologiczne płatki śniadaniowe jęczmienne mają w sobie przeciwutleniacze, dość duże ilości witamin z grupy B oraz witaminy E. Są to składniki, które mogą pozytywnie wpływać na stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto są lekkostrawne.

Płatki śniadaniowe kukurydziane to produkt naturalnie bezglutenowy. Nie bez znaczenia jest również fakt, że stanowią bogate źródło magnezu, żelaza, selenu, potasu, a przede wszystkim błonnika. Podobnie jak płatki jęczmienne są lekkostrawne. Często można je spotkać w diecie osób z problemami żołądkowymi, a także w okresie rekonwalescencji po chorobie.

Płatki śniadaniowe gryczane z natury są bezglutenowe. To cenne źródło lizyny – składnika, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Ponadto można w nich znaleźć m.in. magnez, wapń, siarkę, witaminę C, E oraz witaminy z grupy B.

Płatki śniadaniowe jaglane również są bezglutenowe. W ich składzie można znaleźć m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, cynk oraz kwas krzemowy. Taka skarbnica cennych minerałów i witamin może pozytywnie wpłynąć na stan włosów oraz paznokci.

ekologiczne płatki śniadaniowe

Z czym jeść płatki śniadaniowe?

Płatki śniadaniowe ekologiczne to jeden z najprostszych sposobów na urozmaicenie codziennej diety. Duża różnorodność dostępnych produktów sprawia, że nie ma obaw o to, że się znudzą i przestaniemy je jeść z tak wielką ochotą. Co prawda, niektórzy mają swoje ulubione płatki śniadaniowe i wiernie zjadają tylko te jedne. Są jednak osoby, które uwielbiają eksperymentować i stawiają na różnorodność w doborze produktów do swojego codziennego jadłospisu. Bez względu na wybrane płatki śniadaniowe – każde z nich pozwolą odpowiednio zacząć dzień, dostarczając potężną dawkę energii do działania.

Płatki śniadaniowe BIO z reguły zjadane są z mlekiem – świetnie smakują zarówno z mlekiem tradycyjnym, jak i roślinnym. Można także dodać do nich jogurt, kefir czy maślankę – w zależności od indywidualnych upodobań smakowych. Wielu osobom smakują płatki śniadaniowe na sucho – jako swoistego typu przekąska zamiast ekologicznej czekolady czy chipsów. Niektóre z produktów można wykorzystać podczas pieczenia np. domowych ciasteczek czy batoników.

Nie da się ukryć, że bez względu na rodzaj wybranych płatków śniadaniowych jest to szybki i prosty sposób na przyrządzenie pożywnego śniadania. Wybierając odpowiedniej jakości produkty, zyskujemy pewność, że dostarczamy do organizmu wszystko to, co najcenniejsze – witaminy oraz składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium