Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mango suszone ekologiczne

Mango suszone

Mango jest bogatym źródłem witaminy A, przy czym wysuszona forma owocu dostarcza 20% zalecanej dziennej wartości w każdej porcji. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do utrzymania dobrej kondycji skóry i błon śluzowych, zapewnia również wsparcie dla układu odpornościowego, jak i wzroku. Witamina A  zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i pozostałym problemom, które związane są ze wzrokiem.
Znaczna część witamin z grupy B występująca w owocach mango również pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu, zrównoważonej pracy układu nerwowego i zdrowej funkcji układu krążenia. Owoce są również bogate w błonnik pokarmowy wzmacniający trawienie i wzmacniające odporność przeciwutleniacze.

W porównaniu do świeżego owocu, mango suszone jest znacznie bardziej skoncentrowane pod względem kalorii i węglowodanów. Garść suszonego mango to ok. 160 kalorii. Większość pochodzi z węglowodanów, ponieważ suszone mango zawiera tylko niewielkie ilości białka lub tłuszczu.
Cukier w mango napędza codzienne funkcjonowanie i służy jako preferowane źródło energii dla mózgu.

Chociaż suszone mango nie jest wyjątkowo bogate w składniki mineralne, zawiera niewielkie ilości żelaza oraz wapnia. Żelazo jest ważne dla transportu tlenu we krwi i magazynowania go w tkance mięśniowej, podczas gdy wapń pomaga utrzymać siłę i gęstość kości oraz utrzymuje funkcjonowanie serca, mięśni i nerwów.

Przeciwutleniacze zawarte w tym suszonym owocu mango chronią komórki ciała przed wolnymi rodnikami, wywołującymi choroby takie jak cukrzyca, nowotwory, a także opóźniają proces starzenia.
Spora dawka witaminy C zawarta w mango bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale przede wszystkim znana jest jako składnik poprawiający naturalną odporność organizmu. Pomaga również zachować młodość i elastyczność skóry biorąc udział w procesie wytwarzania kolagenu.

Zawarte w mango  witamina B6, a także kwas glutaminowy korzystnie wpływają na funkcjonowanie komórek mózgowych, stymulują je jednocześnie wpływający na poprawę pamięci i koncentracji.

Suszone mango bogate jest w błonnik (rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny), przez co z jednej strony pomaga stabilizować wysokość cukru we krwi, zwiększyć wchłanianie i obniżyć poziom cholesterolu, z drugiej strony korzystnie wpływa na perystaltykę jelit,  pobudzając je do działania i zapobiegając ewentualnym zaparciom.

Suszone mango zawiera wiele witamin, które z pewnością wpłyną na poprawę nastroju . Należą do nich przede wszystkim witaminy z grupy B, czyli B1,  B3, B6  i B9. Wszystkie te elementy wpływają pozytywnie na naszą koncentrację i energię, a także minimalizują ryzyko stresu. Nie bez powodu niski poziom witaminy B3, B5 i B9 może być powodem depresji.

Wiele marek suszonych owoców zawiera dwutlenek siarki – środek konserwujący pomagający zachować jasny kolor i zapobiec gniciu. U osób uczulonych na siarczyny mogą wystąpić reakcje astmatyczne po spożyciu. Lepiej wybierać ekologiczne suszone owoce, które ich nie zawierają.

Mango suszone w kuchni
Suszone mango stanowi doskonałą przekąskę. Jest to również wyśmienity dodatek do wielu potraw, zwłaszcza kuchni hinduskiej i dalekowschodniej. Ten produkt dodaje się do pasty curry, używa się także jako farszu do mięs i ryb. Suszone mango dodać można również do sałatek słodkich i pikantnych. Chętnie dodawane jest do deserów, np. do lodów. Można je dodawać także do domowego muesli.

Proces suszenia mango jest dobrym wyborem pomiędzy bogatą soczystością owocu a odwodnioną konsystencją jego pozbawionej wody formy. Suszone mango należy przechowywać w ciemnym miejscu bez dostępu wilgoci przez maksymalnie okres kilku miesięcy. Po tym czasie spada jego wartość odżywcza.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl