Makarony stanowią ważny element zbilansowanej diety. Ich popularność wzrosła wraz z poszerzaniem horyzontów kulinarnych o inne kraje. Makaron bezglutenowy to idealny wybór nie tylko dla chorujących na celiakię, ale także dla osób, które chcą urozmaicić dietę i zredukować ilość produktów na bazie mąki pszennej, żytniej czy innej z zawartością glutenu.
Osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu z reguły mają większe zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Wynika to z faktu, że ze względu na uszkodzoną błonę śluzową jelita nie są one odpowiednio wchłaniane. Makaron bezglutenowy pełni zatem nie tylko formę zamiennika dla tradycyjnych produktów na bazie mąki pszennej. Jest on także wartościowym źródłem magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B.
Makaron Konjac Noodle Bezglutenowy BIO 385 g Better Than Foods
Makaron noodle konjac jest źródłem błonnika o niskiej kaloryczności. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konjac (uprawiana w Chinach i Japonii). To tradycyjny produkt azjatycki znany w tamtejszej kuchni od wieków. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Makaron Konjac Spaghetti Bezglutenowy BIO 385 g Better Than Foods
Makaron spaghetti konjac jest źródłem błonnika o niskiej kaloryczności. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konjac (uprawiana jest w Chinach i Japonii). To tradycyjny produkt azjatycki znany w tamtejszej kuchni od wieków. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Makaron Konjac w Kształcie Ryżu Bezglutenowy BIO 385 g Better Than Foods
Makaron ryżowy konjac jest źródłem błonnika o niskiej kaloryczności. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konjac (uprawiana w Chinach i Japonii). To tradycyjny produkt azjatycki znany w tamtejszej kuchni od wieków. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Głównym składnikiem Bio Diet Vermicelli jest Glukomannan konjac - rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny Konjac. Oryginalnie pochodzi ona z Azji, a żywność z niej produkowana nosi również nazwy: Shirataki Noodles lub Konnyaku Noodles. Największymi konsumentem tej żywności na świecie są Japończycy. Makaron konjac to naturalny produkt, bogaty w rozpuszczalny w wodzie błonnik, bez tłuszczu, cukru, skrobi i białka, bez PSZENICY i glutenu, produkt 100 % pochodzenia roślinnego, może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez około rok, certyfikowany przez JAS (Japanesse Agricultural Standard), jest przezroczysty, bez własnego smaku, łatwo wchłania aromat dodatków i przypraw, jest szybki w przyrządzeniu, smaczny i zdrowy.
Składniki: woda, ekologiczna mąka z rośliny konjac 3,4%.
Makaron bezglutenowy występuje w wielu formach, które stanowią odpowiedniki tradycyjnych makaronów produkowanych na bazie mąk z glutenem. Dzięki temu można przyrządzić oryginalne spaghetti, tagliatelle oraz ugotować doskonale znane świderki lub penne stanowiące idealny dodatek do wielu potraw.
Makaron bezglutenowy można także podzielić ze względu na rodzaj mąki, z jakiej został wykonany.
Do najczęściej wybieranych makaronów bez glutenu należą:
Makaron kukurydziany to popularny zamiennik produktów pszennych o intensywnie żółtej barwie i smaku najbardziej zbliżonym do mąki pszennej.
Makaron ryżowy jest wytwarzany z mąki ryżowej. Ma charakterystyczny, bardzo delikatny smak i jest niemal całkowicie bezbarwny. Można go nie tylko gotować, ale również dusić i smażyć.
Makaron gryczany cieszy się dużą popularnością ze względu na charakterystyczny smak. Jest bogatym źródłem minerałów i nie zakwasza organizmu. Wyróżnia się ciemnym zabarwieniem.
Wśród często wybieranych makaronów bezglutenowych można także wymienić:
Makaron z czerwonej i żółtej soczewicy,
Makaron z czarnej fasoli,
Makaron z zielonej soi,
Makaron z zielonego groszku,
Makaron z ciecierzycy,
Makaron jaglany.
Makarony bezglutenowe są także produkowane z dodatkiem innych składników, jak kurkuma, dynia, bataty. Dzięki temu zyskują nie tylko nowy smak, ale także ciekawy kolor. Podobnie jest w przypadku makaronów produkowanych z czerwonego, brązowego lub czarnego ryżu. Bogactwo smaków i kolorów sprawia, że przygotowane dania prezentują się bardzo efektownie i nabierają niepowtarzalnego smaku.
Makaron bezglutenowy również w wersji ekologicznej to doskonały wybór dla osób chcących urozmaicić swoją dietę o produkty pozbawione mąki pszennej lub żytniej i zawierające wiele cennych składników. To także idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Redukcja ilości spożywanej mąki z glutenem wyraźnie odciąża organizm, poprawia jakość snu oraz niweluje uczucie pełności.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.