Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO makaron z soczewicy

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Makaron z soczewicy

Makaron z soczewicy to smaczna alternatywa dla innych typów wyrobów makaronowych. Jest to produkt bogaty w błonnik pokarmowy, białko oraz cenne witaminy i minerały. Może posłużyć jako baza do wielu smacznych, pożywnych i wartościowych posiłków. Sprawdzi się w przypadku dań wytrawnych, obiadowych oraz słodkich. Ekologiczny makaron z soczewicy znalazł zastosowanie m.in. w diecie osób borykających się z cukrzycą, w diecie redukcyjnej oraz bezglutenowej.

Co to jest makaron z soczewicy?

Wegański makaron z soczewicy BIO to produkt, po który chętnie sięgają osoby szukające alternatywy dla pszennych wyrobów makaronowych. Produkowany jest z różnych odmian tej rośliny (np. z soczewicy czerwonej, zielonej). Ma neutralny smak i doskonale komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i bardziej wyrazistymi dodatkami. Zachowuje swój kształt po ugotowaniu, co pozytywnie wpływa na walory estetyczne przyrządzonego dania. Makaron z soczewicy BIO to makaron strączkowy, który dostarcza organizmowi dobrze przyswajalnego białka.

Rodzaje makaronu z soczewicy

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje makaronu z soczewicy – z czerwonej oraz z zielonej soczewicy. Pierwszy z nich jest popularniejszy i częściej spotykany. Mają one nieco inne właściwości.

Makaron z czerwonej soczewicy ekologiczny produkowany jest z mąki powstającej z tej rośliny. Mąka ta jest szczególnie popularna w kuchni azjatyckiej. Produkty wytwarzane z soczewicy są chętnie wybierane przez osoby będące na diecie wegańskiej. Powodem jest głównie to, że jest to cenne źródło białka roślinnego.

Makaron z zielonej soczewicy BIO spotykany jest zdecydowanie rzadziej. Ma on podobne wartości odżywcze do wyrobów makaronowych powstających z soczewicy czerwonej. To, co go wyróżnia to z pewnością delikatniejszy smak. Znajduje on zastosowanie szczególnie w przypadku mniej wyrazistych potraw.

Dla kogo makaron z soczewicy?

Makaron z soczewicy BIO to zdrowa i wartościowa baza dla wielu różnorodnych dań. Polecany jest m.in. osobom zmagającym się z cukrzycą, celiakią, nietolerancją glutenu, będącym na diecie redukcyjnej i odchudzającej. To świetna alternatywa dla wegetarian oraz wegan, którzy szukają wartościowych źródeł białka (ok. 26 g na 100 g). Z tego samego względu często też znajduje się on w diecie osób aktywnych fizycznie, uprawiających sport. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego to coraz popularniejszy wybór wśród kobiet w ciąży. Obecność żelaza doceniają natomiast osoby cierpiąca na niedokrwistość (anemię). Makaron z soczewicy ekologiczny wybierają również pacjenci z insulinoodpornością.

makaron z soczewicy ekologiczny

Wartości odżywcze makaronu z soczewicy

Makaron z soczewicy BIO to wartościowe źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Można w nim znaleźć szereg drogocennych składników odżywczych, w tym żelazo, potas, fosfor, miedź, mangan, wapń, cynk, sód, kwas foliowy oraz witaminę A, K i witaminy z grupy B. Ze względu na bogactwo powyższych substancji polecany jest w szczególności osobom, które nie jedzą mięsa. Produkt ten jest pomocny w celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości białka. Indeks glikemiczny makaronu z soczewicy jest stosunkowo niski. W przypadku ugotowanego produktu jest to ok. 26.

Z czym serwować makaron z soczewicy?

Makaron z soczewicy ekologiczny świetnie łączy się z najróżniejszymi produktami. Najczęściej zestawia się go z warzywami (papryka, pomidory, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, fasola, groch, dynia, marchew, buraki, pietruszka). Ciekawą propozycją jest przyrządzenie potrawy z dodatkiem podsmażonego tofu. Jest to nieodłączny element wielu dań z kuchni azjatyckiej. Wyśmienicie smakuje przyprawiony sosem sojowym. Osoby, które jedzą mięso, z pewnością rozsmakują się w takim daniu jak ekologiczny makaron z soczewicy z kurczakiem i warzywami. Ponadto można go połączyć z pesto, sosem pomidorowym oraz szpinakiem. To świetny dodatek do zup, zapiekanek i duszonych warzyw. W wersji na zimno można go dodać do sałatek.

Smak makaronu z soczewicy oraz jego wartości odżywcze sprawiają, że staje się on jednym z popularniejszych wyrobów makaronowych. To świetna alternatywa dla makaronów pszennych, które mają w swym składzie gluten. Czas gotowania jest zbliżony do czasu gotowania klasycznego makaronu. Zawsze należy zapoznać się z informacją zawartą na opakowaniu i sugestiami producenta.

Dlaczego warto jeść makaron z soczewicy?

Soczewica to nie zboże, dlatego też makaron z soczewicy jest bezglutenowy. Jest to z pewnością doskonała informacja dla osób, które z jakichś względów unikają tego białka w swojej diecie. Z uwagi na niski indeks glikemiczny produkt ten znajduje zastosowanie w diecie cukrzycowej. Spożycie go nie wiąże się z ryzykiem znacznego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Cukry proste zawarte w makaronie z soczewicy stanowią jedynie niewielki odsetek. Błonnik zawarty w produkcie wspomaga pracę układu trawiennego, jednocześnie zapewniając uczucie sytości na długi czas. Z tego też względu chętnie uwzględniany jest w dietach odchudzających. Na uwagę zasługuje również duża zawartość żelaza. Jest to składnik, który wspiera procesy wytwarzania czerwonych krwinek. Tym samym jego odpowiednia podaż w jadłospisie pomaga zapobiegać występowaniu anemii.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium